Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę

Okładka książki Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę autora Matt Haig, 9788381161466
Okładka książki Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę
Ernest Bryll, Marta Bryll

Kup Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę

Bardzo przyjemna i ciepła historia. Idealna na świąteczny czas, choć nie do końca dla najmłodszych. Jest dość mroczna, smutna, brutalna i momentami przygnębiająca. Ucząca o wielu wartościach i trzymająca w napięciu oraz w świetnie poprowadzonym klimacie. Udana kontynuacja cyklu.

To opowieść o magii świąt i tym, w co w nich jest najważniejsze. Każda z postaci przedstawionych w tej historii jest niezwykle dobrze wykreowana. Pióro Matta Haiga sprawia, że przez jego powieści bardzo lekko się płynie, choć nie są to szczęśliwe, bezproblemowe historie, a takie, które mają do przekazania bardzo wiele mrocznych i smutnych aspektów o życiu najmłodszych w różnych czasach. Tym razem z bohaterami przenosimy się do czasów wiktoriańskich i wraz z Amelką, dziewczynką, której życie nie oszczędziło okrutnych zmartwień, próbujemy uratować Gwiazdkę. Autor kilkukrotnie „puszcza oczko” w stronę starszych czytelników nawiązując do klasycznych książek, w tym tomie bowiem pojawia się postać Dickensa, którego przedstawiać nikomu nie trzeba i który to, niespodziewanie, odgrywa w książce bardzo ważną rolę. Wszystkie te smaczki powodują, że mimo brutalności i mroku, książki Matta Haiga (które jedynie w teorii skierowane są do dzieci) to niezwykła rozrywka. Klimat zaserwowany przez pisarza nie opuszcza aż do końca. Seria o Gwiazdce to taki comfort read – można go czytać co roku w święta, by choć na chwilę zagłębić się w ten dziecięcy, piękny klimat i dobrze wykreowaną magię świąt.

Nie mogę się już doczekać kolejnego spotkania z świątecznym światem wykreowanym przez Haiga. Mam nadzieję, że poziom zostanie zachowany. „Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę” to prześwietna rozrywka świąteczna, która podczas lektury pozwala czytelnikowi na zmierzenie się z wachlarzem emocji.

Gwiazdka

To już druga księga o krainie Elfów, nazwanej Elfim Jarem gdzie Ojciec Gwiazdka ma swój dom, renifery żują trawkę na Reniferowym polu i każdy czeka na Wigilię. Akcja książki zawsze jest z dwóch miejsc, pierwsze to magiczna Kraina Elfów.. Drugim jest Londyn gdzie poznajemy dziewczynkę, jest to zwykle dziecko pokrzywdzone przez los. Mające jednak dużą nadzieję w sercu. Bo w książce tej mimo smutku i przeciwności losu najważniejsza jest nadzieja, która rozświetla niebo dodając magii. Bez niej nie byłoby nic. Tym razem jest to Amelia.

Trole, czy ktoś je pamięta?? Te niezbyt rozgarnięte istoty niestety narobią bałaganu. Jednak ta sytuacja pozwoli nam lepiej poznać ten magiczny świat. A przed nami jeszcze kilka tomów, wiec robi się ciekawie. Dla kogoś kto nie czytał, radzę zacząć po prostu po kolei, bo w pierwszej części wszystko odkrywamy. Jednak nie jest to konieczne. Zdarzenia rozpoczęte w danej części w niej zostają wyjaśnione. Bohaterowie są magicznymi stworzeniami. Wróżka prawdy nieustannie mnie zadziwia. Już nie mogę doczekać się kolejnej części z nią w roli głównej.

Gwiazdka

Gdy myślałam, że autor nie może mnie już niczym zaskoczyć to za każdym razem jestem uświadamia mnie, że jestem w błędzie. Dzieje się tutaj bardzo duży na wielu płaszczyznach i początkowo cała książka pisana jest z dwóch perspektyw dzięki czemu mamy dwuwymiarowy obraz sytuacji.

Ponadto w książce zawarto wiele ciekawych sentencji, które dają dużo do myślenia. Dziewczynka, która jest główną bohaterką mimo ciężkiego życia jakie prowadzi nie pragnie dużo. Nie jest materialistką. Mimo trafię do zakładu pracy stara się wierzyć i mieć nadzieję. Jednak pan Paskudnik jest tak zdeterminowany aby uprzykrzyć życie dzieciom że za główny cel ustawił sobie zniszczenie wszelkiej nadziei u dziewczynki. Mikołaj odnajduje ją w ostatniej chwili. W końcu to od niej zależy czy kolejna gwiazda znaku będzie mieć miejsce.

Link:

119 użytkowników ma tytuł Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę na półkach dodatkowych

Matt Haig
Matt Haig
Matt Haig urodził się w Sheffield w 1975 roku. Pisze książki dla dzieci i dorosłych. Często miesza elementy świata codziennego z elementami świata fantastycznego, nadając im przy tym ekscentryczności i mrocznego charakteru. Jego najlepsze powieści zostały przetłumaczone na dwadzieścia osiem języków.

Cytaty z książki Dziewczynka, która uratowała Gwiazdkę