Love, Rosie

- 2006-12-01
- angielski
- Ekranizacje:
- Love, Rosie (2014)
Rosie and Alex are destined for each other, and everyone seems to know it but them. Best friends since childhood, they are separated as teenagers when Alex and his family relocate from Dublin to Boston. Like two ships always passing in the night , Rosie and Alex stay friends, and though years pass, the two remain firmly attached via e-mails and letters. Heartbroken, they learn to live without each other. But destiny is a funny thing, and in this novel of several missed opportunities, Rosie and Alex learn that fate isn't done with them quite yet.
Kup Love, Rosie w ulubionej księgarni
- 2014 139
- 2015 106
- E-book 92

OPINIE i DYSKUSJE o książce Love, Rosie
Bardzo dobrze się czytało, ale forma ciągłego dialogu, listów, maili i smsów mi jakoś nie odpowiada i nie dałam radę przeczytać. Zostanę jednak fanką filmu, a czas przeznaczę na książki, które mają opisy oraz dialogi w zróżnicowany sposób. Ta forma nie przypadła mi do gustu, zbyt to monotonne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgacie czasami po starsze książki?
Rosie i Alex to przyjaciele od wczesnych lat dzieciństwa. Książka pokazuje ich losy na przestrzeni kilkudziesięciu lat.
Kiedy oboje wkraczają w dorosłość zostają rozdzielni. Alex wyjeżdża wraz z rodzicami do Ameryki. Rosie zostaje w Irlandii. Początkowo ma dołączać do chłopaka, aby rozpocząć studia, jednak wpadka niweczy jej plany.
Film znacznie różni się od książki, sporo faktów czy postaci jest tu zmienionych, ale dziś nie o filmie. 😉
Na początku nie byłam przekonana do tej formy książki- mam tu na myśli, SMS, e-maile, listy itp, natomiast z czasem zupełnie o tym zapomniałam.
Mimo, że historia była mi znana, to miło było do niej wrócić po tylu latach. Sporo wątków mi umknęło, wielu rzeczy już nie pamiętałam. Książkę czytało mi się zatem jak "świeżynkę", była to dla mnie naprawdę przyjemna lektura.
Alex i Rosie to trochę jak żuraw i czapla z wiersza Brzechwy. Przez tyle lat krążyli wokół siebie, każde z nich trzymało w sobie swoje uczucia, za każdym razem, kiedy decydowali się na kolejny krok, na ich drodze nagle stawały przeszkody.
Los jest przewrotny. Życie nieprzewidywalne, nie zawsze możemy wszystko zaplanować.
Autorka w swoich książkach zawsze porusza ważne tematy, potrafi stworzyć historię, która jest życiowa, chwyta za serce, daje do myślenia, wzrusza.
To ciepła i przyjemna opowieść z nutką nostalgii, pokazująca siłę przyjaźni i miłości, pokazująca jak jedna decyzja może zmienić życie wielu osób.
Szkoda, że autorka tak późno połączyła tę dwójkę. Uważam, że uciekło im tyle pięknych chwil wspólnego życia.
Jeżeli jeszcze nie znacie tej historii to szczerze polecam ją waszej uwadze. 🤍
Egzemplarz własny.
Sięgacie czasami po starsze książki?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa dziś z taką do Was przychodzę. Po lekturze zdążyłam jeszcze zrobić rewatch filmu, który powstał na jej podstawie. Mowa tu o tytule Love, Rosie.
Kiedy oboje wkraczają w dorosłość zostają rozdzielni. Alex wyjeżdża...
Ciekawa
Ciekawa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCecelia Ahern świetnie pokazuje, że życie i uczucia nie zawsze idą zgodnie z planem, ale czasem to właśnie czyni je pięknymi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła i wzruszająca opowieść o przyjaźni, miłości i przypadkowych momentach, które zmieniają życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się lekko, a emocje zostają na długo.
Czyta się lekko, a emocje zostają na długo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z nielicznych przykładów na to, że ekranizacja potrafi wypaść lepiej niż książka.
Forma poprowadzenia fabuły poprzez listy, maile i wiadomości, z początku wydała mi się nawet ciekawa, ale im dalej, tym gorzej. Historię już znałam z filmu, który oglądałam kilkukrotnie. Więc pod koniec zaczęłam już tylko skanować. Wymęczyłam się okropnie i zirytowałam na koniec. Za dużo zbędnych, nic niewnoszących wątków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toForma poprowadzenia fabuły poprzez listy, maile i wiadomości, z początku wydała mi się nawet ciekawa, ale im dalej, tym gorzej. Historię już znałam z filmu, który oglądałam kilkukrotnie. Więc pod koniec zaczęłam już tylko skanować. Wymęczyłam się okropnie i zirytowałam na koniec. Za...
Czytając tę historię miałam wrażenie, że Rosie mogłaby być moją przyjaciółką. Jej rozterki, zagubienie, podejmowanie decyzji, które z perspektywy czasu wydają się błędne – to wszystko jest tak prawdziwe, że momentami aż boli. A sposób, w jaki autorka prowadzi narrację – przez e-maile, listy i wiadomości – sprawia, że czytelnik czuje się częścią ich świata.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o przyjaźni, miłości i niezliczonych „co by było gdyby” Jednak forma (e‑maile, listy, notatki) i ciągłe przesuwanie momentu, w którym główni bohaterowie się odnajdują sprawiy, że historia wydaje się momentami frustrująca lub rozwlekła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toto ciepła, pełna emocji opowieść o miłości, przyjaźni i życiowych wyborach...polecam