Love, Rosie

Okładka książki Love, Rosie autorstwa Cecelia Ahern
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Love, Rosie autorstwa Cecelia Ahern
Cecelia Ahern Wydawnictwo: Akurat Ekranizacje: Love, Rosie (2014) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
When Rainbows End
2014-12-03
2006-06-09
2004-01-01
Joanna Grabarek
Ekranizacje:
Love, Rosie (2014)
UWAGA! Książka była wcześniej wydana pt.: "Na końcu tęczy".

Po wzruszającym "PS Kocham Cię" następna powieść Cecelii Ahern została przeniesiona na srebrny ekran. W rolę Rosie wcieliła się Lily Collins, doskonale znana z filmów "Królewna Śnieżka", "Dary Anioła: Miasto kości" czy "Porwanie", Alexa zagrał Sam Claflin, odtwórca głównych ról w filmach "Uśpieni", "Królewna Śnieżka i Łowca", "Igrzyska śmierci".

Rosie i Alex od dzieciństwa są nierozłączni. Życie zadaje im jednak okrutny cios: rodzice Alexa przenoszą się z Irlandii do Ameryki i chłopiec oczywiście jedzie tam razem z nimi. Czy magiczny związek dwojga młodych ludzi przetrwa lata i tysiące kilometrów rozłąki? Czy wielka przyjaźń przerodziłaby się w coś silniejszego, gdyby okoliczności ułożyły się inaczej? Jeżeli los da im jeszcze jedną szansę, czy Rosie i Alex znajdą w sobie dość odwagi, żeby spróbować się o tym przekonać?

Czy warto czekać na prawdziwą miłość? Czy każdy z nas ma swoją "drugą połówkę"? Może dowiemy się tego po lekturze tej ciepłej i wzruszającej powieści.

Kup Love, Rosie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Love, Rosie i

Opinia społeczności książki Love, Rosiei

Książki 985 Opinie 570

Oceny książki Love, Rosie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Love, Rosie

Na półkach: , , , , , ,

Bardzo dobrze się czytało, ale forma ciągłego dialogu, listów, maili i smsów mi jakoś nie odpowiada i nie dałam radę przeczytać. Zostanę jednak fanką filmu, a czas przeznaczę na książki, które mają opisy oraz dialogi w zróżnicowany sposób. Ta forma nie przypadła mi do gustu, zbyt to monotonne.

Sięgacie czasami po starsze książki?

Ja dziś z taką do Was przychodzę. Po lekturze zdążyłam jeszcze zrobić rewatch filmu, który powstał na jej podstawie. Mowa tu o tytule Love, Rosie.

Rosie i Alex to przyjaciele od wczesnych lat dzieciństwa. Książka pokazuje ich losy na przestrzeni kilkudziesięciu lat.

Kiedy oboje wkraczają w dorosłość zostają rozdzielni. Alex wyjeżdża wraz z rodzicami do Ameryki. Rosie zostaje w Irlandii. Początkowo ma dołączać do chłopaka, aby rozpocząć studia, jednak wpadka niweczy jej plany.

Film znacznie różni się od książki, sporo faktów czy postaci jest tu zmienionych, ale dziś nie o filmie. 😉

Na początku nie byłam przekonana do tej formy książki- mam tu na myśli, SMS, e-maile, listy itp, natomiast z czasem zupełnie o tym zapomniałam.
Mimo, że historia była mi znana, to miło było do niej wrócić po tylu latach. Sporo wątków mi umknęło, wielu rzeczy już nie pamiętałam. Książkę czytało mi się zatem jak "świeżynkę", była to dla mnie naprawdę przyjemna lektura.

Alex i Rosie to trochę jak żuraw i czapla z wiersza Brzechwy. Przez tyle lat krążyli wokół siebie, każde z nich trzymało w sobie swoje uczucia, za każdym razem, kiedy decydowali się na kolejny krok, na ich drodze nagle stawały przeszkody.
Los jest przewrotny. Życie nieprzewidywalne, nie zawsze możemy wszystko zaplanować.

Autorka w swoich książkach zawsze porusza ważne tematy, potrafi stworzyć historię, która jest życiowa, chwyta za serce, daje do myślenia, wzrusza.

To ciepła i przyjemna opowieść z nutką nostalgii, pokazująca siłę przyjaźni i miłości, pokazująca jak jedna decyzja może zmienić życie wielu osób.

Szkoda, że autorka tak późno połączyła tę dwójkę. Uważam, że uciekło im tyle pięknych chwil wspólnego życia.

Jeżeli jeszcze nie znacie tej historii to szczerze polecam ją waszej uwadze. 🤍

Egzemplarz własny.

Sięgacie czasami po starsze książki?

Kiedy oboje wkraczają w dorosłość zostają rozdzielni. Alex wyjeżdża...

Ciekawa

Ciekawa

24430 użytkowników ma tytuł Love, Rosie na półkach głównych
6743 użytkowników ma tytuł Love, Rosie na półkach dodatkowych

Cecelia Ahern
Cecelia Ahern
Irlandzka bestsellerowa pisarka. Debiutem literackim Ahern była głośna powieść "P.S. Kocham Cię", na podstawie której nakręcono film z Hilary Swank i Gerardem Butlerem w rolach głównych. Cecelia jest także producentką serialu komediowego telewizji ABC - Samantha Who?, w którym tytułową rolę gra Christina Applegate.

Eleonora i Park Rainbow Rowell
Eleonora i Park
Rainbow Rowell
Recenzja: 📼Eleonora i Park- Rainbow Rowell📼 4,5/5⭐️ 📼Niektóre książki skierowane do młodzieży są po prostu tylko rozrywką i to jest okej, a niektóre przekazują wartości, o niektórych zapominamy, a o niektórych nigdy nie zapomnimy. I to jest właśnie taka książka wartościowa, o której po odłożeniu na półkę nie da się zapomnieć i pozostawia w sercu coś na rodzaj pustki. 📼Ta książka była poruszająca, porusza problemy o których mało kto odważy się mówić, czy pisać, więc naprawdę jestem pełna podziwu dla autorki że podjęła się tego tematu i pozostawiła czytelnika w refleksji, pokazała że życie nie zawsze jest kolorowe, że nie każdy ma zapewniony dobrobyt. 📼Czytając tą książkę sięgnęłam po nią w najlepszym z możliwych momentów w moim życiu w jakim mogłam się na nią zdecydować, bo był to moment kiedy sama utraciłam kontakt z bliską mi osobą i ta książka dała mi zrozumienie, pokazała że emocje które przeżywam są normalne i nie należy się ich wstydzić. 📼Książka poruszająca tak ciężkie tematy została napisana niesamowicie lekko, czyta się ją szybko, czytelnik jest się w stanie szybko wciągnąć w fabułę i każda strona pozostawia po sobie pytanie co będzie dalej. 📼Uważam że tą książkę powinien przeczytać każdy, aby zrozumieć że wiele nas różni, ale nikt nie wie co tak naprawdę dana osoba przeżywa w domu, nikt nie wie jakie mamy zaplecze doświadczeń i to że ktoś się czymś od nas różni, odbiega od reszty, nie daje nam prawa do wyśmiewania takiej osoby z tego powodu, pokazuje też że życie często stawia nas przed ciężkim wyborem, gdzie nie ma dobrej albo złej decyzji, musimy kierować się dobrem własnym, nie patrząc na innych i wybrać najmniejsze zło.
wika_reading - awatar wika_reading

Cytaty z książki Love, Rosie

Życie jest zabawne, prawda? Kiedy już myślisz, że wszystko sobie poukładałeś, kiedy zaczynasz snuć plany i cieszyć się tym, że nareszcie wiesz, w którym kierunku zmierzasz, ścieżki stają się kręte, drogowskazy znikają, wiatr zaczyna wiać we wszystkie strony świata, północ staje się południem, wschód zachodem i kompletnie się gubisz. Tak łatwo jest się zgubić.

Rozwiń
Cecelia Ahern Na końcu tęczy Zobacz więcej

To nie takie proste, gdy rany próbuje wyleczyć ta sama osoba, która je zadała.

To nie takie proste, gdy rany próbuje wyleczyć ta sama osoba, która je zadała.

Cecelia Ahern Love, Rosie Zobacz więcej

Ludzie przychodzą, ludzie odchodzą. Wiemy o tym, ale za każdym razem, gdy się to zdarza, jesteśmy zaskoczeni. To jedyna rzecz w naszej egzystencji, której możemy być pewni, ale często łamie nam serce.

Rozwiń
Cecelia Ahern Na końcu tęczy Zobacz więcej