Sacrifice

Małgorzata Stefaniuk

Kup Sacrifice w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sacrifice

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sacrifice

Szetlandy. Początek XXI wieku. Tora i Duncan przeprowadzają się na jedną z wysp. On często podróżuje służbowo, ona pracuje jako lekarz ginekolog położnik w miejscowym szpitalu. Aha… jest jeszcze trup. W ogródku.

Ta książka jest wciągająca, pełna zagadek, zaskakująca. Miejscowa legenda w tle czyni sprawę bardziej tajemniczą i zagmatwaną. Momentami opisy mocno się dłużyły i rozwlekały, ale sama fabuła została dobrze zbudowana.

Cała recenzja tutaj: https://milionyliter.blogspot.com/2026/01/sharon-bolton-sacrifice.html

Dzika sceneria, szkocki mit i zwłoki znalezione przez młodą lekarkę. Rodzinne tajemnice, które nigdy nie miały być odkryte. Polecam

Jestem masochistką - uparłam się żeby jakoś dotrwać do końca. Twory z czającą się między wierszami grozą (zwłaszcza te średnio angażujące) mają to do siebie, że zasiewają w czytelniku pokłady nadziei na "lepsze". Częściej niż rządziej zaliczyć je można do kategorii płonnych.

Cytując moją ulubioną grafikę: jakieś to wszystko takie nie wiem. Zbyt pogmatwane, zbyt abstrakcyjne, zbyt nużące. Wątki wyjęte z czterech liter w połączeniu z koślawym tłumaczeniem (takim z gatunku "AŻ ZĘBY BOLĄ") wcale nie pomagały. Gdyby tylko wyciąć szetlandzki folklor (no nie przemawia do mnie ten pierwiastek),poprawić powyższe mankamenty i wyciosać z drewnianych bohaterów odrobinę więcej życia, otrzymalibyśmy naprawdę intrygującą fabułę.

Przed dwoma laty spędziłam przyjemne chwile, dopiero co zagłębiając się w twórczość autorki. Szczęście w nieszczęściu, "Sacrifice" dopadło mnie później, mimo wszystko pozostawiając po sobie jeszcze iskrę tej nadziei, o której wspomniałam na początku. Nie ma co kombinować; jeśli wracać do pióra Bolton, to tylko za sprawą serii z Lacey Flint.

964 użytkowników ma tytuł Sacrifice na półkach głównych
242 użytkowników ma tytuł Sacrifice na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sacrifice

Sharon Bolton
Sharon Bolton
Jest jedną z najbardziej znanych, lubianych i cenionych brytyjskich autorek psychologicznych kryminałów i thrillerów, sprzedanych w ponad milionie egzemplarzy, tłumaczonych na 20 języków Jej powieści znalazły się w finałach konkursów o nagrody literackie, m.in. CWA Gold Dagger, Barry Award, International Thriller Writer's, Best First Novel, Mary Higgins Clark i Prix du Polar. W 2012 otrzymała trzecią nominację do CWA Dagger in the Library – nagrody bibliotekarzy za całokształt twórczości w zakresie powieści kryminalnej. Jest autorką cyklu powieściowego z londyńską policjantką Lacey Flint. Pierwsza część tego cyklu (Ulubione rzeczy) znalazł się w finale nagrody Mary Higgins Clark oraz Barry Awards (2011). Magazyny Kirkus Reviews oraz Library Journal uznały go za jeden z najlepszych kryminałów roku 2011. Druga powieść cyklu (Dead Scared) została uznana przez Publishers Weekly za jeden z najlepszych i najoryginalniejszych kryminałów roku 2012.

Cytaty z książki Sacrifice

Sharon Bolton Sacrifice Zobacz więcej