My Sister's Keeper

- angielski
- Ekranizacje:
- Bez mojej zgody (2009)
This astonishing novel is beautifully and thoughtfully written and focuses on difficult moral choices.
Kup My Sister's Keeper w ulubionej księgarni
Oceny książki My Sister's Keeper
21936 użytkowników ma tytuł My Sister's Keeper na półkach głównych- Przeczytane 14 659
- Chcę przeczytać 7 105
- Posiadam 2 445
- Ulubione 1 180
- 2014 126
- Jodi Picoult 115
- 2013 108
- 2012 92

OPINIE i DYSKUSJE o książce My Sister's Keeper
Czasami książka nie zostaje z nami przez to, co się w niej dzieje, ale przez to, jak sprawia, że czujemy. Tak właśnie było z „Bez mojej zgody” Jodi Picoult. Ta lektura dotknęła mnie w sposób głęboko osobisty – wywołała refleksję nad tym, ile w naszym życiu zależy od wyborów innych ludzi i jak cienka jest granica między tym, co możemy kontrolować, a tym, co jest poza nami.
Picoult ma niezwykły dar wchodzenia w psychikę bohaterów – jej słowa są jak lustro, w którym odbijają się nasze własne emocje, lęki i wątpliwości. Czytając, czułam każdą sprzeczność, każdą trudną decyzję i wszystkie emocje, które z nią się wiążą. To nie jest książka, którą po prostu czytasz – to książka, która cię przenika i zostaje z tobą na długo po odłożeniu.
Nie mogę też nie wspomnieć o tym, jak Picoult pięknie pokazuje złożoność relacji międzyludzkich. Ta książka przypomniała mi, że empatia to nie zawsze zrozumienie drugiego człowieka, ale gotowość, by się z nim zmierzyć, nawet gdy jest to trudne.
Dla mnie „Bez mojej zgody” to przede wszystkim lekcja odwagi – odwagi do odczuwania, odwagi do konfrontacji z trudnymi emocjami i odwagi, by przyznać, że czasem nasze życie jest splątane z decyzjami innych w sposób, którego nie kontrolujemy. To książka, która porusza duszę, a nie tylko umysł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja :,, Bez mojej zgody " autorstwa Joi Picoult to kolejna warta uwagi pozycja na liście. Porusza kolejne trudne tematy. Główna bohaterka to nastolstka, która żyje tylko po to aby być dawca dla swojej bardzo chorej siostry. To przerażające ale możliwe także w prawdziwym świecie. W dobie dzieci invitro doskonałych genetycznie. Mogą Zdarzyć się i takie przypadki kiedy są tylko dawcami narządów dla swoich bliskich. Książka choć pisana prosto i zwięźle pokazuje dobitnie punkt widzenia takiej osoby, jej rozterki, moralne dylematy, siłę miłości do bliskich i poczucie obowiązku, a także bycie w końcu człowiekiem, kochanym i docenianym jak inni. To książka która na zawsze pozostanie w moje pamięci. Została także zekranizowana. Sami oceńcie co lepsze książka czy film?
Recenzja :,, Bez mojej zgody " autorstwa Joi Picoult to kolejna warta uwagi pozycja na liście. Porusza kolejne trudne tematy. Główna bohaterka to nastolstka, która żyje tylko po to aby być dawca dla swojej bardzo chorej siostry. To przerażające ale możliwe także w prawdziwym świecie. W dobie dzieci invitro doskonałych genetycznie. Mogą Zdarzyć się i takie przypadki kiedy są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest porządny kawałek prozy. Bez pretensji do wielkiej literatury, ale uczciwy i poważnie traktujący omawiany trudny moralny dylemat. Gdybyście jednak chcieli dużej Literatury w tym temacie, sięgnijcie po Ishiguro - " Nie opuszczaj mnie".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka stawia pytania o to, jak wygląda granica między poświęceniem i własnym „ja”, między miłością a odpowiedzialnością — a także pokazuje, że nawet w najlepszych intencjach pojawiają się konsekwencje, które są trudne do zniesienia. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo trudny i emocjonalny temat, porusza do głębi ale nie zachwyciłam się stylem, a bardzo drażniło mnie wkładanie w usta 12-letniej dziewczynki myśli, których nie powstydziłaby się dorosła, doświadczona kobieta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF jakoś w połowie.
DNF jakoś w połowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW życiu nie czytałam tak amerykańskiej książki, książki która tak kręci się w kółko i myśli że jest dobra bo porusza trudny temat.
𝗣𝗼𝗿𝘂𝘀𝘇𝗮𝗷ą𝗰𝗮, 𝗲𝗺𝗼𝗰𝗷𝗼𝗻𝗮𝗹𝗻𝗮 𝗼𝗽𝗼𝘄𝗶𝗲ść 𝗼 𝗿𝗼𝗱𝘇𝗶𝗻𝗶𝗲, 𝗽𝗼ś𝘄𝗶ę𝗰𝗲𝗻𝗶𝘂 𝗶 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗶𝗲 𝗱𝗼 𝗱𝗲𝗰𝘆𝘇𝗷𝗶 𝗼 𝘄ł𝗮𝘀𝗻𝘆𝗺 𝗰𝗶𝗲𝗹𝗲.
Picoult tworzy wielogłosową narrację, pozwalając czytelnikowi zobaczyć dramat z każdej strony. To historia o miłości, która może być ciężarem, i o odwadze, która wymaga złamania serca bliskich.
Dla tych, którzy szukają literatury nieoczywistej, pełnej emocji i trudnych pytań. „Bez mojej zgody” to książka, po której nic nie jest takie samo.
𝗣𝗲ł𝗻𝗮 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗻𝘇𝗷𝗮 → https://osobistyswiatksiazek.wordpress.com/2025/07/23/czwartek-z-literatura-kobieca-bez-mojej-zgody-jodi-picoult/
♥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Bez mojej zgody” Jodi Picoult to opowieść, która wbija się w serce i umysł – opowiada o rodzinie postawionej w sytuacji granicznej, w której każde dobro ma swoją cenę. Anna, dziecko poczęte po to, by ratować chorą siostrę, decyduje się walczyć o swoje prawo do wolności.
Picoult...
Nie jest to mój ulubiony dział literatury a wciągnęła mnie bez litości. Fabuła jest tak skonstruowana i niewiarygodna jak potrafi być samo życie. Medyczny język i przedstawienie procesu bardzo nadaje wiarygodności. A zakończenie rozłożyło mnie na łopatki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJodi Picoult po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią literatury emocjonalnej i moralnie niejednoznacznej. „Bez mojej zgody” to opowieść, która wbija się w serce i zostaje tam na długo po zakończeniu lektury. To książka niesamowita, wzruszająca, niesprawiedliwa i piękna zarazem – pełna pytań, na które nie ma prostych odpowiedzi. Historia skupia się na Annie, trzynastoletniej dziewczynce, która została poczęta w jednym konkretnym celu – by być genetycznym dawcą dla swojej starszej siostry Kate, chorującej na białaczkę. Od najmłodszych lat Anna poddawana jest licznym zabiegom, ale w pewnym momencie decyduje się powiedzieć „dość” i... pozywa własnych rodziców, domagając się prawa do decydowania o swoim ciele.
Picoult z ogromną precyzją rozkłada moralne dylematy na czynniki pierwsze. Każdy z bohaterów ma własną rację i własny ból, co sprawia, że nie sposób ocenić ich jednoznacznie. Czy rodzice postępują słusznie, ratując jedno dziecko kosztem drugiego? Czy Anna ma prawo odmówić, nawet jeśli może to oznaczać śmierć Kate? To właśnie ta moralna szarość czyni książkę tak niesamowitą – nie chodzi o to, kto ma rację, ale jak wiele jesteśmy w stanie poświęcić dla tych, których kochamy.
Autorka nie szczędzi czytelnikowi emocji. Historia raz po raz łamie serce, ale robi to w sposób subtelny i głęboko ludzki. „Bez mojej zgody” to nie tylko opowieść o chorobie, rodzinie i poświęceniu. To przede wszystkim refleksja nad wolnością, godnością i prawem do samostanowienia. Książka, która porusza najczulsze struny i zmusza do myślenia. Niesprawiedliwa w swoim przebiegu, ale piękna w przesłaniu – zostaje w sercu na zawsze.
Jodi Picoult po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią literatury emocjonalnej i moralnie niejednoznacznej. „Bez mojej zgody” to opowieść, która wbija się w serce i zostaje tam na długo po zakończeniu lektury. To książka niesamowita, wzruszająca, niesprawiedliwa i piękna zarazem – pełna pytań, na które nie ma prostych odpowiedzi. Historia skupia się na Annie,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy można kochać tak bardzo, że przestaje się widzieć drugiego człowieka? Czy można ratować jedno dziecko, nie raniąc drugiego? To właśnie wokół takich pytań koncentruje się ta poruszająca, głęboko emocjonalna powieść, która wstrząsa sumieniem i zmusza do refleksji nad granicami moralności i rodzicielskiej miłości.
Historia przedstawia rodzinę, której życie zdominowała choroba jednej z córek. Matka, całkowicie pochłonięta walką o jej zdrowie, zdaje się nie dostrzegać, że jej druga córka – młodsza, "stworzona" w sposób zaplanowany, by być idealnym dawcą – zaczyna się buntować. Dziewczynka, od najmłodszych lat poddawana licznym zabiegom medycznym, decyduje się zawalczyć o prawo do decydowania o własnym ciele. Jej gest to nie tylko protest, ale przede wszystkim wołanie o godność, niezależność i zauważenie jej jako osoby, nie tylko jako „narzędzia ratunku”.
Autorka z niezwykłą wrażliwością podejmuje temat etyki i moralnych dylematów. Pokazuje dramatyczne wybory, z którymi mierzą się rodzice, zwłaszcza matka – zdeterminowana, czasem wręcz zaślepiona miłością, która każe jej walczyć o życie jednej córki kosztem drugiej. To trudna, bolesna lektura, pełna emocji, w której nie ma prostych odpowiedzi.
Porusza nie tylko temat choroby i medycyny, ale przede wszystkim stawia pytania o to, czym jest miłość – i czy zawsze usprawiedliwia wszystko. Jak daleko można się posunąć w imię dobra dziecka? Gdzie kończy się poświęcenie, a zaczyna wykorzystywanie?
To książka, która zostaje w czytelniku na długo. Skłania do zatrzymania się, spojrzenia w głąb siebie i postawienia sobie pytania: co ja bym zrobił na ich miejscu?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria przedstawia rodzinę, której życie zdominowała...