Bez mojej zgody

Okładka książki Bez mojej zgody autora Jodi Picoult, 9788374695657
Okładka książki Bez mojej zgody
Jodi Picoult Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Ekranizacje: Bez mojej zgody (2009) literatura piękna
My sister's keeper
2007-01-01
2007-01-01
978-83-74-69565-7
Michał Juszkiewicz
Ekranizacje:
Bez mojej zgody (2009)

Kup Bez mojej zgody w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bez mojej zgody

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez mojej zgody

Książka porusza trudny etyczny temat i relacje rodzinne. Skłania do zastanowienia się nad pewnymi sprawami oraz emocjonuje. Zakończenie było dla mnie zaskakujące i przeżywałam je jeszcze bardziej jak poprzednie części historii.

Jest to druga książka autorki, po którą sięgnęłam (po "Małych wielkich rzeczach") i myślę, że nie będzie ostatnią, z czasem sięgnę również po kolejne.

Czasami książka nie zostaje z nami przez to, co się w niej dzieje, ale przez to, jak sprawia, że czujemy. Tak właśnie było z „Bez mojej zgody” Jodi Picoult. Ta lektura dotknęła mnie w sposób głęboko osobisty – wywołała refleksję nad tym, ile w naszym życiu zależy od wyborów innych ludzi i jak cienka jest granica między tym, co możemy kontrolować, a tym, co jest poza nami.

Picoult ma niezwykły dar wchodzenia w psychikę bohaterów – jej słowa są jak lustro, w którym odbijają się nasze własne emocje, lęki i wątpliwości. Czytając, czułam każdą sprzeczność, każdą trudną decyzję i wszystkie emocje, które z nią się wiążą. To nie jest książka, którą po prostu czytasz – to książka, która cię przenika i zostaje z tobą na długo po odłożeniu.

Nie mogę też nie wspomnieć o tym, jak Picoult pięknie pokazuje złożoność relacji międzyludzkich. Ta książka przypomniała mi, że empatia to nie zawsze zrozumienie drugiego człowieka, ale gotowość, by się z nim zmierzyć, nawet gdy jest to trudne.

Dla mnie „Bez mojej zgody” to przede wszystkim lekcja odwagi – odwagi do odczuwania, odwagi do konfrontacji z trudnymi emocjami i odwagi, by przyznać, że czasem nasze życie jest splątane z decyzjami innych w sposób, którego nie kontrolujemy. To książka, która porusza duszę, a nie tylko umysł.

Recenzja :,, Bez mojej zgody " autorstwa Joi Picoult to kolejna warta uwagi pozycja na liście. Porusza kolejne trudne tematy. Główna bohaterka to nastolstka, która żyje tylko po to aby być dawca dla swojej bardzo chorej siostry. To przerażające ale możliwe także w prawdziwym świecie. W dobie dzieci invitro doskonałych genetycznie. Mogą Zdarzyć się i takie przypadki kiedy są tylko dawcami narządów dla swoich bliskich. Książka choć pisana prosto i zwięźle pokazuje dobitnie punkt widzenia takiej osoby, jej rozterki, moralne dylematy, siłę miłości do bliskich i poczucie obowiązku, a także bycie w końcu człowiekiem, kochanym i docenianym jak inni. To książka która na zawsze pozostanie w moje pamięci. Została także zekranizowana. Sami oceńcie co lepsze książka czy film?

21938 użytkowników ma tytuł Bez mojej zgody na półkach głównych
4201 użytkowników ma tytuł Bez mojej zgody na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bez mojej zgody

Jodi Picoult
Jodi Picoult
Studiowała nauki humanistyczne na Uniwersytecie Princeton i pedagogikę na Uniwersytecie Harvarda. W 2003 roku otrzymała nagrodę New England Book Award za całokształt twórczości. Jest autorką trzynastu powieści, m.in.: "Bez mojej zgody", "Zagubionej przeszłości", "Świadectwa prawdy" i "Dziesiątego kręgu". Urodziła się i wychowała na Long Island. Już w trakcie studiów na Uniwersytecie Princeton udało jej się opublikować dwa krótkie opowiadania w magazynie "Seventeen". "Kiedy po raz pierwszy zadzwonił wydawca i powiedział, że chcą zapłacić za moje opowiadanie, od razu zadzwoniłam do mamy i oświadczyłam, że zostanę pisarką!" - mówi Picoult. "To świetnie" - powiedziała mama i zapytała, w jaki sposób zamierzam się utrzymywać? Tak postawione pytanie sprowadziło Jodi Picoult na ziemię. Po ukończeniu Princeton podejmowała różne prace, które zapewniały jej samodzielność finansową. Uzyskała dyplom na Harvardzie i wyszła za mąż za Tima Van Leera, którego poznała jeszcze podczas studiów w Princeton. Pierwszą powieść ukończyła, gdy była w ciąży z pierwszym dzieckiem. "Dowiedziałam się, że moja powieść zostanie opublikowana tuż przed narodzinami mojego syna. Miałam wtedy dość wyidealizowaną wizję życia po jego narodzinach. Widziałam, jak będzie siedział u moich stóp, gaworzył, a ja będę pisać kolejną powieść. Nie muszę dodawać, że nie do końca mi się to udało". Próba pogodzenia życia zawodowego z byciem pełnoetatową matką zaowocowała jednak powstaniem kolejnej powieści. Przez kilka kolejnych lat wydawała na świat - na zmianę - dziecko i nową powieść. Teraz - z trójką dzieci - przyznaje, że będąc sławną pisarką, tak naprawdę jest po prostu matką. "Trochę czasu zajęło mi znalezienie równowagi - mówi. - Ale jestem lepszą matką, bo piszę... I lepszą pisarką, bo jako matka wiem, jak daleko jesteśmy w stanie się posunąć dla ludzi, których kochamy". Jodi Picoult mieszka z rodziną w Hanoverze, w New Hampshire.

Cytaty z książki Bez mojej zgody