Powrót na Wyspę Potępionych

Okładka książki Powrót na Wyspę Potępionych autora Melissa de la Cruz, 9788328117549
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Powrót na Wyspę Potępionych
Melissa de la Cruz Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Następcy (tom 2) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa

Złoczyńcy, którym kibicujemy

1528 223 39

Oceny książki Powrót na Wyspę Potępionych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót na Wyspę Potępionych

Tym razem akcja dzieje się pomiędzy pierwszym a drugim filmem i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że Ben sobie na luzie gada z wróżką. No przecież każdy wie, że ludzie wróżek nie rozumieją (to znaczy takich jak Dzwoneczek). Jestem niezmiernie oburzona. Ze wszystkich niedociągnięć akurat tego znieść nie mogę.
A tak na serio to zdecydowanie lektura bardziej dla dzieci i ja trochę nie mogłam przez tę książkę przebrnąć, mimo że czyta się ją wyjątkowo szybko.
Poza tym bardzo uwierało mnie, że "Powrót na wyspę potępionych" nie przybliża nam czegoś dokładnego tylko zwyczajnie coś się dzieje, by się działo i nie ma żadnych konkretnych następstw. Przykładowo "Wyspa potępionych" opowiadała o początkach przyjaźni Mal, Evie, Jaya i Carlosa i kontynuacją tego jest film, a w drugim tomie akcja niespecjalnie łączy się z filmami, na przykład z powrotem Mal na wyspę po "wypaleniu zawodowym" (zawód: dziewczyna króla oblegana przez paparazzi).

A tak na serio to zdecydowanie lektura bardziej dla dzieci i...

Dosyć schematyczna. Tak samo, jak w przypadku pierwszej części denerwowały mnie opisy kwestii technicznych. Fajnie było przeczytać jako poszerzenie uniwersum Następców ale bez filmów raczej miałabym mniejsze motywację do przeczytania. Dla nastolatków/dzieci powinno być super, ja po prostu już nie jestem w grupie docelowej 😆

Drugi tom "Następców".

Mal, Carlos, Evie i Jay mieszkają na stałe w Auradonie. Mal jest w związku z Benem a Evie kumpluje się z Dougiem. Carlos i Jay grają w drużynie Rycerzy. Są szczęśliwi w Auradonie.

Jednak ktoś chce, żeby wrócili na Wyspę i wysyła im wiadomości anonimowe. Następcy dochodzą do wniosku, że nie zaszkodzi sprawdzić co się tam dzieje na Wyspie Potępionych. Tam więc się udają.

Dowiadują się, że nie wszyscy chcą być łotrami, ponieważ niektórzy chcą przejść na stronę dobra. Ich były nauczyciel opowiada im o talizmanach ich rodziców i o tym, że ich rodzice próbują dostać te talizmany w swoje ręce...

Natomiast Ben dostaje informacje o smoku, który podpala Clemont oraz dowiaduje się, że w pozostałych stanach Auradionu dzieją się też dziwne rzeczy dotyczące zjawisk pogodowych...

Kontynuacja "Wyspy Potępionych" jest równie dobra jak pierwsza, ale zaskoczeniem był finał. Zdecydowanie. Spodziewałam się czegoś innego a autorka postawiła na to. Pozostaje mi przeczytać trzeci tom.

Drugi tom "Następców".

687 użytkowników ma tytuł Powrót na Wyspę Potępionych na półkach głównych
170 użytkowników ma tytuł Powrót na Wyspę Potępionych na półkach dodatkowych

Melissa de la Cruz
Melissa de la Cruz
Amerykańska autorka książek dla młodzieży i dorosłych. Najpopularniejsze stworzone przez nią cykle powieściowe to Au Pair oraz Błękitnokrwiści. Współpracuje także z czasopismami, m. in. Glamour, Cosmopolitan, oraz The New York Times. Ukończyła Columbia University ze specjalizacją historia sztuki i język angielski. Obecnie mieszka wraz z mężem w Los Angeles. Jej powieści były wielokrotnie polecane przez Stowarzyszenie Bibliotek Amerykańskich.

Cytaty z książki Powrót na Wyspę Potępionych

Video