Pan Mercedes

- Mr. Mercedes
- 2016-06-02
- 2016-06-02
- Danuta Górska
Debiut Stephena Kinga w gatunku kryminału detektywistycznego. Brady, nazywający sam siebie „sprafcą”, pokochał dotyk śmierci pod kołami Mercedesa i chce poczuć go ponownie. Jeśli kolejna misja Brady’ego się powiedzie, zabije tysiące osób. Tylko Bill Hodges wraz z dwójką sprzymierzeńców może zatrzymać mordercę, zanim ten uderzy ponownie. Kto kryje się pod pseudonimem Pan Mercedes i jak go odnaleźć?
Kup Pan Mercedes w ulubionej księgarni
Oceny książki Pan Mercedes
22290 użytkowników ma tytuł Pan Mercedes na półkach głównych- Przeczytane 15 607
- Chcę przeczytać 6 331
- Posiadam 4 010
- Stephen King 289
- 2014 191
- King 111
- Kryminał 93

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Mercedes
Była to zadziwiająco przyjemna i gladka przygoda, choc nie do konca w stylu Kinga, zatem jego pasjonatom może nie przypaść w pełni do gustu. Ja sie jednak do milosnikow nie zaliczam, ani Kinga ani kryminałów a mimo to dałem się wciągnąć w sieć intryg i walki z czasem. Sama pierwsza scena ksiązki już pokazuje że to może być coś niezłego. Przeczytaj pierwsze 20 stron, jeśli Cie wciągną tak jak mnie to przepadłeś na kilka wieczorów :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie ok, ale momentami mnie nużyła , do tego stopnia, że pomijałam rozwlekłe opisy. Natomiast przemyślenia psychopaty i w ogóle wątki z nim związane bardzo mnie wciągały. Samo zakończenie przewidywalne i bez polotu, takie amerykańskie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzyma w napięciu!
Trzyma w napięciu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJAKIE TO BYŁO DOBRE!!! Miałam ogromny zastój czytelniczy w książkach Kinga i z polecenia sięgnęłam po „pana Mercedesa” i się zakochałam, cudownie się czytało, akcja była dość szybka i jasna dla czytelnika. I oczywiście świetnie wykreowany psychopata oraz jego motywację, to jest coś czego potrzebowałam przeczytać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Emerytowany detektyw, który musi odnaleźć się w nowej roli, a ma za dużo wolnego czasu - siedzi przed telewizorem i ogląda jeden program telewizyjny. Do czasu gdy znajduje w dostarczonych listach coś dziwnego - list którego nie ma zamiaru otworzyć, a jednak ciekawość wygrała.
Bardzo długo zajęło mi przeczytanie tej książki ze względu na brak "weny" czytelniczej. Od początku książka mi się podobała. Zdecydowanie fabuła tej książki jest na najwyższym poziomie. To jest moja druga książka Kinga którą przeczytałem, być może w przyszłości sięgnę po kolejne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo długo zajęło mi przeczytanie tej książki ze względu na brak...
„Pan Mercedes” to bardzo dobra książka, którą czyta się z dużym zainteresowaniem. Autor w sugestywny sposób przedstawia wizje psychopaty oraz zachowania Brady’ego, zarówno jako zepsutego dziecka, jak i dorosłego mężczyzny. Przeplatanie perspektyw obu bohaterów nadaje powieści wyjątkowy klimat i buduje napięcie. Sam psychopata jest niezwykle przerażający, co sprawia, że książka robi duże wrażenie na czytelniku
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1 część najlepsza sposród 3, bardzo dobrze naszkicowany portret Brada- skrzywionego dziecka i psychopaty
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, mroczna i emocjonująca historia w stylu Stephena Kinga. Autor sprawnie buduje napięcie, prowadząc czytelnika przez psychologiczną grę między ofiarą a katem. Szczególnie interesujące jest ukazanie obu stron, nie tylko śledztwa, ale też umysłu sprawcy, co nadaje historii niepokojącą głębię. King świetnie operuje klimatem i emocjami, a tempo powieści przez większość czasu trzyma na wysokim poziomie. Bohaterowie wyraziści, a relacja między nimi napędza fabułę i sprawia, że trudno oderwać się od lektury. Niestety, zakończenie pozostawia lekki niedosyt. Choć domyka główny wątek, nie daje pełnej satysfakcji i wydaje się nieco zbyt szybkie w porównaniu do starannie budowanego napięcia wcześniej. To dobra, solidna powieść kryminalna z elementami thrillera psychologicznego, ale nie jedna z najmocniejszych książek Kinga.
Wciągająca, mroczna i emocjonująca historia w stylu Stephena Kinga. Autor sprawnie buduje napięcie, prowadząc czytelnika przez psychologiczną grę między ofiarą a katem. Szczególnie interesujące jest ukazanie obu stron, nie tylko śledztwa, ale też umysłu sprawcy, co nadaje historii niepokojącą głębię. King świetnie operuje klimatem i emocjami, a tempo powieści przez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo jakze inaczej! 8* musi byc. Czytalem raz lata wstecz, przeczytalem i teraz. Petarda. Jeszcze nie ostygla pierwdza czesc trylogii a juz na stoliku lezy kolejna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO matko, nie wiem czy to lektor w audiobooki spotengował te odczucia, ale chyba juz wiem czemu przestałam czytać Kinga. Momentami prymitywny. Stereotypowy, przemycajacy ideologię. Do tego beznadziejnie działający bohaterowie. Znacie te amerykańskie filmy akcji, w których trójka dziwaków MUSI ratować świat bo czuje misję i przeciez nie zadzwoni po policję bo nie byliby zabawy? Fabuła oparta na tak niedorzecznym wątku była chwilami mega wkurzająca. Jedyny ciekawy motyw to chyba nadwagą głównego bohatera 😅 Nie no... ogolnie, niebezpieczeństwo zagrażające bohaterom jest wyczuwalne (choć zakończenie przewidywalne) a postacie dosc fajnie zbudowane. Mimo wszystko ta książka mnie wymęczyła 🙈🙈
O matko, nie wiem czy to lektor w audiobooki spotengował te odczucia, ale chyba juz wiem czemu przestałam czytać Kinga. Momentami prymitywny. Stereotypowy, przemycajacy ideologię. Do tego beznadziejnie działający bohaterowie. Znacie te amerykańskie filmy akcji, w których trójka dziwaków MUSI ratować świat bo czuje misję i przeciez nie zadzwoni po policję bo nie byliby...