Życie i czasy Stephena Kinga

Pisaniem zabijając strach

1928 125 31

Oceny książki Życie i czasy Stephena Kinga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie i czasy Stephena Kinga

Książka typowo biograficzna. Reportaż. Wywiady, wspomnienia, oparta na prawdziwych faktach, non - fiction.
Oprawa twarda.

Powieść zaczyna się od czasów , zanim Stephen King się urodził. Opisane fakty z życia jego rodziców. Kończy się na roku 2008, kiedy ukazała się w formie książki na amerykańskim rynku.
Rogak przeczytała i przeprowadziła sama dużo wywiadów o Kingu z osobami z jego otoczenia , ale nie tylko. Kartkowała artykuły, analizowała programy telewizyjne, przegryzała się przez szereg biograficznych publikacji, sięgała po cytaty o Wielkim Mistrzu Grozy i zbierała w sposób chronologiczny , układając w całość.
Z samym Kingiem autorka nie przeprowadziła gorącej rozmowy, natomiast dostała przyzwolenie na przeprowadzanie rozmów z rodziną, znajomymi, współpracownikami .

Jej praca jest bardzo wartościowa, rzetelna i wyczerpująca. Czego jedynie nie możemy powiedzieć o poparciu faktów fotografiami. Jest ich stanowczo za mało.
Pisarka umieściła w swej pracy dzieciństwo , młodość S. Kinga jeszcze zanim wziął się za publikowanie swoich dzieł.
Ciekawie opisała sekrety życia domowego, szkolnego, studiów, lata biedne i puste, początki prowadzące do uzależnienia.
Z kolei poświęciła sporo samemu wejściu na piedestał sławy , pasma sukcesu, wielkich pieniędzy.
Przyszedł też czas na opis nieszczęśliwego wypadku, potrącenia przez samochód w 1999 roku, zmagania z rehabilitacją , bardzo wolnym powrotem do formy i do życia pisarskiego.
W biografii również natkniemy się na fabuły książek Kinga i inspiracje , które skłoniły go do napisania tych pozycji.
Rogak nie interpretuje, nie ocenia , przedstawia ścisłe fakty.
Dużo jest też omówień ekranizacji książek.
Spisała wydarzenia z życia członków rodziny, wiele ciekawostek i cytatów.

Można powiedzieć ,że biografia mistrza zostaje ukazana w świetle gloryfikacji i zachwytu.
King przedstawiony jako pracoholik, piszący by opanować własne podświadome lęki; filantrop i dobrodziej.
Nawet chwilowe niezbyt pochlebne czyny jak alkohol, narkotyki i używki próbuje wytłumaczyć i wybielić. Pisze o walce i zwycięstwie nad nałogami.
Zrobiła kawał naprawdę dobrej roboty przy zbieraniu materiałów, gromadzenia licznych faktów.

Bardzo dobra książka, czyta się szybko , nie ma żadnego przynudzania. Lekkie pióro.
Polecam!

Oprawa twarda.

Rogak przeczytała i przeprowadziła sama dużo wywiadów o Kingu z...

Bardzo dobra książka. Ciekawa i dobrze napisana.

Bardzo dobra książka. Ciekawa i dobrze napisana.

KING SPISANY

Biografie to nie coś, co często czytam. Ogólnie jeśli po jakąś sięgam, to dlatego, że albo ciekawi mnie temat albo ciekaw jestem jakiegoś autora, bo lubię jego twórczość, a wiadomo, życie na nią rzutuje. A że prozę Kinga lubię, sięgnąłem i… I udana to pozycja, dobrze, konkretnie i bez zbędnego rozwlekania omawiająca wszystko, co trzeba. A po lekturze o wiele lepiej rozumie się autora i jego dzieła. Ale jednocześnie o wiele mniej lubi się samego pisarza (którego zresztą nawet z autobiograficznych wspominek lubić jakoś się nie dało).

Od pucybuta do milionera. A raczej od dzieciaka, który żył w biedzie i często nie miał nawet na buty, do pisarza, który zarabia krocie i stał się marką samą w sobie. To historia o pasji, dążeniu do realizacji marzeń, ale i upadkach – tych wydawniczych, ale i osobistych. Historia o rodzinie, o alkoholizmie i wielkim świecie wydawniczo-filmowym, który potrafi wciągnąć i przemielić…

KING SPISANY

535 użytkowników ma tytuł Życie i czasy Stephena Kinga na półkach głównych
193 użytkowników ma tytuł Życie i czasy Stephena Kinga na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Życie i czasy Stephena Kinga

Lisa Rogak
Lisa Rogak
Jest autorką ponad dwudziestu pięciu książek. Jej Howard Dean in His Own Words znalazła się na liście Book Sense Extender List / NEBA Trade Paperback Nonfiction w styczniu 2004 roku. Lisa Rogak mieszka w New Hampshire, niedaleko Dana Browna.

Okładka książki Mroczna Wieża: Bitwa o Jericho Hill Peter David, Robin Furth, Richard Isanove, Stephen King, Jae Lee
Okładka książki Mroczna Wieża - Rewolwerowiec: Początek podróży Peter David, Robin Furth, Richard Isanove, Stephen King, Sean Phillips
Okładka książki Mroczna Wieża: Długa droga do domu Peter David, Robin Furth, Richard Isanove, Stephen King, Jae Lee

Cytaty z książki Życie i czasy Stephena Kinga