Rogi

- 2021-06-02
- 2010-06-10
- 2010-03-18
- Maciejka Mazan
Kiedy wydaje ci się, że opuścił cię nawet Bóg, pamiętaj, że w środku ciebie na pewno został diabeł… Rok wcześniej Igowi Perrishowi zawalił się cały świat – a miał wiele do stracenia. Bogaty lekkoduch, syn znanego muzyka i brat gwiazdy TV, nie musiał nigdy martwić się o swoją pozycję czy przyszłość. Tym bardziej, że miał przy sobie ukochaną dziewczynę, Merrin Williams, z którą dzielił marzenia i wszystkie wyzwania. Aż do nocy, kiedy została brutalnie zgwałcona i zabita. A on był tego jedynym świadkiem. W rocznicę morderstwa Igowi puszczają hamulce – pije tyle, aż traci nad sobą kontrolę. A rano budzi się z nieprawdopodobnym kacem i… sterczącymi z czoła rogami. Nie są halucynacją ani tworem chorego umysłu zmęczonego żałobą. Ig właśnie dostał zadziwiający prezent, który pozwala mu poznać myśli i sekrety innych ludzi. I wykorzysta go, aby dowiedzieć się, co naprawdę przydarzyło się Merrin. Choć są tacy, co sądzą, że to on, tylko dzięki pieniądzom rodziców, nie odpowiedział dotąd za tę śmierć… No i na koniec pozostanie kluczowe pytanie – jak to właściwie się stało, że Igowi wyrosły rogi?
Książka została sfilmowana z Danielem Radcliffe’em w roli głównej!
Diabelnie genialnie zaprojektowana historia. Hill rządzi w tym samym królestwie co Neil Gaiman, Jonathan Lethem i Stephen King.
„Pittsburgh Tribune“
Na fali dwóch doskonałych książek – „Pudełka w kształcie serca“ i najnowszych „Rogów“ – Joe Hill udowodnił, że jest jednym z najlepszych amerykańskich autorów horrorów.
„Time“
Po „Pudełku w kształcie serca“ „Rogi“ zwerbują Hillowi jeszcze więcej fanów. Ten autor ma swój styl, wciągający i przystępny. „Rogi“ to szybka akcja, fascynująca zagadka kryminalna i love story, z odrobiną diabelskości dla podgrzania atmosfery.
Dreadcentral.com
Diabelsko doskonała rozrywka. Hill to świetny pisarz z nieograniczoną wyobraźnią. A już najlepiej mu wychodzi zabieranie jego postaci w naprawdę, naprawdę dziwne miejsca…
„USA Today“
Studium cierpienia w wykonaniu Hilla to szalona jazda bez trzymanki, pełna napięcia i pochłaniająca. Wpadniesz w nią tak samo, jak bohater tej książki, który powoli i bezpowrotnie zanurza się w ciemną i hipnotyzującą rzekę…
„Seattle Times“
„Rogi“ to oryginalna i zachwycająca historia. I pełna smacznych niuansów. Ogień i siarka rzadko wyglądają tak dobrze.
„Los Angeles Times“
Oficjalne recenzje
Nie taki diabeł straszny
Niektórzy twierdzą, że w piekle są sami interesujący ludzie. Z jakiegoś dziwnego, czysto ludzkiego przekonania, odnoszę nieodparte wrażenie, że to prawda. Nie będę przytaczać kultowych słów Bukowskiego, w końcu większość z was z całą pewnością je zna, więc napiszę tylko tyle, że wytrwać bez grzechu jest… piekielnie trudno. Zwłaszcza we współczesnym świecie. Kto oglądał „Dobre miejsce”, (ang. The Good Place) ten doskonale wie, o czym piszę (polecam, naprawdę rewelacyjny serial).
A jednak piekła się boimy. Wiemy, że będzie tam czekać na nas diabeł, który z jakiegoś powodu uchodzi za „tego złego”. A co jeżeli to wyłącznie propaganda? Znów, mógłbym przytoczyć słowa Goethego z „Fausta”, ale one również są dla was doskonale znane. Jednak zastanówcie się przez chwilę. Co, jeżeli diabeł, pomimo swego starotestamentowego buntu, wcale nie jest tak zły, jak go malują?
Główny bohater „Rogów” – Ignatius Martin Perrish – budzi się rano skacowany i odkrywa, iż ma na skroni dwa wybrzuszenia, takie niezwyczajne szpiczaste wyrostki, dziwnie przypominające rogi. Od tej pory ludzie nie tylko zdradzają mu swoje najmroczniejsze sekrety, ale i bardzo szybko zapominają, że w ogóle z nim rozmawiali. Dzięki swym niecodziennym zdolnościom Ig postanawia odkryć, kto rok wcześniej zamordował jego dziewczynę. Nie podejrzewa jednak, że prawda wcale nie jest wyzwalająca.
Nie unikniemy licznych podobieństw między prozą Hilla (syna) i Kinga (ojca). I absolutnie nie traktujcie tego jako wady. Identycznie jak u znanego ojca, w „Rogach” nie chodzi o tajemnicę, a o konfrontację ze złem. Ig bardzo szybko odkrywa, kto stoi za śmiercią jego dziewczyny, dzięki czemu obserwujemy nierówną batalię pomiędzy sprawiedliwością a wiecznym potępieniem. Ponadto autor raz po raz odsyła nas do przeszłości, ukazując tym samym niezwykle istotny kontekst zmagań głównego bohatera z najbliższym otoczeniem.
Równie interesująco wypada zabawa Hilla w przeplatanie motywów diabelskich. W trakcie lektury odkrywamy, że Ig nie tylko jest odporny na ogień (w końcu jest to naturalne środowisko każdego diabła),ale i jego zdolności przestają działać, jeżeli rozmówca posiada na sobie rekwizyty „drugiej strony”, np. krzyżyk. Takich smaczków ukrytych jest więcej, ale spokojnie, więcej już nie zdradzę.
To, co naprawdę spodobało mi się w „Rogach”, to cierpliwość autora w zdradzaniu istotnych fabularnie informacji. Hill wie, jak utrzymać zainteresowanie czytelnika, co sprawia, że lektura jest wciągająca do samego, smutnego, zakończenia. Co tylko po raz kolejny pokazuje, że „Rogi” to naprawdę świetnie przemyślana książka. I mocno oddziaływająca na nasze przemyślenia po zakończeniu lektury.
Joe Hill absolutnie dał radę. Nawet pomimo tego, że gdyby ktoś na okładce zmienił nazwisko na King, to uwierzyłbym, że książkę napisał jego ojciec. Jest tutaj zbyt wiele elementów pasujących do prozy mistrza horroru. Jednakże znając prawdziwego autora, napiszę, że „Rogi”, to bardzo dobrze napisana i wyważona pozycja. A to chyba w tym wszystkim jest najważniejsze.
Michał Wnuk
- 2 154
- 1 729
Moja ulubiona powieść Joego Hilla.
Moja ulubiona powieść Joego Hilla.
Pokaż mimo toTrauma, dramat zakochanego mężczyzny, żądza zemsty. Przemiana.
Upiory są w każdym z nas.
Trauma, dramat zakochanego mężczyzny, żądza zemsty. Przemiana.
Pokaż mimo toUpiory są w każdym z nas.
Autor wywala się ze wszystkich najlepszych kart na początku powieści, a potem historia się rozłazi. Jest przyzwoicie, aczkolwiek po tak spektakularnym wstępie liczyłem na coś więcej.
Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z tym autorem, które uważam za bardzo udane. Syn mistrza grozy bardzo mi przypasował swoim stylem, który jest bardzo podobny do pióra ojca. To dobrze, bo jeżeli S. King odłoży kiedyś maszynę do pisania do futerału to cała nadzieja w J. Hill`u.
Jeżeli chodzi o samą powieść to zapewniła mi pełną rozrywkę. Mamy tutaj wątki sci-fi (fantasy),thrillera, obyczajowe, polityczne, grozy i romansu. Opowieść na długo pozostaje w pamięci. Moim zdaniem dobrze, że wcześniej poznajemy sprawcę morderstwa, później na kartach książki poznajemy jego historię i motywy, które nimi kierowały. Co się stało z głównym bohaterem możemy sobie dopowiedzieć własną wyobraźnią. Trafiony wątek na samym końcu książki, w sytuacji kiedy chyba najbardziej dobre postacie (mające najmniej grzechów na sumieniu) z powieści spotykają się i być może spędzą resztę życia razem. Dobrze koniec mojego grafomaństwa. Polecam! P.S. Czekam na kolejną powieść autora tj. "NOS4A2" ale czytać będę bliżej gwiazdki dla samego klimatu opowieści.
więcej Pokaż mimo toJeżeli chodzi o samą powieść to zapewniła mi pełną rozrywkę. Mamy tutaj wątki sci-fi (fantasy),thrillera,...
Naprawdę świetna! Coś całkiem nie w moim stylu. Coś, co pochłonęło mnie niesamowicie. Coś, co uświadomiło mi piękne zróżnicowanie literatury. Po prostu polecam :)
Pokaż mimo toSpodobała mi się o wiele bardziej niż na początku przypuszczałem. Mam małe doświadczenie z pisarstwem Joe Hill-a i nie jest ono za dobre, ale tutaj się pozytywnie zaskoczyłem a książka mi przypadła do gustu. Historia ma kilka nie doskonałości a główny bohater średnio daje się lubić ale mimo to książka i tak warta przeczytania.
Pokaż mimo toCiekawe przedstawienie zemsty. Książka ma dobre tempo jednak pod koniec się nieco nudzi. Zdecydowanie za szybko zostało przedsawione rozwiązanie historii.
Pokaż mimo toIgnatius Perrish, budzi się pewnego ranka na silnym kacu. Czuje wewnętrznie że w nocy narobił strasznych głupstw, ale niczego nie pamięta. Wchodzi do łazienki i spostrzega w lustrze, że jego głowa wzbogaciła się o nowe szczegóły anatomiczne; na czole wyrosły mu rogi. Ig szybko zdaje sobie sprawę, że mają one niezwykłą właściwość. Ktokolwiek je zauważy, zaraz zdradza mu swoje najbardziej skrywane sekrety i pragnienia. On sam dotykając innego człowieka poznaje jego myśli i wspomnienia.
Rok wcześniej dziewczyna Perrisha została brutalnie zgwałcona i zamordowana, co doprowadziło go na skraj załamania nerwowego. Czy pojawienie się rogów i towarzyszących im mocy pomoże Igowi wrócić do równowagi i odkryć kto zabił jego ukochaną? Czy to jednak przekleństwo i symbol wiecznego potępienia?
Sięgając po "Rogi" Joego Hilla liczyłam na sporą dawkę horrorowych klimatów. Czy je otrzymałam? Niestety nie. Czy w związku z tym czuję rozczarowanie? Też nie.
"Rogi" to wbrew pozorom niezwykle wzruszający dramat. Młody mężczyzna w nagły sposób traci miłość swojego życia. W dodatku sam jest uznawany za winnego morderstwa, mimo iż nie istnieją na to żadne dowody. W oczach społeczności, sąsiadów, a nawet rodziców Ignatius Perrish jest mordercą. Czarę goryczy dopełnia jeszcze zdrada jedynego przyjaciela. To wszystko składa się na bardzo smutny obraz, przy którym powolna przemiana głównego bohatera w rogatego demona staje się aspektem pozytywnym.
W całej tej historii tylko dwie rzeczy nie bardzo mi się podobały. Po pierwsze: brak wyjaśnienia co sprawiło, że Igowi wyrosły rogi, po drugie: co się właściwie z nim stało na końcu. Poza tym książka jest naprawdę wspaniała. Serdecznie polecam!!
Ignatius Perrish, budzi się pewnego ranka na silnym kacu. Czuje wewnętrznie że w nocy narobił strasznych głupstw, ale niczego nie pamięta. Wchodzi do łazienki i spostrzega w lustrze, że jego głowa wzbogaciła się o nowe szczegóły anatomiczne; na czole wyrosły mu rogi. Ig szybko zdaje sobie sprawę, że mają one niezwykłą właściwość. Ktokolwiek je zauważy, zaraz zdradza mu...
więcej Pokaż mimo toPo prostu kocham tę książkę. Czytałem ją już kilka razy. Historia mocna i oryginalna, a zakończenie genialne. Rewelacja!
Pokaż mimo toTo moja pierwsza styczność z synem Kinga i na pewno nie ostatnia. Książkę się czyta bardzo dobrze, jest napisana ciekawym i barwnym językiem. Dialogi interesujące jak i czasem śmieszne. Historia sama w sobie dobrze pomyślana, to taki miks wielu gatunków. Bohaterownie są z krwi i kośći, nie bezbarwni statyści. Widać że Hill kocha dawne czasy, lata młodości, w sumie jak tatuś. Mocno polecam.
To moja pierwsza styczność z synem Kinga i na pewno nie ostatnia. Książkę się czyta bardzo dobrze, jest napisana ciekawym i barwnym językiem. Dialogi interesujące jak i czasem śmieszne. Historia sama w sobie dobrze pomyślana, to taki miks wielu gatunków. Bohaterownie są z krwi i kośći, nie bezbarwni statyści. Widać że Hill kocha dawne czasy, lata młodości, w sumie jak...
więcej Pokaż mimo to