Żywa Historia

- powieść historyczna
- 2014-01-01
- 2014-01-01
Nowa książka Autora "Księży wobec bezpieki na przykładzie archidiecezji krakowskiej" (wyróżnionej w 2007 roku Nagrodą Literacką im. Józefa Mackiewicza) dotyka wielu rozmaitych tematów, oddalonych w czasie i przestrzeni, łączy je rola, jaką odegrały w ukształtowaniu rzeczywistości, w której żyjemy, a także - może nawet przede wszystkim - świadomości ludzi. Mówi o wydarzeniach historycznych, takich jak choćby zamach w Sarajewie, które zmieniły oblicze Europy, przypomina o Polakach walczących w czasie pierwszej wojny światowej w różnych mundurach (i bez mundurów, jak Lwowskie Orlęta),przelewających krew za obcą sprawę, oddających życie za naszą wolność; przedstawia niezwykłe i dramatyczne historie ludzi i społeczności; mówi o nierozwiązanych sprawach i przemilczanych tragediach, o zbrodniach i poświęceniu; o Kościele "złomnym i niezłomnym".
Nie brak tu tematów od dawna stanowiących obszar szczególnych zainteresowań badawczych ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego, jak - mało w Polsce znana - historia Ormian i ludobójstwo Polaków na Kresach Wschodnich. Autor z pasją i empatią kreśli losy ludzi i narodów, w pełni świadom, że bez prawdy nigdy nie może dojść do prawdziwego pojednania.
Kup Żywa Historia w ulubionej księgarni
Oceny książki Żywa Historia
13 użytkowników ma tytuł Żywa Historia na półkach głównych- Przeczytane 7
- Na regale 1
- Powieści 1
- Prawdziwe historie 1
- Tesseris 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żywa Historia
To książka, zdecydowanie słabsza niż inne, jednak na pewno warta przeczytania, choć może niekoniecznie przechowywania na półce. Zbiór króciutkich esejów, zawierających zarówno informacje zupełnie oczywiste dla ludzi zainteresowanych historią, jak również sporo ciekawostek, które mogą być dla nich zupełną nowością.
Podzielona jest na pięć części:
- Od Sarajewa do Góry św. Anny (Strzały w Bośni zmieniły porządek Europy, Nie tylko Piłsudski i nie tylko Legiony, Szmaragdowa rzeka, Światełka dla "Orlątek" , Amunicja od braci Węgrów, Bolszewika goń, goń, goń!, Bój pod klasztorem na Gorze św. Anny)
- Polska i Europa (Historie, które warto poznać, Uczcijmy Horodło, Czyj jest Krym?, Matka Boża Jagodna z Latyczowa, Zbuntowana Korsyka, W nurtach Białej Elstery, Zgierz - Miasto Tkaczy, uda (gospodarcze) Tomasza Baty, Dunaj nie taki modry, Chwała obrońcom kresowych stanic!, Mgła milczenia nad Ponarami, Rzeź warszawskiej Woli, Niezabliźniona rana Lubelszczyzny, Niewyjaśniona katastrofa lotnicza pod Zawoją, Skandal z pomnikiem polskich profesorów, Groźba rozpadu Ukrainy, Jak przekonać "ludzi sowieckich" z Ukrainy Wschodniej, Spór o kościół św. Marii Magdaleny we Lwowie).
- Ludobójstwo wciąż przemilczane (Nie będzie pojednania bez prawdy, Kult Bandery i Szuchewycza na Ukrainie, Okrutne lato 1941, Syn banderowca w polskim Sejmie, Zakierzonia, Akcja "Wisła" była koniecznością, Dziś jajko, jutro kamień, pojutrze granat, Zwycięstwo prawdy w Radymnie, Siedemdziesiąta rocznica ludobójstwa w Małopolsce Wschodniej i na Lubelszczyźnie, Banderowcy w nowym rządzie Ukrainy, Przewodniczący rady miasta Przemyśla odwołany za gwizdy, Prawda o ludobójstwie wreszcie zwyciężyła w Lublinie, Dzwon z Podkarpacia dla Wołynia, Pomoc dla wojska ukraińskiego to nie pomoc humanitarna)
- Ormiańskie rozdroża (Ormianie i Kościół Ormiański w Polsce od XIV-XX w, Ormianie w Stanisławowie, Ludobójstwo Ormian w Turcji, Ks. Krzysztof Staniecki - kapłan trzech obrządków, Patriarcha ormiańskokatolicki Nerses Bedros XIX na Kresach Wschodnich, Zabójstwo ormiańskiego dziennikarza w Konstantynopolu)
- Kościół złomny i niezłomny (Savonarola, Działania UB i SB wobec duchownych rzymskokatolickich na podstawie wybranych przykładów, "Księża-patrioci" - duchowni wspierający komunizm w Polsce w okresie stalinizmu, Jan XXIII - przełomowy pontyfikat "uśmiechniętego papieża"
Jak widać - tematyka bardzo różnorodna. Za zdecydowanie najciekawszą uważam część poświęconą wybranym zagadnieniom z historii Ormian - tematowi bardzo mało u nas znanemu, a przez to - tym ciekawszemu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodzielona jest na pięć części:
- Od Sarajewa do Góry św....