Następne pokolenie

- Szpiedzy (tom 3)
- 2016-05-18
- 2016-05-18
Kontynuacja pełnej intryg i nagłych zwrotów akcji historii szpiegowskiej autorstwa asa polskiego wywiadu.
W dzień Święta Dziękczynienia 1968 roku Victor Van Vert ujawnia swój genialny plan, który zamierza zrealizować, wykorzystując prezydenta Nixona. Jeśli wszystko się powiedzie, Van Vertowie zarobią krocie, tyle że kosztem podważenia podstaw światowej gospodarki. Chyba że… ktoś ich wyprzedzi.
Piątka konspiratorów-mścicieli ostro bierze się do dzieła, znajdując popleczników w osobach wybitnej finansistki Edyty Amschel, przewodniczącego KGB Jurija Andropowa oraz byłego esesmana Gerarda, który właśnie uruchomił wytwórnię fałszywych dolarów. Wydaje się, że całe to nietypowe towarzystwo jest na prostej drodze do sukcesu, gdy z Nowego Jorku nadchodzi niepokojąca wiadomość o tajemniczym zniknięciu Jekatieriny Iwanowej. W trakcie poszukiwań Jany wychodzi na jaw, że Van Vertowie zaczynają sobie uświadamiać istnienie poważnej konkurencji.
Tymczasem do akcji wkracza następne pokolenie. André, syn Jana Ratza, nie ma wątpliwości, że powinien pomścić śmierć ojca. W trakcie studiów na Harvardzie zaprzyjaźnia się z młodym Fredem Van Vertem i wkrótce poznaje jego piękną macochę. Zakochuje się w niej z wzajemnością od pierwszego wejrzenia. Tylko czy w takich warunkach ich miłość będzie miała szansę przetrwać?
Kup Następne pokolenie w ulubionej księgarni
Oceny książki Następne pokolenie
270 użytkowników ma tytuł Następne pokolenie na półkach głównych- Przeczytane 145
- 2016 3
- Kryminał 2
- 2021 2
- Ebook 2
- Lit. polska 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Następne pokolenie
42/130/2026
Szkoda, że autor nic więcej nie napisał. W sensie szpiegowskiej fikcji.
42/130/2026
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakby to mógł powiedzieć niejeden bohater tej trylogii: „Gottes Mühlen mahlen langsam aber sicher".
Szkoda, że autor nic więcej nie napisał. W sensie szpiegowskiej fikcji.
Świetnie się czyta a chyba o to chodzi.
Świetnie się czyta a chyba o to chodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła powieść szpiegowska, pomimo ciekawego umiejscowienia historycznego w czasach prezydentów Nixona, Forda i Cartera, czy panujących w Polsce niechlubnej pamięci Mieczysława Moczara i Franciszka Szlachcica, bardzo naiwna. Pokazanie Jurija Andropowa dzielnie kontynuującego działania czeriezwyczki i dzieła naszego rodzimego szlachcica herbu Samson, jako sympatycznego starszego pana czy wzajemne relacje międzynarodówki szpiegowskiej mocna od czapy. Pamiętając o tym, można poczytać.
Niezła powieść szpiegowska, pomimo ciekawego umiejscowienia historycznego w czasach prezydentów Nixona, Forda i Cartera, czy panujących w Polsce niechlubnej pamięci Mieczysława Moczara i Franciszka Szlachcica, bardzo naiwna. Pokazanie Jurija Andropowa dzielnie kontynuującego działania czeriezwyczki i dzieła naszego rodzimego szlachcica herbu Samson, jako sympatycznego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka powieść szpiegowsko-kryminalna, w mojej ocenie dość mocno oderwana od rzeczywistości, choć czyta się lekko i przyjemnie., tak jak poprzednie tomy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie świetna część i chyba nie ostatnia bo zostało jeszcze kilka wątków :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka doskonale trafiająca w moje gusta literackie, szpiedzy, intrygi, całość przeplatana z historycznymi wydarzeniami !!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja wartka, bez gadania bzdur, na temat ... - to lubię!
Akcja wartka, bez gadania bzdur, na temat ... - to lubię!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część trylogii Aleksandra Makowskiego jest bardzo dobrze napisanym thrillerem szpiegowskim osadzonym w realiach lat 60. i 70. Ponownie spotykamy znanych nam z poprzednich części bohaterów a dołącza do nich "następne pokolenie". Historia jest ciekawa, trzyma w napięciu, choć jednocześnie narracja jest prowadzona w sposób, który łatwo pozwala przewidzieć zakończenie. Trzecią część przeczytałem z równie dużym zainteresowaniem jak drugą i trzecią. Ponownie zastanawiam się, czy doświadczenie wywiadowcze autora pozwala podejrzewać, że przynajmniej część z przedstawionych wydarzeń, powiązań, współpracy wywiadowczej itp. jest prawdziwa lub oparta na faktach.
Polecam!
Trzecia część trylogii Aleksandra Makowskiego jest bardzo dobrze napisanym thrillerem szpiegowskim osadzonym w realiach lat 60. i 70. Ponownie spotykamy znanych nam z poprzednich części bohaterów a dołącza do nich "następne pokolenie". Historia jest ciekawa, trzyma w napięciu, choć jednocześnie narracja jest prowadzona w sposób, który łatwo pozwala przewidzieć zakończenie....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkładka
pif paf
skąd
biblioteka
moja opinia \
O i jazda tu jest.Ze szpiegami,czasem lepsi niż Bond.Bo,zajmują się nie tyklo piciem i panienkami.
Wspaniale opisane lata 70.Zwłaszcza Afganistan.
Okładka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topif paf
skąd
biblioteka
moja opinia \
Wspaniale opisane lata 70.Zwłaszcza Afganistan.
7/10
7/10