Willa Misteriów

Okładka książki Willa Misteriów autora David Hewson, 9788324009251
Okładka książki Willa Misteriów
David Hewson Wydawnictwo: Znak Cykl: Nico Costa (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Nico Costa (tom 2)
The Villa of Mysteries
2008-01-16
2008-01-16
Dariusz Żukowski

Kup Willa Misteriów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Willa Misteriów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Willa Misteriów

Akcja rozgrywa się w Rzymie. Amerykańscy turyści, zafascynowani historią, odkopują zmumifikowane zwłoki młodej dziewczyny. Wszyscy myślą, iż pochodzą z czasów starożytnego Rzymu. Teresa - zaangażowana patolog odkrywa, iż dziewczyna została zamordowana 16 lat wcześniej. Dwa tygodnie później znika w centrum Rzymu śliczna szesnastolatka. Jej matka podnosi alarm, a sprawą zajmują się policjanci badający również sprawę zmumifikowanych zwłok. Szybko okazuje się, iż obydwie sprawy są z sobą powiązane, łączą je również rzymski mafioso z rodziną, a także emerytowany mafioso z USA. Punktem centralnym tej historii jest tajemnicze misterium odgrywane na wzór tych starożytnych, przez sprośnych wpływowych samców.
Książka jest dość oryginalna, nieco inna od tych, które czytam najczęściej. Czuje się w niej zapach Rzymu, powiew historii, poznaje się nieco włoskiej mentalności. Dostajemy też trochę informacji o skomplikowanej strukturze policji we Włoszech. To ciekawa książka, warto po nią sięgnąć

Pisarz wykorzystuje znane pomysły i absolutnie niczym nie zaskakuje, raczej pobrzmiewa echem innych powieści. Nie tego oczekiwałam. Lektura tej książki to żadne wyzwanie. Narracja prosta, niewyszukany język. Może i dobra, żeby zabić czas.

"Willa Misteriów" jest typowym kryminałem.
Para amerykańskich turystów na własną rękę organizuje wykopaliska. Ale zamiast starożytnego posągu wydobywa z torfowiska zwłoki szesnastoletniej dziewczyny. Wszystko wskazuje na to, że zamordowano ją w legendarnej Willi Misteriów podczas tajemniczego obrzędu, którego od wieków nikt już nie praktykuje. Kiedy łudząco do niej podobna turystka znika bez śladu, policja zaczyna podejrzewać, że krwawy kult wciąż ma grono wyznawców.
W całej historii są dziwne zwroty akcji. Bohaterowie też są nietuzinkowi, niesztampowi. A przez to bardzo prawdziwi.Skorumpowani policjanci, znudzeni karabinierzy, wykształceni mafioso, szurnięty profesor. A do tego olbrzymia tragedia w tle. Wiele osób pragnie dowiedzieć się co tak naprawdę wydarzyło się 16 lat wcześniej. I jest ktoś, kto szuka zemsty.
Przyznam, że czytało się mi ciężko. Zbyt wielu narratorów też nie ułatwia odbioru. Zakończenie zbyt zagmatwane i niesatysfakcjonujące. Bohaterowie też nie wzbudziło mojej sympatii. Miałam wrażenie, że każdy patrzy tylko siebie. No może prawie każdy.

"Willa Misteriów" jest typowym kryminałem.

304 użytkowników ma tytuł Willa Misteriów na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Willa Misteriów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Willa Misteriów

David Hewson
David Hewson
Ur. 1952 r. w Yorkshire. Bestsellerowy brytyjski pisarz znany na całym świecie ze znakomitych pomysłów fabularnych i doskonale skonstruowanych powieści, których akcja rozgrywa się w europejskich stolicach. W wieku siedemnastu lat porzucił naukę i zaczął pracę w lokalnej gazecie w północnej Anglii. Następnie współpracował jako reporter z „The Times”, „The Independent” oraz „Sunday Times”. Jako pisarz zadebiutował w 1986 roku i od tego czasu opublikował ponad dwadzieścia nowości. Popularność przyniosły mu książki na motywach popularnego serialu “The Killing”/ “Dochodzenie” w reżyserii Sørena Sveistrupa (wszystkie trzy tomy ukazały się w Polsce nakładem wydawnictwa Marginesy). Autor ściśle współpracował z produkcją filmu, choć jednocześnie zostawiono mu dowolność w podejmowaniu konkretnych wątków. Został wybrany pośród wielu pisarzy ze względu na międzynarodowe doświadczenie zdobyte w pracy korespondenta zagranicznego, a także dokonania pisarskie, a szczególnie umiejętność wczucia się w psychikę kobiety, by jak najlepiej oddać charakter charyzmatycznej komisarz, Sary Lund. Hewson jest także znany jako autor serii włoskiej, której akcja toczy się w Rzymie, a wszystkie tomy łączy postać detektywa Nico Costy, młodego, nieco naiwnego wielbiciela sztuki (a w szczególności malarstwa Caravaggio),wegetarianina uprawiającego biegi, syna głośnego włoskiego komunisty. Każda książka może być czytana niezależnie, jednak w kolejnych tomach Hewson stara się pokazać dojrzewanie Costy i to, w jaki sposób zmiany jego charakteru wpływają na otoczenie. Pisarz ma na koncie także „serię holenderską” z głównym bohaterem, detektywem Pieterem Vosem (w Polsce ukazał się „Domek dla lalek”). Tym, co charakteryzuje wszystkie powieści Davida Hewsona jest szczególna dbałość w oddawaniu lokalnego kolorytu, realiów społecznych – dlatego etap pisania zawsze poprzedza dłuższa wizyta w miejscu, gdzie będzie toczyć się akcja. Autor obecnie mieszka w Kent wraz żoną. Ma dwoje dorosłych dzieci.

Cytaty z książki Willa Misteriów

Dodaj cytat z książki Willa Misteriów