Pora na śmierć

Okładka książki Pora na śmierć autora David Hewson, 9788364700491
Okładka książki Pora na śmierć
David Hewson Wydawnictwo: Marginesy Cykl: Nico Costa (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Nico Costa (tom 1)
A Season for the Dead
2015-06-17
2015-06-17
Karolina Iwaszkiewicz

Kup Pora na śmierć w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Pora na śmierći

Okrutne ścieżki Kościoła

3314 113 66

Oceny książki Pora na śmierć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pora na śmierć

„To zawsze te małe rzeczy, te, po których się tego nie spodziewasz – to one cię zabijają.”

Niedawno dzieliłam się wrażeniami po spotkaniu z książką Davida Hewsona ("Domek dla lalek"),którego twórczość chcę poznać w jak najszerszym wydaniu. Co prawda, również pierwszy tom, ale innej serii, tym razem o młodym policjancie Nico Costa, potwierdził, że ten typ sensacyjnej przygody czytelniczej szalenie mi odpowiada. Dodatkowym bonusem okazało się miejsce akcji – ukochane przeze mnie Wieczne Miasto. „Pora na śmierć” pozytywnie zaskoczyła bogactwem różnorodnych postaci, wyzwalających mieszane odczucia, zakłócających proces dociekania motywów aktywności seryjnego mordercy, kameleona dowolnie zmieniającego postać i wygląd.

Dwudziestosiedmioletni Costa, fascynujący się obrazami włoskiego malarza Michelangelo Merisi da Caravaggio, biorący udział w maratonach biegowych, z piętnem ojca komunisty, stawiał początki w detektywistycznej pracy. Przydzielono go do wyeksploatowanego zawodowo partnera, starego gliny z nadwagą, Luca Rossi posiadał jednak sporą wiedzę i intuicję. Wyczekiwałam spotkań z ojcem kluczowej postaci, stojącym przed obliczem śmierci, dzielącym się życiowym doświadczeniem i spojrzeniem na świat. Wiele ciekawych spostrzeżeń przypisał mu autor, jednak uniknął gloryfikowania bohatera. Nie myśl, że rodzina to coś w rodzaju magicznej recepty na szczęście. Rodzina może człowieka wyleczyć, ale może go też zabić, jeśli coś pójdzie nie tak. Również atrakcyjna od strony portretu była patolog Teresa Lupo, znacznie ubarwiła powieść. Natomiast, Sara Farnese, uniwersytecka wykładowczyni przedmiotów o początkach chrześcijaństwa, to szalenie niejednoznaczna i trudna w odbiorze bohaterka.

Sporo się działo w fabule, liczne zwroty akcji, nieczyste zagrania ze strony włoskich policyjnych sił i watykańskich celebrytów. Zaczęło się od zamachu w papieskiej bibliotece, makabrycznego odkrycia i odnalezienia zmasakrowanych ciał. Im głębiej wchodziłam w powieść, tym bardziej mierzyłam się ze śmiertelnym fatalizmem, historiami z apokryfów, mrocznymi okolicznościami śmierci wczesnochrześcijańskich męczenników, naturą rzymskiej polityki, ściśle strzeżonymi rodzinnymi tajemnicami, bankową korupcją na wielką skalę. Wkraczałam w koszmar, w którym zasady rządzące zwykłym ludzkim zachowaniem nie liczyły się, zawodziła logika zbrodni przy rozważaniu szczegółów, a to trzymało w narastającym napięciu, wyczekiwaniu kolejnych śladów i dowodów chorej psychiki. Krew męczenników jest nasieniem Kościoła! Narracja przyjazna, chociaż niekiedy brakowało elegancji.
bookendorfina.pl

Gdyby nie Rzym i malarstwo Caravaggia, o których mowa w książce, w ogóle nie sięgnęłabym po tę pozycję. Postaci nakreślone szablonowo, dość pretensjonalna powieść - taki słabszy Dan Brown. Literackich walorów nie dostrzegam. Mam na półce jeszcze jedną powieść tego autora, więc dam mu szansę.

💥💥💥💥💥💥💥

💥💥💥💥💥💥💥

381 użytkowników ma tytuł Pora na śmierć na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł Pora na śmierć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pora na śmierć

Cytaty z książki Pora na śmierć

Dodaj cytat z książki Pora na śmierć