Tryptyk

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 2011-01-01
- Aleksandra Górska
- śledztwo kobiety konkurenci morderstwo zbrodnia detektyw więzienie
Z rąk brutalnego zabójcy giną młode kobiety. Sprawca apodpisujea swoje dzieła w wyjątkowo okrutny sposób. Cała policja w Atlancie jest postawiona w stan gotowości. Michael Ormewood a weteran wśród policyjnych detektywów a staje do walki z psychopatą. Okazuje się, że musi przy tym rywalizować z agentem specjalnym Willem Trentem, który nie jest łatwym przeciwnikiem. Mordercę próbuje także złapać ktoś inny: były więzień, który zupełnie przypadkowo wpada na jego trop. Doskonała, misternie skonstruowana fabuła, pełna niespodziewanych zwrotów akcji, sprawia, że powieść trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony.
- 1 614
- 1 172
Po moim ostatnim poście i "polecajkach" grupowiczòw zdecydowałem się sięgnąć po pierwszą część serii z Willem Grantem.
Pokaż mimo toKsiążkę mogę opisać jako chaotyczną, wulgarną a jednak ma coś co każe ją skończyć. Mimo wszystko nie mogę powiedzieć że mnie zachwyciła..
Tryptyk to pierwszy tom cyklu z agentem FBI Willem Trentem w roli głównej.Tryptyk składa się z trzech alternatywnych wersji pewnej makabrycznej historii,pisanych z perspektywy różnych bohaterów. Spoiwem fabuły jest historia brutalnego morderstwa Mary Alice Finney dokonanego w 1986 w Decatur.
Tryptyk to zdecydowanie bardzo rozbudowany thriller, obfitujący w mroczne i bardzo mocne elementy.Autorka opisując postać Willa Trenta bardzo świadomie i nieco przebiegle wplotła do fabuły wątek radzenia sobie z dysleksją. To kolejna książka Slaughter, która poza walorami rozrywkowymi zwiera elementy edukacyjne. Autorka od kuchni pokazała proces doboru metod kryminalistycznych w trakcie procesu osoby skazanej za morderstwo. Historia ta pochłonęła mnie bez reszty.Tryptyk to nieprzewidywalny thriller...polecam.
więcej Pokaż mimo toTryptyk to zdecydowanie bardzo rozbudowany thriller, obfitujący w mroczne i...
Tryptyk autorstwa Karin Slaughter to emocjonujący thriller kryminalny, który wprowadza czytelnika w mroczny świat zbrodni, tajemnic i intryg. Jest to pierwsza część serii, która rozpoczyna trzymającą w napięciu historię, pełną nieoczekiwanych zwrotów akcji i zaskakujących rozwiązań.
Fabuła rozgrywa się w Atlancie w stanie Georgia, gdzie głównym bohaterem jest agent specjalny Will Trent, pracujący dla Biura Dochodzeń w Atlancie.
Slaughter perfekcyjnie łączy intrygującą fabułę z głębokimi psychologicznymi portretami bohaterów. Postacie są wielowymiarowe, pełne wewnętrznych konfliktów i tajemnic, co sprawia, że stają się realistyczne i łatwe do zrozumienia. Will Trent jest niezwykle kompleksowym bohaterem, który musi zmierzyć się z własnymi słabościami, aby rozwiązać zagadkę morderstwa.
Jednym z największych atutów Tryptyku jest styl autorki. Karin Slaughter pisze płynnie i dynamicznie, trzymając czytelnika w nieustannym napięciu. Jej opisy miejsc i sytuacji są wnikliwe, a dialogi pełne są inteligentnych replik, które dodają historii autentyczności. Książka przyciąga uwagę od pierwszych stron i utrzymuje zainteresowanie do samego końca.
Innym ważnym aspektem Tryptyku jest niezwykle rozbudowany wątek kryminalny. Autorka wplata wiele zawiłych i nieprzewidywalnych wątków, które sprawiają, że czytanie staje się prawdziwą gratką dla miłośników gatunku. Zagadka jest dobrze skonstruowana, a kolejne odkrycia i związane z nimi zwroty akcji trzymają w napięciu do ostatniej strony.
Podsumowując, Tryptyk to wciągający thriller kryminalny, który powinien zadowolić nawet najbardziej wymagających czytelników. Karin Slaughter wirtuozersko łączy świetnie skonstruowaną fabułę z głębią psychologiczną bohaterów, tworząc wciągającą opowieść o zbrodni, zdradach i zemście. Jej umiejętność tworzenia atmosfery grozy i suspensu sprawia, że czytelnik nie może oderwać się od książki.
Jednakże, należy zaznaczyć, że Tryptyk zawiera również brutalne sceny przemocy i opisy okrucieństwa, które mogą być nieodpowiednie dla osób wrażliwych. Slaughter nie unika trudnych tematów i przedstawia je w sposób bezkompromisowy. Dlatego też, czytelnicy powinni być świadomi tego, zanim sięgną po tę książkę.
Mimo to, Tryptyk pozostaje niezwykle wciągającym i trzymającym w napięciu czytelnika thrillerem kryminalnym. Karin Slaughter w pełni wykorzystuje swoje umiejętności pisarskie, dostarczając niezapomnianych chwil czytelniczej rozrywki. Po przeczytaniu pierwszej części serii, czytelnik będzie pragnął sięgnąć po kolejne tomy, aby poznać dalsze losy bohaterów i rozwiązać kolejne tajemnice.
Tryptyk to doskonały wybór dla fanów literatury kryminalnej, którzy poszukują trzymającej w napięciu i emocjonującej lektury. Karin Slaughter udowadnia, że jest jednym z najbardziej utalentowanych autorów tego gatunku i zasłużenie zdobyła szerokie grono czytelników na całym świecie.
więcej Pokaż mimo toFabuła rozgrywa się w Atlancie w stanie Georgia, gdzie głównym bohaterem jest agent...
Miałam pewne obawy, sięgając po "Tryptyk" - głównie względem bezmyślnej i niczym nieuzasadnionej brutalności (czyli tego że Slaughter będzie wprowadzała opisy brutalnych morderstw dla zszokowania czytelnika) oraz przestarzałych realiów (wszak świat początku XXI wieku był zdecydowanie inny tego obecnie). I choć częściowo się one sprawdziły, to jednak "Tryptyk" okazał się fascynującą lekturą.
Przede wszystkim jest to zaleta trójdzielnego układu książki - historię poznajemy z trzech perspektyw: Johna Shelley'ego (skazanego za morderstwo, obecnie przebywającego na warunkowym),Micheala Ormewooda (policjanta-weterana wojskowego) oraz Willa Trenta (detektywa z Wydziału Specjalnego; w zasadzie ta narracja połączona jest z historią i perspektywą Angie, policjantki z obyczajówki). Te perspektywy pogłębiają się wzajemnie i udowadniają, jak wiele zależy od tego, kto opowiada historię. Oraz czynią historię jeszcze ciekawszą.
Dodatkowo - Will Trent jest ciekawym bohaterem. Nie jest typowym detektywem (choć przejawia pewną typową dla książkowych śledczych brutalność),jego metody pracy wyróżniają się, a jego zarysowana tu przeszłość sugeruje, że czeka nas interesująca historia.
"Tryptyk" ma nieco wyboiste początki, ale bardzo szybko się rozkręca i wciąga czytelników - prosi o kredyt zaufania, ale bardzo szybko go spłaca. Pozostaje mieć nadzieję, że druga część także okaże się warta lektury.
więcej Pokaż mimo toŚwietny kryminał, który mimo objętości, nie dłuży się i trzyma w napięciu. Zabieg ujawnienia głównego "złola" już gdzieś w połowie książki był odważny i przyznam, że początkowo podchodziłem do tego niechętnie, ale koniec końców akcja na tym nie ucierpiała.
Pokaż mimo toBardzo wciągająca opowieść. Nie mogłam się oderwać.
Jedyny minus to tłumaczenie książki. Momentami miałam wrażenie że tłumaczone google translatorem.
Bardzo wciągająca opowieść. Nie mogłam się oderwać.
Pokaż mimo toDobrze zapowiadającą się seria, mam nadzieję że kolejne części utrzymają poziom :)
Książka pełna wulgaryzmow. Które niby są zabronione w przestrzeni publicznej. Okropne. Szkoda drzew na papier by drukować taki szajs. Dla kogo jest przeznaczona ta literatura? Dno.
Pokaż mimo toCo tu dużo pisać, bardzo lubię, ach..uwielbiam takie książki.
Historia mroczna, smutna, ciekawa.
Dziś zaczynam drugi tom cyklu.
A więc, Trent, już nie mogę doczekać się ponownego spotkania!
Daję bardzo mocne 7/10.
Co tu dużo pisać, bardzo lubię, ach..uwielbiam takie książki.
więcej Pokaż mimo toMuszę się przyznać, że ja także należę do tej grupy, która bardzo polubiła jednego z głównych bohaterów :) Prawdziwy facet z krwi i kości. Były momenty, kiedy wręcz czułam, że muszę go przytulić :)
Historia mroczna, smutna, ciekawa.
Dziś zaczynam drugi tom cyklu.
A więc, Trent, już nie mogę doczekać się...
Wkońcu mogłam zacząć serię z Willem Trentem. Książka trudno dostępna jednak wreszcie się udało. I od razu powiem, że było warto! Naprawdę wciąga i zaskakuje. Jestem pod wrażeniem i mam nadzieję, że uda mi się dostać do kolejnej części. Jeśli macie możliwość to polecam.
Pokaż mimo toSięgnąłem po książkę od niechcenia, pewien, że odpuszczę dość szybko. A tu takie zaskoczenie. Bardzo ciekawa fabuła. Co ważne jasna i klarowna. Polecam. Biorę się za cały cykl. W trakcie czytania pomyślałem o serialu na jej podstawie i sprawdzam a tu właśnie pojawia sie.