Wszyscy jesteśmy winni

Okładka książki Wszyscy jesteśmy winni autora Karin Slaughter, 9788329100397
Okładka książki Wszyscy jesteśmy winni
Karin Slaughter Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: North Falls (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
North Falls (tom 1)
We Are All Guilty Here
2025-10-22
2025-10-22
2025-08-12
Piotr Cieślak

Kup Wszyscy jesteśmy winni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszyscy jesteśmy winni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszyscy jesteśmy winni

Za długo, za szczegółowo. Strasznie się męczyłam. Nie polecam.

Za długo, za szczegółowo. Strasznie się męczyłam. Nie polecam.

W centrum wydarzeń stoi Emmy Clifton, zastępczyni szeryfa, której losy śledzimy w dwóch przeplatających się liniach czasowych. Ten podział to jeden z najmocniejszych punktów konstrukcyjnych książki. Pierwsza oś czasu sięga dwanaście lat wstecz, kiedy to North Falls wstrząsa zaginięcie dwóch nastolatek - sprawa nierozwiązana, rzucająca cień na teraźniejszość. Ważna dla Emmy przede wszystkim dlatego, że jedno zaginione dziecko było bliskie jej najlepszej przyjaciółce. Druga rozgrywa się obecnie, gdy znika kolejna dziewczynka, co natychmiast budzi demony przeszłości i sugeruje powrót psychopaty. A to z kolei źle wpływa na wściekłych, żądnych zemsty i zdolnych do linczu domorosłych „mścicieli”. Kumulacja takich emocji nie mogła skończyć się dobrze…

Autorka doskonale operuje klimatem mroku i beznadziei. Jej styl jest bezkompromisowy, nie unika trudnych tematów i brutalnych opisów. Każdy ponury detal służy budowaniu przejmującego portretu zła i jego wpływu na ofiary oraz śledczych. Poznajemy Emmy nie tylko w pracy, ale i w kontekście życia osobistego, które, jak to u Slaughter bywa, jest skomplikowane. Z drugiej strony ujęła mnie jej relacja z ojcem i synem, fakt, że zapewniają sobie poczucie bezpieczeństwa i bezwarunkowej miłości.

Powieść to pełen napięcia wyścig z psychopatą. Autorka zręcznie wodzi czytelnika za nos, a kolejne zwroty akcji są wprost genialne. W momencie, gdy wydaje się, że rozwiązanie jest na wyciągnięcie ręki, Slaughter serwuje kolejny wstrząsający moment, który całkowicie zmienia perspektywę. Tytuł idealnie oddaje poczucie zbiorowej odpowiedzialności, refleksję, że wszyscy musimy być czujni, jednocześnie podkreślając, że trudno nie dać się zmanipulować zręcznemu, inteligentnemu socjopacie. W przejmujący sposób potrafi oddać uczucia rodziców zaginionych dzieci - trzymanie się nadziei aż do bólu, dławienie się niewiedzą, upadanie pod ogromnym ciężarem przygniatającym pierś.

Jestem fanką Karin Slaughter. Nie każda jej książka jest świetna, ale zawsze dostarcza mi dużą dawkę rozrywki. Tak samo jest w przypadku "Wszyscy jesteśmy winni".

Powieść ma wady. Jest zdecydowanie za długa, niepotrzebnie pojawiają się powtórzenia tych samych wniosków w pierwszej i w drugiej części książki. Widać, że część niewykorzystanych tu wątków i relacji budowanych jest pod kolejne tomy, co tu pozostawiać czytelnika może z poczuciem niedosytu.

Jednocześnie jednak, mimo dłużyzn, powtórzeń i niesamowicie skomplikowanego (i niepotrzebnego w tym tomie) drzewa genealogicznego rodziny Cliftonów, czyta się to niesamowicie. To, co najbardziej doceniam u Slaughter, czyli dbałość o szczegóły i rozbudowany świat przedstawiony, tu błyszczy podwójnie. Do tego zagadka jest przemyślana, jest zaskakująca - nic, tylko czytać.

"Wszyscy jesteśmy winni" to pierwsza część cyklu "North Falls". Jest to porządny wstęp do serii, którą już teraz wpisuję sobie na listę książek do czytania.

287 użytkowników ma tytuł Wszyscy jesteśmy winni na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Wszyscy jesteśmy winni na półkach dodatkowych

Karin Slaughter
Karin Slaughter
Książka Karin Slaughter "Moje śliczne" została nominowana w Plebicycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Kryminał sensacja Thriller. Amerykańska pisarka, autorka kryminałów i thrillerów. Zadebiutowała w 2001 roku powieścią "Blindsighted", wydaną w prawie trzydziestu językach, za którą otrzymała The Dagger Award za najlepszy debiut. Urodziła się w małej komunie w Georgii, USA; obecnie mieszka w Atlancie, Georgia, USA. BIBLIOGRAFIA Zaślepienie, Zysk i S-ka, 2003 (Blindsighted, 2001) Płytkie nacięcie, Zysk i S-ka, 2004 (Kisscut, 2002) Zimny strach, 2005, wyd. Zysk i S-ka (A Faint Cold Fear, 2003) Fatum, Świat Książki, 2005 (Indelible, 2004) Niewierny, Rebis, 2007 [Faithless, 2005) Przywilej skóry, Rebis, 2008 (Skin privilege, 2007) Tryptyk, Rebis 2009 (Triptych, 2006) Pęknięcie, Rebis, 2009 {Fractured, 2008) Geneza, Rebis, 2010 (Undone/Genesis, 2009) Broken, 2010 Like a charm - antologia opowiadań kryminalnych

Cytaty z książki Wszyscy jesteśmy winni

Dodaj cytat z książki Wszyscy jesteśmy winni