Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers

Okładka książki Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers autora Stefan Zweig,
Okładka książki Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers w ulubionej księgarnii

Oceny książki Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers

OPINIE i DYSKUSJE o książce Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers

Lektura niezwykle aktualna, która dobitnie uświadamia, że historia lubi się powtarzać. Zweig z niezwykłą precyzją opisuje mechanizmy społeczne i polityczne, które doprowadziły do upadku dawnego porządku Europy.
​Największe wrażenie robią rozdziały poświęcone wybuchowi wojny oraz temu, jak brutalna rzeczywistość konfliktów zbrojnych z dnia na dzień stawała się nową, przerażającą codziennością. To wstrząsający opis utraty poczucia bezpieczeństwa.
​Ze względu na formę pamiętnika, niektóre, mniej angażujące fragmenty można pominąć bez straty dla główn8ego przekazu, ale jako całość to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć, jak kruchy jest pokój.

muszę to kiedyś przeczytać jeszcze raz; tu jest tyle wartościowych informacji. dawno tak nie ciekawiła mnie przeszłość, nagle nie tak wyblakła.

Rewelacyjna pozycja.
Wciągająca i barwna. I ubarwiona. To po prostu pięknie napisana historia. Kolejna taka w twórczości Zweiga.
Trudno traktować tę książkę jako faktyczne wspomnienia. Całość opleciona jest drobną koronką romantyzmu, która wciska się w każdy zakamarek. Wszystko w tej opowieści jest wytwornie przeskalowane. Autor był wszędzie, doświadczył wszystkiego, poznał każdego. Osiągnął wszystko i stracił wszystko. Romantyzm, romantyzm, romantyzm.
Tylko czy mi to przeszkadza? Ani trochę. W żadnym wypadku. Była to wspaniała podróż

Rewelacyjna pozycja.

866 użytkowników ma tytuł Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers na półkach dodatkowych

Stefan Zweig
Stefan Zweig
Austriacki poeta, prozaik, dramaturg i tłumacz. Urodził się w rodzinie pochodzenia żydowskiego. Jego ojciec był fabrykantem tekstylnym, matka zaś pochodziła z bankierskiej rodziny z Włoch. Studiował filozofię i historię sztuki w swym rodzinnym mieście, gdzie też związał się z ruchem Młodego Wiednia. W czasie I wojny światowej pracował dla Archiwów Wojskowych w Wiedniu, z misją dla których przebywał w 1915 w Galicji. Ostatni rok wojny spędził w Szwajcarii. Doświadczenia wielkiej wojny białych ludzi skłoniły go do napisania antywojennego dramatu pt. Jeremiasz. Głównym jego przedmiotem zainteresowania jako pisarza była psychologia człowieka. Znajdował się on pod znacznym wpływem pracy Zygmunta Freuda. Ocenia się, że był dobrym znawcą ludzkiej psychiki, co znalazło odzwierciedlenie w jego twórczości. Wyraźne ślady jego pasji życiowej noszą m.in. liczne opowiadania (Amok, 24 godziny z życia kobiety, Nowela szachowa itd.). Z powodzeniem pisał też zbeletryzowane biografie. Najsłynniejszą z nich jest Maria Stuart, inna traktuje o Marii Antoninie. Był bardzo popularny jako pisarz w latach 20. i 30. XX wieku. Po jego śmierci zainteresowanie jego twórczością systematycznie spadało, choć nadal jest dość znany. We Francji pozostaje jednym z najczęściej czytanych autorów obcojęzycznych. W Polsce ukazały się m.in.: zbiór jego opowiadań (kilkakrotnie, pod tym samym tytułem – 24 godziny z życia kobiety – jednak z różnym doborem zawartości),powieść Niecierpliwość serca oraz wspomniane już biografie – Marii Stuart i Marii Antoniny, a także Magellana. W roku 2012 nakładem Wydawnictwa W.A.B. ukazała się kolejna powieść pisarza Dziewczyna z poczty. W roku 2014 nakręcono komediodramat The Grand Budapest Hotel inspirowany wspomnieniami Zweiga. Był przeciwnikiem faszyzmu i pacyfistą. W obliczu wojny wyemigrował w 1934 z Austrii. Następnie mieszkał w Wielkiej Brytanii, USA, a od 1941 w Brazylii, gdzie rok później w Petrópolis popełnił wraz z żoną samobójstwo (jako wyraz protestu przeciw hitleryzmowi).

Cytaty z książki Die Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers