Przepaść czasu

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Przepaść czasu
Jeanette Winterson Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Seria: Projekt Szekspir literatura piękna
Projekt Szekspir
The Gap of Time. Winter’s Tale
2015-11-18
2015-11-18
2016-01-01
Anna Gralak

Kup Przepaść czasu w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Przepaść czasui

O anielskich piórach

867 31 3

Oceny książki Przepaść czasu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przepaść czasu

O tym, że do zaprzeczenia ojcostwa trzeba czegoś więcej niż przeczucie.
Leo wpada w obsesję na punkcie tego, że jego ciężarna żona zdradza go z jego najlepszym przyjacielem, a dziecko, które nosi wcale nie jest jego. Książka jest współczesną wersją "Zimowej opowieści" Szekspira.
Nie jestem wielką entuzjastką retellingów, zwłaszcza takich, w których pomysł ogranicza się głównie do zmiany imion i uwspółcześnienia realiów (m.in. dlatego mam spory zgryz z "Demonem Copperheadem", bo moim zdaniem zdecydowanie zbyt ściśle trzyma się oryginału),a mniej więcej z czymś takim mamy tu do czynienia - przy czym przeniesienie akcji do XXI wieku sprawia, że niektóre elementy fabuły nie mają już za bardzo sensu, ale muszą tu być, bo tak było u Szekspira. Podobnie jest z relacjami pomiędzy bohaterami - wszystkie były dla mnie sztuczne i nieprzekonujące, wymuszone szekspirowskim oryginałem, a nie tym, co działo się w tej książce. Miałam wrażenie, jakby autorka strasznie się męczyła z tym pomysłem, a ja niestety męczyłam się wraz z nią. Zdarzają się tu z rzadka lepsze momenty (najlepszą sceną jest ta, w której Leo przegląda nagrania z rzekomymi dowodami zdrady, sam siebie przy tym nakręcając),ale całość jest bardzo chaotyczna, miejscami wręcz bełkotliwa, z zupełnie niepotrzebnymi wstawkami metafizycznymi i zdaniami silącymi się na filozoficzną głębię. Trzy czwarte z tego to jakieś bredzenie od rzeczy. Cała książka robi wrażenie bardzo teatralnej - w złym znaczeniu tego słowa.
Straszne z tego dziwadło. Kompletnie mi się to nie podobało.

O tym, że do zaprzeczenia ojcostwa trzeba czegoś więcej niż przeczucie.

Projekt Szekspir to inicjatywa godna uznania. To jedyna jak dotąd książka w ramach tego projektu, którą przeczytałem. I dowodzi ona tego czego dowieść miała uniwersalności i aktualności motywów szekspirowskich. Autorce umiejętnie udało się przenieść strukturę narracyjną Zimowej Opowieści w nasze czasy i dopasować ją do realiów XX/XXI wieku. Czyta się to znakomicie, bo to wytrawne literackie rzemiosło. Jednakże tej powieści Jeanette Winterson brakuje tej wewnetrznej dynamiki, żywiołowosci i subtelnej ironii, jaką charakteryzują się jej najlepsze dzieła. Dlatego tylko 7 gwiazdek. Tylko bo JW to pisarka wybitna, ale wtedy gdy jest u siebie.

Powieść napisana w ramach Projektu Szekspir na podstawie „Zimowej opowieści”. Gdyby autorka sama to wszystko wymyśliła, nie opierając się na niczym, byłaby to zwykła, trochę przekombinowana obyczajówka, ani dobra, ani zła. Ale jako książka dająca drugie życie szekspirowej historii ma dla mnie efekt WOW.
Przełożona jeden do jeden w zakresie zamierzeń, intrygi, głównego zarysu postaci, idei. Uwspółcześniona jest sceneria i bohaterowie.

Mąż tyran, podejrzenia, rzekoma zdrada, oskarżenia, śmierć żony, zasłużone cierpienie, lojalna i prawa pracownica. Potem przypadek, uśmiech losu i wszystko dobre, co się dobrze kończy. Do mocnych i charakterych postaci męskich u Szekspira Jeanette Winterson dołączyła jeszcze ciekawsze postaci kobiece, a mój faworyt z „Zimowej opowieści"- Autolikus został zdetronizowany, wrażenie na mnie robi teraz wiele postaci. Język, wiadomo, nie tej próby (pomijając drobne 400 lat),ale i tak moim zdaniem z trudnego zadania autorka wywiązała się celująco.

W moim rankingu w ramach Projektu Szekspir „Przepaść czasu” zajmuje drugie miejsce. Pierwsze - „Czarci pomiot” Margaret Atwood, dla mnie to powieść wybitna.

Przełożona jeden do jeden w zakresie zamierzeń, intrygi, głównego...

1473 użytkowników ma tytuł Przepaść czasu na półkach głównych
179 użytkowników ma tytuł Przepaść czasu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Przepaść czasu

Cytaty z książki Przepaść czasu