Dyskretne symetrie

Gut Symmetries
2010-06-29
2010-06-29
Anna Bernaczyk

Kup Dyskretne symetrie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dyskretne symetrie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dyskretne symetrie

Nie wiem ile razy podchodziłam do tej książki, ile mi to zajęło lat. W końcu przycisnęłam. Dziś jest ten dzień...

Książka coś w sobie ma, ale strasznie jest pokręcona. Jak juz czlowiek sobie myśli, że znalazł klucz do rozumowania autorki, to ta odwraca kota ogonem, przetasowuje role, zmienia scenierię i że tak powiem zostaje się z niczym.

Ta z poczatku spojna, choć odrealniona (co tu nie było problemem) historia, z czasem staje się kotłowaniną poglądów, emocji, zdarzeń...

Oczywiście najrozsądniejszy jest wątek przewodni - ona jako kochanka obu osób tworzących małżeństwo, ojciec, matka, jacht i kanibalizm. Jednak autorka zmusza nas, zebyśmy ciągle zmieniali perspektywę i widzieli coś z innego miejsa, inną postacią, w innym czasie.

Może będę potrzebowała jeszcze raz ją przeczytać, kiedyś tam. Na tę chwilę mój zachwyt jest wybiórczy... jednak nie odrzucam książki jako pozycji złej.

Mam mieszane uczucia :)

Ta z poczatku spojna, choć...

Bardzo mnie zdziwiło- już po przeczytaniu, że "Dyskretne symetrie" dorwałam w taniej książce za pięć złotych. Jeanette Winterson jest o wiele więcej warta, jej historie są nietuzinkowe i głębokie. Nie rozumiem jej niezrozumienia i uważam, że warto zajrzeć do świata jej bohaterów, choćby dla takich zdań: Czy niebezpieczeństwo piękna jest tak ogromne, że lepiej żyć bez niego? Czy może warto wpaść prosto w płomienie? Nie ma odkryć bez ryzyka, a podejmowane przez nas ryzyko świadczy o tym, co cenimy. W horrorze Hiroszimy i Nagasaki tkwi piękno Einsteinowskiego E=mc2.

Oj dawno mnie tak żadna książka nie zmęczyła ... Czytałam ją od zeszłego roku, parę miesięcy, to po parę stron, to odkładając znów na długi czas... Same losy bohaterów może i ciekawe i dość nietuzinkowe, ale wszystko przeplatane dziwnymi dygresjami, opisami ze świata fizyki itp.... Ciężka pozycja, może dla kogoś kto lubi wyzwania 😉?

373 użytkowników ma tytuł Dyskretne symetrie na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Dyskretne symetrie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dyskretne symetrie

Cytaty z książki Dyskretne symetrie