Nowy wspaniały świat

2003-01-01
2003-01-01
8372000166
Bogdan Baran

Kup Nowy wspaniały świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowy wspaniały świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowy wspaniały świat

Ja przez pół książki myślałem, że oni biorąc Somę słuchają sobie Taconafide 💔🥀 Niemniej jednak bardzo aktualna książka, mimo upływu lat.

Ciekawa wizja świata, mogąca skłaniać do refleksji, ale niestety mnie nie zachwyciła. Bohaterom brakuje głębi, fabule zresztą też. Momentami zbyt nagle autor przeskakuje z wątku na wątek i za mało skupia się na konsekwencjach przedstawionych zdarzeń. Nie czułam większego zaangażowania w tę książkę, czekałam do samego końca na coś, co mnie pozytywnie w niej zaskoczy, ale się nie doczekałam. Na swoje czasy może i była dobra, ale obecnie mam wrażenie, że oceny są zawyżone tylko dlatego, że to już klasyk.

Absolutny majstersztyk!

Absolutny majstersztyk!

53247 użytkowników ma tytuł Nowy wspaniały świat na półkach głównych
7511 użytkowników ma tytuł Nowy wspaniały świat na półkach dodatkowych

Aldous Huxley
Aldous Huxley
Angielski powieściopisarz, nowelista, eseista, poeta. Jego ojcem był Leonard Huxley, pisarz i wydawca, a dziadkiem, Thomas Huxley, znany biolog i eseista. Matka zmarła w 1908 roku, kiedy Huxley był w wieku 13 lat. Wstępną edukację odbył w domu rodzinnym, a następnie w ekskluzywnej szkole średniej Eton College. Studiował medycynę i filozofię w Oksfordzie. W roku 1911 przerwał naukę, z powodu zagrożenia ślepotą, a nawet nauczył się alfabetu Braille'a. Po dwóch latach mógł kontynuować studia w Oksfordzie, lecz dopiero w roku 1935 odzyskał pełnię wzroku. Także z powodu postępującej ślepoty nie uczestniczył w I wojnie światowej, lecz pracował w administracji państwowej. Po zakończeniu wojny poświęcił się pisarstwu. W roku 1919 związał się z pismem Athenaeum, a następnie został krytykiem teatralnym w Westminster Gazzette. W latach 20. XX wieku wiele podróżował, przez 7 lat mieszkał we Włoszech (1923-1930),potem na południu Francji, w Ameryce Środkowej, w końcu w roku 1937 osiadł w Kalifornii. Początkowo zajmował się poezją wydając większą ilość tomików poetyckich, z czasem jednak jego zainteresowania skierowały się w kierunku prozy. Jego pierwsza powieść wydana w roku 1921 Crome Yellow, została dobrze przyjęta przez krytykę. Kreśli karykaturalny obraz obyczajowy postaci z angielskiej inteligencji ówczesnych czasów, zgromadzonych na letni wypoczynek w wiejskiej posiadłości. Huxley w błyskotliwy i ironiczny sposób uwiecznił swoich gospodarzy z Garsington Manor, gdzie przebywał w czasie wojny. Był propagatorem użytkowania środków psychoaktywnych, z których dwóm: meskalinie i LSD-25, poświęcił wiele czasu bezpośrednich badań. Tuż przed śmiercią, na jego własne życzenie żona podała mu domięśniowo 200 mikrogramów LSD-25 w dwóch dawkach po 100 µg. Powieść, która przysporzyła Huxleyowi największej sławy to antyutopia Nowy, wspaniały świat. Pod koniec życia napisał, jakby w opozycji do niej, powieść Wyspa, prezentującą świat idealny. Największą popularność w filozofii, zwłaszcza wśród naśladowców z nurtu New Age, zdobyło pojęcie filozofii wieczystej opracowane w książce pod tym samym tytułem.

Cytaty z książki Nowy wspaniały świat