Kalifat terroru

reportaż
2015-08-26
2015-08-26
Ewa Kaniowska

Kup Kalifat terroru w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kalifat terroru

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kalifat terroru

Nie potrafię wystawić oceny.. Po weekendowym zamachu we Francji jest mi ciężko pisać o funkcjonowaniu PI. O tym jak dobrze są zorganizowani, jaką siłę daje im myśl o dżihadzie... :(

Świetna książka nie tylko dla zainteresowanych problematyką terroryzmu, ale dla każdego kto interesuje się polityką, historią, wojną i wszystkim tym co dzieje się obecnie na świecie.
Pisana przyjaznym językiem, w sposób niesłychanie uporządkowany, omawia wyczerpująco (w każdym razie dla kogoś, kto w temacie nie jest dogłębnie obeznany a chciałby poszerzyć swoją wiedzę) sposób i zasady działania Państwa Islamskiego.
Czyli m.in:
- strukturę organizacji (ministerstwa, struktury regionalne, budżety ministerstw)
- armię (dowódcy, piechota, oddziały pancerne, artyleria, strzelcy, wojsko przygraniczne, siły specjalne)
- wymiar sprawiedliwości (sądy , sędziowie bazarów, sędziowie spraw ogólnych, sędziowie od uprawomocniania rzezi, sędziowie skarg)
- wywiad (Amni, zadania Amni, wojna informatyczna, wywiad w służbie dżihadu, zamachy samobójcze)
- finansowanie (ministerstwo finansów, ropa, przemyt starożytności, łupy, piasek w trybach mechanizmu)
- wojnę medialną PI (propaganda, filmowe przeboje dżihadu, okrucieństwo: narzędzie werbunku i perswazji)
- postać, historię i działania kalifa (wspinaczka Al-Baghadiego na szczyt, wskrzeszenie Państwa Islamskiego, niezależność, prawdziwe oblicze kalifa wg Al-Ka'idy)
- żołnierzy Kalifatu, akty poddania, bezpieczeństwo Izraela, kolejne cele, schyłek Al-Ka'idy

Muszę przyznać, że lektura budzi przerażenie. Od lat interesuję się polityką i historią, ale pojęcia nie miałam jak to wszystko jest zorganizowane! Szczególnie ciekawe są , według mnie, rozdziały omawiające kwestie oddziaływania PI na kraje Zachodu ze szczególnym uwzględnieniem Francji (tu oczywiście m.in. sprawa zaczadzonych dżihadem ochotników, a wśród nich również, niestety, kobiet...) oraz, porażający wręcz, rozdział o "systemie sprawiedliwości".

Naprawdę, bardzo ciekawa, a zarazem smutna i wstrząsająca książka, polecam!

Straszne jest to co się dzieje,że nikt nie ma nad tym kontroli.
Przerażające.

Straszne jest to co się dzieje,że nikt nie ma nad tym kontroli.
Przerażające.

322 użytkowników ma tytuł Kalifat terroru na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł Kalifat terroru na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kalifat terroru

Cytaty z książki Kalifat terroru

Samuel Laurent Kalifat terroru Zobacz więcej