Przeżyłam Oświęcim

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2011-07-20
- 1996-01-01
Książka Krystyny Żywulskiej jest wstrząsającym świadectwem, przedstawiającym dzień po dniu pełne udręczenia życie w obozie zagłady. Mimo upływu lat, zapotrzebowanie czytelników na relację spisaną przez naocznego świadka i ofiarę holokaustu, jest wciąż ogromne.
Autorka przeżyła miesiące głodu w warszawskim getcie, a następnie – od roku 1943 – pobyt kolejno w obozach Auschwitz i Birkenau – aż po ucieczkę z marszu śmierci: w czasie likwidacji obozu. Pozostawiona przez nią – osobę zajmującą się literaturą zawodowo – relacja, jest nie tylko pierwszym (1946),ale i jednym z najbardziej przemawiających do wyobraźni świadectw czasu komór gazowych.
Specjaliści Muzeum Oświęcimskiego dopomogli w przygotowaniu wielu przydatnych wyjaśnień, które pomagają lepiej zrozumieć funkcjonowanie obozu zagłady.
Niniejsze, najnowsze wydanie książki jest pierwszym wolnym od cięć PRL-owskiej cenzury, a co więcej czytelnik znajdzie tam informacje o treści cenzorskich „poprawek” oryginału.
Wydanie wzbogaca 45 zdjęć - pozyskanych z archiwów Muzeum Auschwitz-Birkenau, muzeum holokaustu Yad Vashem w Jerozolimie oraz Narodowego Archiwum Cyfrowego - dokumentujących proces grabieży, udręczenia i zagłady, dokonywany przez nazistowską machinę na więźniach obozu.
Jednocześnie z wydaniem w języku polskim, książka ukazuje się po angielsku, niemiecku, rosyjsku i francusku.
Kup Przeżyłam Oświęcim w ulubionej księgarni
Oceny książki Przeżyłam Oświęcim
2017 użytkowników ma tytuł Przeżyłam Oświęcim na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 231
- Historia 9
- Z wojną w tle 6
- II wojna światowa 6
- Wojenne 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeżyłam Oświęcim
Trudna, przejmująca historia kobiety, która przebywała w Auschwitz.
Trudna, przejmująca historia kobiety, która przebywała w Auschwitz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Przeżyłam Oświęcim” to jedna z lepszych książek jaką czytałem o przeżyciach więznia Auschwitz - Birkenau. To bardzo wstrząsająca relacja zapadająca głęboko w pamięci czytelnika.
Na koniec bardzo ważne zdanie wypowiedziane przez autorkę - nawet w takim piekle jaki był obóz zagłady Auschwitz, były chwile piękne, wzruszające, jak to np. że chora wiezniarka, podaje wodę drugiej leżącej w gorączce wiezniarce, żeby się napiła, niby nic takiego z perspektywy dzisiejszego Kowalskiego, a jak ważne w tamtym okropnym miejscu. Takie drobne gesty, a jak bardzo znaczące dla drugiego człowieka.
POLECAM przeczytać, zwłaszcza dzisiejszej młodzieży, żeby zrozumieli jak bardzo jest kruchy dzisiejszy świat i jak niewiele trzeba, żeby potworności z tamtych czasów wróciły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa koniec bardzo ważne zdanie wypowiedziane przez autorkę - nawet w takim piekle jaki był obóz zagłady Auschwitz, były chwile piękne, wzruszające, jak to np. że chora wiezniarka, podaje wodę...
Książka, po którą powinien sięgnąć każdy. Ku przestrodze do czego są zdolni ludzie, jaki dramat odbywał się na naszej ziemi za nie tak odległych czasów naszych babć i dziadków. Niesłychane ile ta kobieta przetrwała - jej życie wydaje się być cudem. Ciężko sobie wyobrazić wydarzenia, o których się czyta - nie wszystko nawet do człowieka dociera - tak trudne to były czasy. Reportaż na medal, bolesne ale potrzebne świadectwo, które rzeczywiście opisuje codzienność autorki podczas prawie dwóch lat w obozie śmierci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsająca książka.Jak mało która oddaje choć w części obozowe piekło.
Wstrząsająca książka.Jak mało która oddaje choć w części obozowe piekło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem pewna czy możliwe (albo nawet właściwe) jest wydawanie jakiejkolwiek oceny punktowej tego typu książkom. Zdecydowanie polecam wszystkim osobom zainteresowanym literaturą obozową.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoszmar zapisany pięknym, wręcz poetyckim językiem.
Autorka opisuje koszmar, jaki przeżyła, lecz skupia też wiele uwagi na z pozoru błahych rzeczach, które dawały jej cząstkę normalności i radości w tym piekle. Pokazuje, że nawet w obliczu takiej tragedii ludzie potrafili znaleźć coś, co trzymało ich przy człowieczeństwie.
Koszmar zapisany pięknym, wręcz poetyckim językiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka dostarczyła mi wiele łez, wzruszeń, ale i uśmiechu, co może wydawać się groteskowe, mając na uwadze tematykę.
Bohaterka/Autorka urodziła się kimś innym, aby przyjąć inną tożsamość, "przejść" przez Pawiak oraz przeżyć Auschwitz i Birkenau. W tych historiach nie ma tylko bieli, bądź tylko czerni, jest natomiast wiele odcieni szarości.
Niełatwa lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiełatwa lektura.
Ksiazke kupilam i przeczytalam ja na fali uczuc i przemyslen po wizycie w Muzeum w Auswitz i Birkenau... Takie lektury nalezy czytac z szacunku dla ofiar i tych, ktorzy przetrwali oboz. Ogolny zarys historii i tego co tam sie dzialo zna kazdy; natomiast zapoznawanie sie z osobistymi przezyciami, historiami, ktorzy tam zostali zeslani to jest to co drazy dziury w moim umysle. Czas czytania tej ksiazki to czas dla mnie niespokojnych nocy i koszmarow sennych. Bardzo ciezka lektura, ale konieczna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGwiazdek nie będzie. Książki nie czytałem. Polecam natomiast przeczytać książkę Zbigniewa Błażyńskiego MÓWI JÓZEF ŚWIATŁO. Rewelacyjna. W tejże książce jest wspomniane, kim była i czym się zajmowała w obozie Krystyna Żywulska. Otworzą Wam się oczy Czytelnicy. Grunt, że Żywulska nawet w obozie sypiała w jedwabnej koszuli; bądź, co bądź urzędowała w obozowej Kanadzie ... Po wojnie, żona Ubeka. Tak więc, szkoda czasu na jej książkę i szkoda tych drzew które poszły na papier do jej książki. Kupcie lepiej co innego.
Gwiazdek nie będzie. Książki nie czytałem. Polecam natomiast przeczytać książkę Zbigniewa Błażyńskiego MÓWI JÓZEF ŚWIATŁO. Rewelacyjna. W tejże książce jest wspomniane, kim była i czym się zajmowała w obozie Krystyna Żywulska. Otworzą Wam się oczy Czytelnicy. Grunt, że Żywulska nawet w obozie sypiała w jedwabnej koszuli; bądź, co bądź urzędowała w obozowej Kanadzie ... Po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno oceniać książką o takiej tematyce. Historia ofiar obozu zagłady, jaką opisała autorka jest wstrząsająca i wprost nie do wyobrażenia.