ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Byłem asystentem doktora Mengele

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Orvos voltam Auschwitzban
- 2000-01-01
- 1966-01-01
- 2017-01-01
- Tadeusz Olszański
Przez placówkę eksperymentalną Sonderkommando stworzoną i kierowaną przez doktora Mengele przewinęły się setki ofiar, które uśmiercano, aby zdobyć materiał do "naukowych" badań.
Obraz przestępczej działalności tej komórki, opis pracy Sonderkommando i buntu zatrudnionych w nim więźniów (październik 1944 rok) zawarty w tej książce, stanowi materiał dokumentalny, tym bardziej wstrząsający, iż podany w postaci rzeczowej, beznamiętnej relacji człowieka wtajemniczonego we wszelkie szczegóły zbrodniczego procederu.
Kup Byłem asystentem doktora Mengele w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Byłem asystentem doktora Mengele
Książka porażająca. Próby wcielenia w życie zbrodniczej ideologii przerażają bardziej aniżeli każda z utrwalonych mrocznych wizji ludzkiego umysłu – bowiem ta pierwsza, o zgrozo, wyszła z ram fikcji. Wspomnienia doktora Nyiszli stanowią świadectwo wojny z całym jej bagażem okrucieństwa. Wojny, która przelała krew milionów niewinnych ludzi w imię szaleńczej wizji o wyższości jednej rasy nad inną. Wojny, która obnażyła pokłady zła tkwiące w człowieku, doprowadzając do odwrócenia porządku dotychczas rządzącego światem. Nyiszli opisuje z wielką skrupulatnością rzeczywistość obozową, gdzie wszelkie znane wartości musiały ustąpić pierwotnemu pragnieniu przerwania. Niczego przy tym nie przemilcza, co sprawia że jego relacja pozwala na spojrzenie na tę najczarniejszą kartę w dziejach ludzkości z perspektywy człowieka uwikłanego w machinę historii. Lektura obowiązkowa, która dobitnie uświadamia, że nie można pozostać biernym – ani w obliczu historii, ani rzeczywistości.
Oceny książki Byłem asystentem doktora Mengele
7966 użytkowników ma tytuł Byłem asystentem doktora Mengele na półkach głównych- Chcę przeczytać 4 387
- Przeczytane 3 517
Czytelnicy Byłem asystentem doktora Mengele przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Byłem asystentem doktora Mengele

Literatura obozowa: 5 książek o wojnie, które trzeba przeczytać
Cytaty z książki Byłem asystentem doktora Mengele
Nigdzie pożegnanie nie jest bardziej prawdziwe, jak właśnie tu, w kacecie.
Nigdzie pożegnanie nie jest bardziej prawdziwe, jak właśnie tu, w kacecie.
Schodzi już ze światowej areny Trzecia Rzesza, która ogarnięta obłędną piromanią, chciała spalić cały świat.
Mam wobec swego narodu i wobec świata obowiązek; gdybym w wyniku jakiegoś zupełnie nieprawdopodobnego zrządzenia losu wyszedł mimo wszystko stąd żywy - na co zresztą trzeźwo myśląc nie mogę liczyć - mógłbym dać świadectwo temu, co tu na własne oczy widziałem.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Byłem asystentem doktora Mengele
Tę książkę polecił mi przewodnik, który oprowadzał naszą grupę po obozie koncentracyjnym Auschwitz-Birkenau. Długo się nie zastanawiałam, by ją kupić.
Wątpię, by komukolwiek trzeba było przedstawiać dr. Mengele. Możemy poznać "z bliska" zbrodniarza wojennego, który dopuścił się tak niewyobrażalnie okrutnych czynów. Autor relacjonuje swój pobyt w Auschwitz, zderzając nas z brutalną rzeczywistością obozowego "życia".
"Byłem asystentem doktora Mengele" warto przeczytać - po prostu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątpię, by komukolwiek trzeba było przedstawiać dr. Mengele. Możemy poznać "z bliska" zbrodniarza wojennego, który dopuścił się tak niewyobrażalnie okrutnych czynów. Autor relacjonuje swój pobyt w Auschwitz, zderzając nas z...
--- Niepozorna, dwustu stronicowa (+ zdjęcia) książeczka, niemniej ładunek ludzkiego cierpienia, bólu i krzywdy jest tak ogromy, że czyta się to bardzo powoli, z ciężkim sercem i w trwodze. Treści nie ma co przedstawiać - sadystyczny "lekarz" dr Mengele przeprowadza niczym nieograniczone eksperymenty medyczne na niewinnych ludziach w obozie koncentracyjnym Auschwitz. Wydarzenia poznajemy pierwszoosobowo w kronikarsko-pamiętnikarskiej formie z perspektywy lekarza-więźnia nr 8450 Miklosa Nyiszli. Po przybyciu do obozu w 1944 roku został wyznaczony (czyli zmuszony) na jego "pomocnika", głównie do przeprowadzania sekcji zwłok. Uprzywilejowana pozycja daje mu możliwość obserwowania całego procederu trucia, egzekucji i masowych mordów oraz kremacji lub palenia w dołach zwłok kolejnych transportów ludzi.
--- Trudno ocenić, niemniej w odniesieniu do innej obozowej literatury jest to bardzo dosadna, brutalna, dość sucho i rzeczowo napisana książka. Chyba nie dla każdego, niemniej pamięć o tych ofiarach warta jest podjęcia wysiłku i przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzerażające świadectwo zagłady, funkcjonowania obozu śmierci, gazowania ludzi i funkcjonowania krematorium. Absurdalne eksperymenty także na dzieciach, naciągane teorie wbrew nauce i przede wszystkim wysłanie setek tysięcy ludzi na śmierć to „dokonania” dr. Mengele w obozie Auschwitz-Birkenau. Na szczęście pomimo usilnych starań świadkowie największych zbrodni przeżyli i między innymi ustami autora mogli o okropnościach obozów i całego systemu zagłady opowiedzieć. Trudna lektura, ale niezwykle ważna.
Przerażające świadectwo zagłady, funkcjonowania obozu śmierci, gazowania ludzi i funkcjonowania krematorium. Absurdalne eksperymenty także na dzieciach, naciągane teorie wbrew nauce i przede wszystkim wysłanie setek tysięcy ludzi na śmierć to „dokonania” dr. Mengele w obozie Auschwitz-Birkenau. Na szczęście pomimo usilnych starań świadkowie największych zbrodni przeżyli i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka trudna, prawdziwa i ukazująca życie więźnia, który wiedział, że ma "termin przydatności". Wspomniane są okrutne czyny Mengele i innych. Książka wzbudza uczucie niepokoju podczas czytania, jednak opisy zbrodni są dosyć ogólne bez wdawania się w drobniejsze, bardziej makabryczne szczegóły, dzięki czemu książka nie jest aż tak przerażająca jak tamta rzeczywistość. Piszę o tym bo wiem, że są książki bardziej szczegółowe i które osobom o słabszej psychice mogą pozostać w głowie zbyt mocno.
Książka trudna, prawdziwa i ukazująca życie więźnia, który wiedział, że ma "termin przydatności". Wspomniane są okrutne czyny Mengele i innych. Książka wzbudza uczucie niepokoju podczas czytania, jednak opisy zbrodni są dosyć ogólne bez wdawania się w drobniejsze, bardziej makabryczne szczegóły, dzięki czemu książka nie jest aż tak przerażająca jak tamta rzeczywistość....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[nie oceniam historii, bo jest to makabryczna prawda]
[nie oceniam historii, bo jest to makabryczna prawda]
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka nowych informacji na temat dramatu ludzi zesłanych do obozów zagłady i doktora Mengele o złej sławie. Warto znać, aby więcej na to nie pozwolić
„Byłem asystentem doktora Mengele” to wstrząsająca relacja, która ukazuje działanie obozowej machiny zbrodni z perspektywy bezpośredniego świadka. Autor opisuje swoją pracę przy Josefie Mengele, pokazując, jak okrutne eksperymenty były częścią codziennej rzeczywistości więźniów. Książka jest napisana prosto, ale dzięki temu jej przekaz uderza jeszcze mocniej i nie pozwala czytelnikowi odsunąć się emocjonalnie od opisywanych wydarzeń. To nie jest pozycja łatwa, lecz ważna — pozwala zrozumieć, jak systematyczna dehumanizacja prowadziła do niewyobrażalnych okrucieństw. Największą wartością książki jest autentyczność, która sprawia, że świadectwo autora staje się trudne do zapomnienia. To lektura wymagająca, ale niezwykle istotna dla pamięci historycznej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsająca relacja ale jakże potrzebna,żeby świat nie zapomnial, że takie piekło miało miejsce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo to jest za książka to nie mam pytań… przerażające i chwytające się najgłębszych emocji świadectwo bestialstwa w Auschwitz, które na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Książkę poleciła Pani przewodnik, podczas zwiedzania obozu w Auschwitz. Z pośród wszystkich książek o Auschwitz , które przeczytałem, a było ich naprawdę sporo, właśnie książkę węgierskiego lekarza uważam za najbardziej interesującą.
Co to jest za książka to nie mam pytań… przerażające i chwytające się najgłębszych emocji świadectwo bestialstwa w Auschwitz, które na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Książkę poleciła Pani przewodnik, podczas zwiedzania obozu w Auschwitz. Z pośród wszystkich książek o Auschwitz , które przeczytałem, a było ich naprawdę sporo, właśnie książkę węgierskiego lekarza uważam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo powinna być lektura szkolna.
To powinna być lektura szkolna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka przełamała moją niechęć do literatury obozowej. To bardzo wartościowa lekcja historii. Autor i jednocześnie bohater opisanych wydarzeń bardzo dokładnie przedstawia machinę zagłady. Co najważniejsze książka jest napisana w taki sposób, że nie przytłacza tragizmem wydarzeń i zbrodni. Autor był lekarzem i rzeczywiście jego styl pisania charakteryzuje się formalnością, precyzja i jasnością wywodu. Mimo osobistej tragedii nie odczułam emocjonalnego nacechowania całego tekstu. To powoduje, że całość skłania do głębokiej refleksji. Wartość merytoryczną podkreśla dla mnie fakt, ,że lekarz spisał swoje wspomnienia bezpośrednio po wyzwoleniu z obozu koncentracyjnego. Wiele faktów w wydaniu, które czytałam na koniec jest doprecyzowane. Obowiązkowa lektura dla każdego.
Ta książka przełamała moją niechęć do literatury obozowej. To bardzo wartościowa lekcja historii. Autor i jednocześnie bohater opisanych wydarzeń bardzo dokładnie przedstawia machinę zagłady. Co najważniejsze książka jest napisana w taki sposób, że nie przytłacza tragizmem wydarzeń i zbrodni. Autor był lekarzem i rzeczywiście jego styl pisania charakteryzuje się...