Wybór znachorki

- 2014-11-12
- 2014-11-12
- 2008-10-01
- Daria Kuczyńska-Szymala
Magdeburg, rok 1179. Dietrich von Landsberg, brat margrafa rządzącego księstwem Miśnieńskim, wyzywa Ryszarda Lwie Serce na pojedynek na śmierć i życie. Nie podoba się to cesarzowi Fryderykowi Barbarossie, który oskarża angielskiego monarchę o zdradę i wytacza mu proces, co w rezultacie doprowadza do kolejnej wojny. A to oznacza, że Christian ponownie musi dołączyć do wojsk cesarskich. Podczas, gdy Christian dowodzi oblężeniem potężnej twierdzy, bronionej przez zwolenników Ryszarda, Marta musi samotnie opierać się intrygom księcia Albrechta najstarszego syna ich odwiecznego wroga, który za wszelką cenę chce przejąć ich zamek oraz bogate kopalnie srebra. Zdesperowany, chciwy bogactw książę nie cofnie się przed niczym. Ani przed najpodlejszą intrygą, ani przed najbardziej okrutną zbrodnią. Czy Marcie uda się ujść z życiem, utrzymać kasztel, ochronić dzieci i mieszkańców wioski?
Kup Wybór znachorki w ulubionej księgarni
Oceny książki Wybór znachorki
369 użytkowników ma tytuł Wybór znachorki na półkach głównych- Przeczytane 182
- 2018 5
- 2021 3
- Z biblioteki 3
- Historyczne 3
- 2022 3
Tagi i tematy do książki Wybór znachorki
Cytaty z książki Wybór znachorki
Czasem jest tak,że pragniemy dobra, a nie z naszej winy wynika zło.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wybór znachorki
Jak na razie jestem zachwycona przeczytanymi książkami z tego cyklu.
Bardzo dużo wydarzeń, wzruszeń i tragedii powoduje,
że książkę czyta się
z zainteresowaniem.
Współczuć tylko można kobietom, których los w tamtym okresie, był nie do pozazdroszczenia.
Ciekawa jestem dalszych losów Marty-znachorki i osób
z jej otoczenia.
Jak na razie jestem zachwycona przeczytanymi książkami z tego cyklu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo wydarzeń, wzruszeń i tragedii powoduje,
że książkę czyta się
z zainteresowaniem.
Ciekawa jestem dalszych losów Marty-znachorki i osób
z jej otoczenia.
Ciąg dalszy losów mieszkańców Christianowa. Bardzo dobra powieść ukazująca trudy życia w średniowiecznej Saksonii. Dożo historii, dużo walki o przetrwanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę inna część niż dwie pierwsze. Dużo historii, walk i zjazdów. Niełatwe losy Marty powodują, że przeżywamy wszystko razem z nią. Łzy i strach o najbliższych. Czas biegnie a czytelnik wciąż trwa z bohaterami i czeka na lepsze jutro.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpieszę do Was by powiedzieć kilka zdań na temat kolejnej książki, którą dość długo czytałam, długo, ponieważ ta seria #tajemnicaznachorki zachwyciła mnie od samego początku i chciałam dawkować sobie tą piękną i zarazem smutną historię #wybórznachorki to trzecia część sagi w której śledzimy dalsze losy znachorki Marty i rycerza Chrystiana. W tej części śledziłam losy Chrystiana, który został powołany na dowódcę i wyrusza do Walki, podczas nieobecności Chrystiana pieczę nad Chrystianowem przejmuje bezlitosny i despotyczny Albrecht. Cała powieść ukazuje zmienność losów naszej bohaterki i zmagania całej ludności w czasach średniowiecznych. Jestem tą serią zachwycona a jeszcze przede mną 2 ostanie tomy. Autorka świetnie skomponowała tło historyczne i wydarzenia. Wszyscy bohaterowie są świetnie wykreowani widać, że autorka tchnęła w nich życie więc odbiór ich jest niesamowity. Sama autorka informuje nas, że w powieści potrzebny jest antagonista z którym bohater może się ścierać i udowadniać swoje racje bo wtedy robi się ciekawie, ja też tak uważam i ten zabieg udał się autorce, strony przewracają się same. Mało tego autorka zaskoczyła mnie w tej części ogromnie czego w ogóle się nie spodziewałam i w momencie gdy to się wydarzyło wprost oniemiałam - oczywiście nie powiem Wam co się stało, ale mnie to zszokowało i dlatego koniecznie muszę przeczytać kolejny tom a Wam oczywiście polecam z całego❤️ serca tą Sagę. Znacie może te powieści?
Spieszę do Was by powiedzieć kilka zdań na temat kolejnej książki, którą dość długo czytałam, długo, ponieważ ta seria #tajemnicaznachorki zachwyciła mnie od samego początku i chciałam dawkować sobie tą piękną i zarazem smutną historię #wybórznachorki to trzecia część sagi w której śledzimy dalsze losy znachorki Marty i rycerza Chrystiana. W tej części śledziłam losy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wybór znachorki” to trzecia część sagi ukazującej dalsze losy Marty. Jeśli kochacie powieści historyczno-przygodowe to książka autorstwa niemieckiej pisarki Sabine Abert jest doskonałym wyborem.
Ciekawa narracja ukazująca historię znachorki pozwala nam oderwać się od rzeczywistości i poczuć klimat średniowiecznej Saksonii. Autorka doskonale nakreśliła tę epokę. Trzeci tom tej powieści jest kontynuacją losów Marty i jej męża Christiana. Wcześniejszą historię mogliśmy poznać na kartach wcześniejszych książek („Tajemnica znachorki”, Zniknięcie znachorki”).
Poznawanie dalszej historii Marty rozpoczynamy od czerwca 1179 roku. Autorka starała się jak najdokładniej oddać rzeczywiste wydarzenia związane ze sporem pomiędzy cesarzem Fryderykiem I Barbarossą a księciem Saksonii Henrykiem Lwem. Konflikt, który wybuchł podczas zjazdu władców Świętego Cesarstwa Rzymskiego miał ogromny wpływ na życie Christiana i Marty. Mąż znachorki otrzymał bowiem powołanie na jednego z dowódców Ottona Miśnieńskiego. Marta nie tylko musi poradzić sobie z brakiem męża, lecz przede wszystkim zmuszona jest przeciwstawić się intrygom hrabiego Albrechta, który przejął władzę w Chrystianowie.
Czy niezłomność i siła charakteru znachorki wystarczą, by zdołała poradzić sobie z okrutnym synem cesarza Barbarossy? Czy hrabiemu uda się przejąć ich zamek oraz kopalnie srebra? Odpowiedzi na te pytanie znajdziemy w powieści „Wybór znachorki”.
Nie chcę za bardzo zdradzać fabuły, lecz jeden wątek mocno mną wstrząsnął, sprawił, że na chwile zatrzymałem się i odłożyłem książkę. Zaraz potem przeczytałem ten fragment ponownie i wówczas dotarło do mnie, że los jednego bohatera potoczył się w nieoczekiwanym kierunku, który trudno było przyjąć do wiadomości.
Sabine Ebert stworzyła porywającą historię. Styl przelania jej na papier swą wyjątkowością sprawia, że fabuła ta przenika każdą cząstkę naszych emocji. Autorka zadbała również o przekazanie wielu ważnych faktów, dzięki czemu możemy poznać historię XXII-wiecznej Saksonii. To bardzo ciekawa lekcja historii. Tak inna od tych szkolnych, gdyż ubrana ciekawą fabułą, co sprawia, że „Wybór znachorki” to doskonała pozycja dla miłośników gatunku.
A gdy już przeczytacie trzecią część sagi, warto sięgnąć po jej czwarty i piąty tom. „Klątwa znachorki” i „Marzenie znachorki” to ciekawe dopełnienie historii Marty.
Słowa uznania należą się autorce za dbałość o szczegóły historyczne oraz wierne odwzorowanie średniowiecznego klimatu. Zdecydowanie polecam!
Za egzemplarz książki serdecznie dziękuję Wydawnictwu Sonia Draga https://soniadraga.pl/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa narracja ukazująca historię znachorki pozwala nam oderwać się od rzeczywistości i poczuć klimat średniowiecznej Saksonii. Autorka doskonale nakreśliła tę epokę. Trzeci tom...
Najsłabsza, jak dotąd, kontynuacja losów Christiana i Marty... mnóstwo dat... opisów wojen (czy tez bitew)... a jeszcze więcej zawiłych intryg....
koniec bardzo ... hmm... zaskakujący niby wszystko kończy się dobrze , ale...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokoniec bardzo ... hmm... zaskakujący niby wszystko kończy się dobrze , ale...
Jakoś ciężko mi szło z tą częścią Znachorki.
Była słabsza od pozostałych części? Nie sądzę.
Chyba mnie po prostu znużyła już.
Miałam wyrzuty sumienia że odkładam serię nie czytając ostatniej części ale może jeszcze do niej wrócę, żeby poznać zakończenie historii, albo przeczytam końcówkę ostatniej części a resztę sobie wyobrażę 😊
Jednakże z czystym sumieniem, serdecznie polecam książki z serii Znachorka.
Średniowiecze nie było nigdy moją ulubioną epoką literacką ani taką ”do życia”, zawsze wydawało mi się mroczne, pełne śmierci, wojen, krwi, braku szacunku do drugiego człowieka, życia w stałym zagrożeniu.
No i jak wynika z książek miałam rację 😊 Jednakże doskonała znajomość epoki przez autorkę, Jej fascynacja średniowieczem, dbałość o szczegóły historyczne, była doskonale widoczna na kartach książki, wręcz zmuszała do dalszego czytania.
Pokazała życie przeciętnego człowieka, jego kłopoty, zmartwienia i zagrożenia ale także radości, miłość, piękno przyrody, dobro, honor, którym kierowali się rycerze ( niektórzy ),powstawanie nowych osad, miast, klasztorów, tworzenie się kultury itd.
Doskonale zobrazowała różnicę między bogatymi panami a poddanym ludem.
W szczegółach opisuje pojedynki i turnieje rycerskie, bale, uczty nie powodując jednak zniechęcenia u czytelnika, którego akurat te aspekty interesują średnio.
Autorka może nie sprawiła, że polubiłam średniowiecze ale przynajmniej bez obrzydzenia spoglądam na książki, których akcja osadzona jest w tej epoce.
A to duży sukces.
Polecam
Jakoś ciężko mi szło z tą częścią Znachorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByła słabsza od pozostałych części? Nie sądzę.
Chyba mnie po prostu znużyła już.
Jednakże z czystym sumieniem,...
Książkę oceniam na 4+
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo braku czasu z powodu przedświątecznej gorączki trudno było się oderwać od losów mieszkańców Chrystianowa.
Jestem zła na autorkę, że uśmierciła rycerza Chrystiana, mimo że ze swoich poczynań niejako tłumaczy się w ,,Posłowiu" to mimo sympatii do postaci Łukasza, jakoś nie jestem w stanie sobie na razie wyobrazić jego jako towarzysza życia Marty :( :( Mimo, że wiedziałam jak skończy się ten wątek to kolejne strony czytałam z nadzieją, ze jednak potoczy się to inaczej.
Zdenerwowała mnie decyzja Chrystiana, że tym razem nie mimo pewnej możliwości nie ocalił własnego życia i zostawił Martę :( Z drugiej strony rozumiem, że jako rycerz wyznawał wiele wartości i miał na względzie bezpieczeństwo mieszkańców i przyszłość wioski.
Oczywiście z przyjemnością sięgnę po kolejne tomy, muszę wiedzieć jak skończy się ta wciągająca historia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście jak to ja, zaspojlerowałam sobie (moim zdaniem) przełomowe wydarzenie czytając opis kolejnej części. Jak tylko to przeczytałam to przewróciłam oczami.
..."...stworzyłam postać Chrystiana. Za sprawą jego i osadników chciałam wystawić pomnik wszystkim nieznanym przodkom, którzy przed ośmiuset pięćdziesięcioma laty odważyli się, niemal z pustymi rękoma, wyruszyć w nieznane, by rozpocząć nowe życie.
Czy to sięudało, musicie, drodzy Czytelnicy, ocenić sami".
Sabine Ebert
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy to sięudało, musicie, drodzy Czytelnicy, ocenić sami".
Sabine Ebert