Stowarzyszenie wędrujących dżinsów

- literatura młodzieżowa
- Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów (tom 1)
- 2015-01-14
- 2002-01-01
- 2001-09-11
- Paulina Braiter
- Ekranizacje:
- Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów (2005)
Dżinsowy spisek i potęga przyjaźni! Gdy uwierzysz w niemożliwe, coś o czym marzysz stanie się prawdą. Światowy bestseller o czterech tak różnych przyjaciółkach podbił świat, zyskując liczne grono fanek.
Carmen kupuje parę znoszonych, wypłowiałych dżinsów. Wieczorem, kiedy cztery przyjaciółki żegnają się przed wyjazdem na wakacje, Carmen chce je wyrzucić, ale Tibby, Lena i Bridget przymierzają po kolei spodnie. Okazuje się, że mimo iż każda z nich ma inną figurę - wszystkie wyglądają w nich fantastycznie. Postanawiają założyć Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów i co tydzień przesyłać sobie spodnie przez całe wakacje - jak się okaże, najbardziej niezwykły i odkrywczy okres w ich życiu.
Kup Stowarzyszenie wędrujących dżinsów w ulubionej księgarni
Oceny książki Stowarzyszenie wędrujących dżinsów
9041 użytkowników ma tytuł Stowarzyszenie wędrujących dżinsów na półkach głównych- Przeczytane 7 724
- Chcę przeczytać 1 298
- Dzieciństwo 56
- Z biblioteki 56
- Młodzieżowe 37
- Biblioteka 20

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stowarzyszenie wędrujących dżinsów
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByłam ogromną fanką filmu o tym samym tytule jako nastolatka i po latach postanowiłam przeczytać pierwowzór. Znałam tę historię, nie licząc kilku zmian w fabule niektórych bohaterek (w filmie poprowadzili je zupełnie inaczej). Jakie było moje zaskoczenie kiedy pochłonęłam książkę w niecałe trzy dni, a na końcu uroniłam kilka łez! Nie sądziłam, że jest to możliwe, a jednak. Czytało się super! Fabuła prze do przodu, ciągle coś się dzieje — na mój dzisiejszy, sprany aplikacjami mózg, który potrzebuje ciągłych bodźców, ta książka okazała się strzałem w dziesiątkę. Jestem bardzo ciekawa, co wydarzy się w kolejnych częściach tej serii, bo oczywiście następną część filmu również bardzo lubiłam i męczyłam na płycie :)
Byłam ogromną fanką filmu o tym samym tytule jako nastolatka i po latach postanowiłam przeczytać pierwowzór. Znałam tę historię, nie licząc kilku zmian w fabule niektórych bohaterek (w filmie poprowadzili je zupełnie inaczej). Jakie było moje zaskoczenie kiedy pochłonęłam książkę w niecałe trzy dni, a na końcu uroniłam kilka łez! Nie sądziłam, że jest to możliwe, a jednak....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpoczęłam letnie czytanie od wakacyjnego klasyka. Minęło ponad 20 lat, odkąd po raz pierwszy przeczytałam tę książkę, i mam do niej ogromny sentyment. Mam wrażenie, że teraz już nie pisze się takich młodzieżówek, a szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie ta książka jest przestarzała i nie pisana w stylu do którego jestem przyzwyczajona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów” to ciepła, wzruszająca i pełna emocji opowieść o przyjaźni, dojrzewaniu i odkrywaniu siebie. Ann Brashares stworzyła cztery wyjątkowe bohaterki, których losy splatają się wokół pary niezwykłych dżinsów, stających się symbolem ich więzi. Książka porusza trudne, ale ważne tematy – pierwsze miłości, stratę, rozwody rodziców – pokazując, że każda emocja jest ważna i ma prawo istnieć. To historia, która bawi, wzrusza i pozostaje w sercu na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Idealna zarówno dla nastolatek, jak i dorosłych, przypominająca, że prawdziwa przyjaźń potrafi przetrwać wszystko.
„Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów” to ciepła, wzruszająca i pełna emocji opowieść o przyjaźni, dojrzewaniu i odkrywaniu siebie. Ann Brashares stworzyła cztery wyjątkowe bohaterki, których losy splatają się wokół pary niezwykłych dżinsów, stających się symbolem ich więzi. Książka porusza trudne, ale ważne tematy – pierwsze miłości, stratę, rozwody rodziców – pokazując, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłyszałam wiele opinii, że to książka przewidywalna, ale nic nie przygotowało mnie na to, że ktoś zamrozi martwą świnkę morską
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu uwielbiam takie książki. Może nie jest to wybitne dzieło literackie, ale bez wątpienia wprawia mnie w pozytywny nastrój.
A oprócz tego historia, która opisuje losy czterech (prawie) szesnastoletnich przyjaciółek, które pierwszy raz w życiu nie spędzają lata tylko i wyłącznie w swoim towarzystwie. Ich przygody, te bardziej i te mniej wesołe, perturbacje miłosne (jak to u nastolatek),no i ich wszechobecna przyjaźń i wsparcie z niej płynące. I to wszystko nie jest wcale cukierkowo różowe i jednoznaczne. Bohaterki nie są kryształowe, mają wady, popełniają błędy, ale starają się je naprawić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzypomina mi się od razu gdy sama miałam naście lat. Wędruję pamięcią do tego co wtedy robiłam, jakie miałam "problemy" i z kim spędzałam czas. Ach, cudowna podróż.
Mam dobre wspomnienia z tej serii. Wciągająca, sympatyczne postaci i fajny klimat. myślę, że gdybym po latach zrobiła re-read to by mi się dalej podobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka super, fabuła okej, szybka i wciągająca. Jedyny minus ,jak dla mnie, to urywanie akcji w najlepszym monecie. Osobiście najbardziej poruszyła mnie postać Carmen , w zupełności nią rozumiem... jej uczucia. Serdecznie polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam