Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich

Okładka książki Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich autora Janusz Pajewski,
Okładka książki Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich
Janusz Pajewski Wydawnictwo: De Facto historia
historia
2006-01-01
1978-01-01

Kup Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich w ulubionej księgarnii

Oceny książki Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich

OPINIE i DYSKUSJE o książce Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich

Lisioł i koncerz
W tym tygodniu Lisioł postanowił wybrać się do XVII wieku i zgłębić nieco tajniki wojen polsko-tureckich. Z tego też powodu wsadził nos w książkę "Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich" autora Janusza Pajewskiego. Szybko jednak Lisioł przekonał się, że owa pozycja obejmuje także moment przybycia Turków do Europy oraz trudne relacje turecko-węgierskie, które pachniały niczym beczka prochu. *Dźwięk zapalanej zapalniczki, do którego po chwili dołączył przerażony pisk świadczący o zgrabnym upuszczeniu owego przedmiotu*. Lisioł jednak dla bezpieczeństwa oddalił się nieco od miejsca zdarzenia, nie udało mu się jednak uniknąć bitwy pod Warną. Władysław III Warneńczyk zaproponował naszemu futrzakowi podwózkę konną, co jak wiadomo, nie skończyło się zbyt dobrze w roku 1444. *Lisioł pije z sułtanem tureckim herbatkę* a to pudełko z miodem do czego? *zapytał futrzak. Na co sułtan otwarł pudło, w którym głowa króla Władysława odpoczywa od reszty ciała, zanurzona w miodzie* Lisioł jednak nie zostanie na obiad, truskawki zostawił na gazie, każdemu zdarza się zapomnieć *dźwięk szybkiego odwrotu taktycznego*.
Potem było tylko gorzej. Jak nie krwawe wojny, to wyimaginowane konflikty i tak w kółko! Ciągle coś... Zaliczamy też plejadą największych imprez rozrywkowych po tej stronie Wisły, czyli Cecora, Chocim, Kamieniec i Wiedeń. Jak usłyszał Lisioł, gdy chciał zdezerterować, takiego wydarzenia nawet Ty nie możesz przegapić. No i Lisioł nie przegapił. Dostał nawet koncerz, który chętnie by wsadził komuś tam, gdzie nie dociera światło…
Podsumowując, dużą zaletą książki jest jej język. Nie ma tutaj zbędnego udziwniania języka, więc czyta się szybko i przyjemnie, dlatego nawet początkujący historycy nie będą mieli żadnych problemów. Kto więc chce zacząć swoją przygodę z XVII wiekiem, niech łapie za książkę!

Lisioł i koncerz

Dalej jest porządnie i można czytać, ale i spor nowego wydano

Dalej jest porządnie i można czytać, ale i spor nowego wydano

Świetne kompendium wiedzy o wojnach RON z Turcją.

Świetne kompendium wiedzy o wojnach RON z Turcją.

139 użytkowników ma tytuł Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich

Dodaj cytat z książki Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich

Ciekawostki historyczne