Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich
27 sierpnia nastąpiło pierwsze zbrojne starcie. Tatarzy wpadli na podjazd kozacki, liczący paręset szabel. Ordyńcy, chociaż liczniejsi, nie mogli się uporać z przeciwnikiem i wezwali Turków na pomoc. Odsiecz nadeszła wkrótce i rozpoczął się bój. Osaczeni Kozacy walczyli bez nadziei zwycięstwa i bez możliwości wymknięcia się z matni, lecz nie upadali na duchu zadając ciężkie ciosy nieprzyjacielowi. Według wyliczeń oficerów sułtańskich na 1 Kozaka przypadało 7 zabitych Turków. Część mołojców schroniła się w rozległej pieczarze i ogniem z samopałów raziła wroga. Turcy żadną miarą nie mogli się do niej wedrzeć, wreszcie rozpalili wielkie ogniska przed wejściem, aby dymem zadusić obrońców. Kozacy wypadli wówczas z jaskini i dostali się w ręce tureckie, gdzie czekał ich los okrutny. Większa część podjazdu walczyła w lesie i odpierała kilkakrotnie nieprzyjacielskie szturmy. ?Bronili się nad wiarę ludzką dobrze" ? pisał Jakub Sobieski. Walka ciągnęła się dwa dni. Pozostało ostatecznie przy życiu 30 mołojców, wyczerpanych i przemęczonych do najwyższego stopnia, niezdolnych do dalszego wysiłku. Turcy wzięli ich do niewoli i, z rozkazu sułtana, wszystkich wymordowano. Teofil Szemberg, który jako wysłannik z listami od hetmana do wielkiego wezyra przebywał właśnie w obozie tureckim, wysłał o całej sprawie relację do Chocimia. Wywarła ona wielkie wrażenie, dzielnych Kozaków znad Prutu przyrównywano do starożytnych obrońców Termopil.
Kup Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich w ulubionej księgarni
Oceny książki Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich
139 użytkowników ma tytuł Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich na półkach głównych- Przeczytane 82
- Historia 17
- Nowożytność 4
- Historyczne 3
- historia 3
- Klasyka polska 2
- Historia Polski 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich
Lisioł i koncerz
W tym tygodniu Lisioł postanowił wybrać się do XVII wieku i zgłębić nieco tajniki wojen polsko-tureckich. Z tego też powodu wsadził nos w książkę "Buńczuk i koncerz. Z dziejów wojen polsko-tureckich" autora Janusza Pajewskiego. Szybko jednak Lisioł przekonał się, że owa pozycja obejmuje także moment przybycia Turków do Europy oraz trudne relacje turecko-węgierskie, które pachniały niczym beczka prochu. *Dźwięk zapalanej zapalniczki, do którego po chwili dołączył przerażony pisk świadczący o zgrabnym upuszczeniu owego przedmiotu*. Lisioł jednak dla bezpieczeństwa oddalił się nieco od miejsca zdarzenia, nie udało mu się jednak uniknąć bitwy pod Warną. Władysław III Warneńczyk zaproponował naszemu futrzakowi podwózkę konną, co jak wiadomo, nie skończyło się zbyt dobrze w roku 1444. *Lisioł pije z sułtanem tureckim herbatkę* a to pudełko z miodem do czego? *zapytał futrzak. Na co sułtan otwarł pudło, w którym głowa króla Władysława odpoczywa od reszty ciała, zanurzona w miodzie* Lisioł jednak nie zostanie na obiad, truskawki zostawił na gazie, każdemu zdarza się zapomnieć *dźwięk szybkiego odwrotu taktycznego*.
Potem było tylko gorzej. Jak nie krwawe wojny, to wyimaginowane konflikty i tak w kółko! Ciągle coś... Zaliczamy też plejadą największych imprez rozrywkowych po tej stronie Wisły, czyli Cecora, Chocim, Kamieniec i Wiedeń. Jak usłyszał Lisioł, gdy chciał zdezerterować, takiego wydarzenia nawet Ty nie możesz przegapić. No i Lisioł nie przegapił. Dostał nawet koncerz, który chętnie by wsadził komuś tam, gdzie nie dociera światło…
Podsumowując, dużą zaletą książki jest jej język. Nie ma tutaj zbędnego udziwniania języka, więc czyta się szybko i przyjemnie, dlatego nawet początkujący historycy nie będą mieli żadnych problemów. Kto więc chce zacząć swoją przygodę z XVII wiekiem, niech łapie za książkę!
Lisioł i koncerz
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
Dalej jest porządnie i można czytać, ale i spor nowego wydano
Dalej jest porządnie i można czytać, ale i spor nowego wydano
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne kompendium wiedzy o wojnach RON z Turcją.
Świetne kompendium wiedzy o wojnach RON z Turcją.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze i przystępnie napisana książka o wojnach polsko-tureckich. Autor skupia się przede wszystkim na stuleciu XVII i na wielkich starciach pod Cecorą, Chocimiem, Kamieńcem i Wiedniem. Mało tu opisu wojskowości (zwłaszcza tureckiej),za to działania militarne zostają dobrze powiązane z wielką polityką i szerszymi planami ówczesnych mocarstw europejskich. Pajewski dokonuje oceny polityki poszczególnych polskich królów i hetmanów, pokazuje na liczne czynniki, które wywierały na nią wpływ. Warto też zaznaczyć, że jest to praca przyjemna w lekturze. Mimo upływu lat jest to chyba wciąż jedna z lepszych popularnonaukowych publikacji na ten temat i często się ją cytuje.
Dobrze i przystępnie napisana książka o wojnach polsko-tureckich. Autor skupia się przede wszystkim na stuleciu XVII i na wielkich starciach pod Cecorą, Chocimiem, Kamieńcem i Wiedniem. Mało tu opisu wojskowości (zwłaszcza tureckiej),za to działania militarne zostają dobrze powiązane z wielką polityką i szerszymi planami ówczesnych mocarstw europejskich. Pajewski dokonuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka o tematyce wojen Polski z Imperium Osmańskim i nie tylko. Dużo jest również o najazdach Tatarów oraz o sytuacji politycznej tamtego okresu. Autor ma lekkie pióro i nie zanudza czytelnika tylko i wyłącznie suchymi faktami i datami. Ogólnie dla "fanów" tamtego okresu gorąco polecam, gdyż nie ma nic piękniejszego niż odsiecz Naszej Husarii pod Wiedniem...
Bardzo dobra książka o tematyce wojen Polski z Imperium Osmańskim i nie tylko. Dużo jest również o najazdach Tatarów oraz o sytuacji politycznej tamtego okresu. Autor ma lekkie pióro i nie zanudza czytelnika tylko i wyłącznie suchymi faktami i datami. Ogólnie dla "fanów" tamtego okresu gorąco polecam, gdyż nie ma nic piękniejszego niż odsiecz Naszej Husarii pod...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł ,,Buńczuk i koncerz" może być nieco zwodniczy, bo książka ta obejmuje tematykę o wiele szerszą niż wojny z Turkami w XVII. Autor zaczyna narrację od przybycia Turków do Europy, następnie przedstawia relacje turecko-węgierskie, by od nich przejść do Władysława III i jego śmierci pod Warną. To bardzo dobra decyzja, gdyż dzięki niej, słabiej zorientowany w dziejach, czytelnik nie dziwi się, skąd w ogóle wzięli się ci Turcy u naszych granic i czego od nas chcieli. Autor skupia się oczywiście na konfliktach zbrojnych, nie tylko tych krwawych, ale i pseudo wojnach z czasów Zygmunta Starego i Henryka Walezego, kiedy nie padł nawet strzał - chociaż atmosfera była gorąca. Najwięcej uwagi poświęcono oczywiście największym wojnom pomiędzy naszymi krajami, zwłaszcza wojnie z 1620-21, 1634 i wojnom prowadzonym przez Jana III Sobieskiego. Szkoda tylko, że wojskowość turecka nie została praktycznie wcale przedstawiona. 1699 - rok zawarcia pokoju w Karłowicach, w zasadzie powinien tę książkę zakończyć - od tamtej pory Turcy i Polacy nie skrzyżowali już oręża. Autor jednak kontynuuje historię relacji aż do czasów współczesnych, prowadzonych już zawsze na stopie pokojowej, a przez sporą część dziejów, wręcz przyjacielskiej.
Język zastosowany w książce jest lekki i łatwo się ją czyta. Większych błędów merytorycznych w niej nie znalazłem (ale też dawniej nie byłem taki czepliwy) - w sumie obejmuje ona same podstawy zagadnienia. Autor trochę się miota w kwestii tatarskiej i do końca nie wie, czy chce uwzględnić wojny z Tatarami jako część konfliktów polsko-tureckich, czy też nie, przez co np. w książce brak opisu bitwy pod Ochmatowem z 1644 roku, podczas gdy najazdy z czasów Zygmunta III i Jana III zostały uwzględnione. Ogólnie, to ciekawa i dobra książka, chociaż nie jest to przełomowe dzieło pod żadnym względem.
Tytuł ,,Buńczuk i koncerz" może być nieco zwodniczy, bo książka ta obejmuje tematykę o wiele szerszą niż wojny z Turkami w XVII. Autor zaczyna narrację od przybycia Turków do Europy, następnie przedstawia relacje turecko-węgierskie, by od nich przejść do Władysława III i jego śmierci pod Warną. To bardzo dobra decyzja, gdyż dzięki niej, słabiej zorientowany w dziejach,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma się co rozpisywać. Rzetelna, oczywiście popularna, robota na temat wojen tureckich, uzupełniona szerokim tłem społeczno-kulturowym i garścią anegdot. Dla zainteresowanych warte polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie opowiedziana historia. Pajewski z dużą lekkością przelał na papier kawał wspólnych dziejów. Książka ma charakter raczej popularny, niż naukowy. Autor nie zanudził czytelnika bardzo szczegółowymi opisami, a rzucone gdzieniegdzie ciekawostki podkręcają do bardziej szczegółowych poszukiwań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka warta przeczytania. fajerwerków nie ma jednak, przyzwoita historyczna robota>
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna monografia na temat wojen polsko-tureckich.
Świetna monografia na temat wojen polsko-tureckich.