Historia powszechna 1871-1918

Okładka książki Historia powszechna 1871-1918 autora Janusz Pajewski, 8301038810
Okładka książki Historia powszechna 1871-1918
Janusz Pajewski Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: Historia powszechna PWN historia
historia
Historia powszechna PWN
2001-01-01
2001-01-01

Kup Historia powszechna 1871-1918 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia powszechna 1871-1918

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia powszechna 1871-1918

Przerost Marksa i Engelsa był może i zrozumiały przed 1989 r., ale obecnie razi nadmiar tych wszystkich mas pracujących, klasy robotniczej, imperializmów. etc. Obszerne referowanie prac Lenina, podparte licznymi cytatami jest wyjątkowo zabawne. Ma to pewną wartość poznawczą, zwłaszcza, jeżeli komuś (mnie na przykład) nie chcę się czytać klasyków myśli rewolucyjnej i komunistycznej, ale nauka historii XIX w. z tego podręcznika nie jest dobrym pomysłem.

Bardzo mało miejsca poświęca autor kulturze, sztuce, obyczajom, czy warunkom życia w Pięknej Epoce, a przecież to bardzo ciekawe i ważne. Dominuje polityka i do pewnego stopnia gospodarka, ale interpretowana zgodnie ze schematem marksistowsko-leninowskim.

Brakuje wielu ważnych "XIX-wiecznych spraw". Autor poświęca secesji tyle samo miejsca, co początkom ruchom robotniczego w Japonii. Po upływie ponad pół wieku od napisania tej książki, sztuka secesji wróciła do łask, znowu jest lubiana i ceniona, podczas gdy dzieła Lenina, czy osiągnięcia japońskiego ruchu robotniczego wręcz przeciwnie.

Szósty tom PRL-owskiej serii Historii Powszechnej z PWN-u. Ma wszystkie wady tomu piątego, ale za to bywa zabawny i czyta się go bardzo szybko. Styl Autora jest bardzo potoczysty, dość lekki, dzięki czemu łatwo się książkę "wchłania", pomimo ogromu materiału, dat, nazwisk, nazw ugrupowań politycznych, etc. To wielki plus, ale ten podręcznik nie przetrwał próby czasu....

Nie porywała mnie

Nie porywała mnie