M jak Miłość. Początki

- 2013-09-11
- 2013-09-11
Kultowy serial po raz pierwszy w formie książki!
„M jak miłość. Początki” to powieść na podstawie 1. sezonu serialu, który w szczycie popularności gromadzi przed ekranem nawet 12 600 000 widzów. Opowieść rozpoczyna się we współczesności, by przenieść czytelnika do samych początków historii o rodzinie Mostowiaków.
Powieści towarzyszy część Zza kulis, zawierająca wywiady z aktorami i twórcami serialu, zabawne anegdoty planu, ciekawostki oraz wiele miłych niespodzianek. Książkę wzbogaca ponad 50 niezwykłych zdjęć.
Kup M jak Miłość. Początki w ulubionej księgarni
Oceny książki M jak Miłość. Początki
121 użytkowników ma tytuł M jak Miłość. Początki na półkach głównych- Przeczytane 79
- Na mojej półce 1
- Polskie 1
- Zekranizowane 1
- Mam w poczekalni 1
- Posiadam/ sprzedam/wymienię 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce M jak Miłość. Początki
"M jak miłość" towarzyszyło mi od dzieciństwa, więc wiele faktów nie pamiętam, które się wydarzyły. Lektura fajnie odświeża wspomnienia i pozwala odkryć pewne rzeczy na nowo. Ja się bawiłam świetnie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKulisy planu zdjęciowego i anegdoty ze zdjęciami są ciekawsze niż tworzenie powieści na podstawie kilku odcinków filmu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„M jak miłość. Początki” to powieść na podstawie 1. sezonu serialu, który w szczycie popularności gromadzi przed ekranem nawet 12 600 000 widzów.
Kultowy serial po raz pierwszy w formie książki!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKultowy serial po raz pierwszy w formie książki!
,,M jak miłość” to jeden z najpopularniejszych polskich seriali, a przynajmniej kilka lat temu był dużym fenomenem. Sama bez bicia przyznaję się, że jako dziecko chętnie zasiadałam wieczorem z moją mamą i oglądałam perypetie Marka, Hanki i reszty rodziny Mostowiaków. Byłam oczywiście dużo młodsza i bardziej naiwna, ale nadal jak widzę fragmenty starych odcinków w telewizji czuje się jakiś swojski, ciepły klimacik. Niestety, jak to bywa z wieloletnimi produkcjami serial bardzo się zepsuł, pojawiły się postacie kompletnie niezwiązane z rodziną Mostowiaków, wątki rodem z amerykańskich seriali kryminalnych niedopasowane do polskich realiów, a scenarzyści zaczęli zmieniać charaktery postaci tak jak im pasowało. Powieść Marcina Mastalerza ,,M jak miłość. Początki” przenosi nas jednak do czasów pierwszego sezonu serialu, kiedy Barbara i Lucjan obchodzili czterdziestą rocznicę ślubu, Marysia była żoną Krzysztofa, Marta wychowywała samotnie syna Łukasza, Marek buntował się i poznał Hankę, a Małgosia zakochała się w Michale Łagodzie.
Sama historia rzeczywiście przyciąga ciepłem, czułością i taką atmosferą swojskiej, tradycyjnej rodziny. Mam wrażenie, że sama postawa rodziny ma w sobie więcej realizmu niż stało się to później w serialu – Barbara i Lucjan tworzą tradycyjną rodziną, żyją zgodnie z konserwatywnymi wartościami, i chwilami to przenika do ich zachowania, chociażby wtedy gdy nie potrafią sobie wyobrazić, że ich syn zostałby na noc u dziewczyny. Na pewno wypada to bardziej logicznie niż teraz, gdy Barbara regularnie gości u siebie księdza, ale nie zwraca uwagę na liczne rozwody i romanse swoich dzieci. Myślę, że autor dość dobrze oddał relacje panujące w rodzinie i połączył ukazanie uczuć z codziennością. Książka nie nudzi, czyta się ją przyjemnie i z uśmiechem, chociaż bardzo czuć, że to adaptowany scenariusz ze względu na bardzo skąpe opisy, chwilami wręcz nie mogłam się połapać co kto mówi. Również niektóre wątki nie zostały do końca oddane i przez to czułam lekki chaos(zwłaszcza zdziwiło mnie, czemu młodzi Marek i Małgosia planują śluby z ludźmi, których ledwo poznali). Natomiast wielkim plusem jest pamiętnik Basi z którego bije prostota, ale też życiowa mądrość i dobroć.
Jeśli ktoś ma jakikolwiek sentyment do tego serialu, to bardzo polecam – także ze względu na ciekawostki i wywiady z aktorami na końcu.
,, No bo niby dlaczego Pan Bóg miałby nas na Sądzie Ostatecznym rozgrzeszyć, gdybyśmy tym, których kochamy, nie potrafili złego darować?”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiło było wrócić do początków serialu, który oglądam już od wielu lat :)
Cytaty:
"Człowiek nie wie, co mu pisane - można się szarpać, wściekać na os, złorzeczyć, ale i tak co ma być, to będzie."
"Nadzieja i miłość - to dzięki im jakoś jeszcze się ten świat toczy."
"I prawda potrafi boleć, i kłamstwo może człowiekowi zniszczyć życie."
"I tak jak sad bez gospodarza by zdziczał i poszedł na zatracenie, tak całe nasze życie bez miłości nie miałoby sensu."
Miło było wrócić do początków serialu, który oglądam już od wielu lat :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCytaty:
"Nadzieja i miłość - to dzięki im jakoś jeszcze się ten świat toczy."
"I prawda potrafi boleć, i kłamstwo może człowiekowi zniszczyć życie."
"I tak jak sad bez gospodarza by...
Postanowiłam przeczytać, bo oglądam M jak miłość od jakiegoś 850 odcinka i w ogóle nie wiedziałam jakie były jego początki. Chciałam to przeczytałam. Ale żeby to była uczta dla ducha to nie mogę powiedzieć.
Odcintkowy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam czasy, kiedy w poniedziałkowe i wtorkowe wieczory ulice pustoszały, bo każdy chciał zobaczyć co tam nowego słychać u rodziny Mostowiaków. A następny dzień w szkole czy też w pracy rozpoczynał się od zdania: „A widziałeś wczoraj w „M jak miłość”…?”. Polacy żyli przygodami toczącymi się w fikcyjnej Grabinie, Gródku, czy też Warszawie, niejednokrotnie porównując swoje życie do tego, które zostało wymyślone przez scenarzystów.
Nie będę ukrywać, że nie oglądałam pierwszy raz puszczonej serii serialu. Po prostu zabawa zabawkami była dla mnie wszystkim, a oglądanie telewizji ograniczało się do wieczornej „Dobranocki”, seriali „Klan”, „Plebania”, „Na dobre i na złe”, ewentualnie jakiś bajek. Na Grabinę i jej mieszkańców zabrakło mi już czasu. Serial zaczęłam oglądać dopiero od momentu porwania Mateuszka przez Gałązkową, czyli sezonu 2002/2003. I to pewnie dlatego, że wszyscy o tym mówili w szkole. Od tego momentu jakoś mnie wciągnął i zaczęłam go regularnie oglądać, a dzięki puszczanym co jakiś czas powtórkom, zapoznałam się też z jego wcześniejszymi odcinkami.
Kiedy emisja odcinków dochodziła do 1000, pan Marcin Mastalerz, na co dzień dziennikarz i wice naczelny czasopisma „Newsweek Polska”, postanowił napisać powieść, będącą odzwierciedleniem pierwszego sezonu serialu. Przy pomocy scenariuszy powstała książka o najbardziej rozpoznawalnej rodzinie Mostowiaków w Polsce – „M jak miłość. Początki”. Wszelkie ewentualne wątpliwości czytelnika rozwiewa okładka przedstawiająca Barbarę, Lucjana, Małgosię, Martę, Marka i Łukasza Mostowiak, a także Marię i Krzysztofa Zduńskich na tle słynnego domu w Grabinie.
Książka ma konstrukcję dwuczęściową. W pierwszej z nich znajdziemy powieść, którą otwiera wpis z pamiętnika Basi z dnia 3 września 2013 roku. Zaledwie dwa dni wcześniej seniorzy rodu obchodzili kolejną, 53 już rocznicę ślubu. Jednak nie na tym skupia się jego autorka. Raczej zastanawia się nad tym, co by było, gdyby nie szereg wydarzeń, jakie spotkał ich rodzinę. W kolejnym rozdziale cofamy się bowiem do lat 70 ubiegłego wieku. Poznajemy szczęśliwą rodzinę Walisiaków, której największą pociechą jest malutka Hania. Pewnego razu po przyjęciu weselnym Władek Walisiak prosi młodego mężczyznę Waldka, aby odwiózł ich od domu. Szarżujący na wiejskiej drodze chłopak prowadzi do wypadku, w którym ginie młode małżeństwo, a malutka Hania zostaje cudem ocalona przez Lucka Mostowiaka. Niestety, przypadkowy dziennikarz przeinacza fakty i o wypadek obwinia właśnie Lucjana. W Hance przez wiele lat kiełkuje złość i planuje zemstę na „winowajcach” tej tragedii.
Doskonała ku temu okazja zdarza się dwadzieścia lat później, kiedy do kraju na czterdziestą rocznicę ślubu rodziców wraca ich jedyny syn, Marek. Jak każdy chłopak w jego wieku postanawia powłóczyć się po okolicznych knajpach. W jednej z nich spotyka Hankę, która skutecznie miesza mu w głowie. Tym czasem do kraju wracają także Zenon Łagoda, dawna miłość Barbary, wraz z synem oraz Norbert Wojciechowski, z którym w młodości Marta miała romans. Zenon planuje w Grabinie otworzyć rozlewnię wody, a jego syn zakochuje się w najmłodszej córce Mostowiaków, Małgosi. Jednocześnie Barbara za wszelką cenę chce przed nim ukryć, że to on jest prawdziwym ojcem Marii. Tak samo Marta ukrywa przed synem Łukaszem prawdę o jego ojcu, który się go wyparł. Rezolutny chłopiec widzi natomiast w koledze matki z pracy, adwokacie Jacku Mileckim, idealnego kandydata na jej męża. Również Krzysiu Zduński ukrywa przed Marią prawdę o swoich kłopotach z długiem wspólnika, który musi umorzyć.
Druga część książki to natomiast kulisy powstawania serialu. Znajdziemy w niej aż 12 wywiadów przeprowadzonych z aktorami oraz osobami odpowiedzialnymi za serial, w których dowiemy się o początkach ich pracy z serialem, trudach, jakie ze sobą niesie, poznamy anegdotki z plany, a także co nieco o życiu prywatnym tych osób. Następnie zamieszczony został „alfabet M jak miłość” w którym zawarto ciekawsze hasła związane z telenowelą. Równie interesujący jest rozdział zatytułowany „”M jak Miłość” w liczbach”. Możemy się z niego dowiedzieć na przykład jaki rozmiar stopy mają bracia Mroczkowie, jaką kwotę wygrał Piotrek Zduński dzięki kuponowi lotto otrzymanemu od dziadka, kiedy debiutowała Teresa Lipowska, czy też ile widzów miał rekordowy odcinek serialu. Na koniec każdy z nas może się przetestować ze znajomości telenoweli dzięki 13 na pozór prostym pytaniom na jego temat. Całość wieńczą barwne zdjęcia, dzięki którym możemy przekonać się, jak bardzo zmieniał się serial.
Pamiętam czasy, kiedy w poniedziałkowe i wtorkowe wieczory ulice pustoszały, bo każdy chciał zobaczyć co tam nowego słychać u rodziny Mostowiaków. A następny dzień w szkole czy też w pracy rozpoczynał się od zdania: „A widziałeś wczoraj w „M jak miłość”…?”. Polacy żyli przygodami toczącymi się w fikcyjnej Grabinie, Gródku, czy też Warszawie, niejednokrotnie porównując swoje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKultowy już serial polski w formie książki. I wcale mi to nie przeszkadza, że niektórych bohaterów znam ekranu tv. Cieszy mnie to, że dużą część poświęcono początków historii rodu Mostowiaków, gdyż dokładnie ich nie znałam. Dzięki tej lekturze co nieco uporządkowałam fakty, lepiej rozumiałam motywy niektórych bohaterów, których zachowań nie rozumiałam. Dlaczego serial i książka zyskały sympatyków? Chyba dlatego, że podejmując ważne problemy współczesnych ludzi, autorzy pamiętają o wartościach uniwersalnych, o sile rodziny, która mimo różnych zawirowań "trzyma się razem" i potrafi wybaczać. Całość oparta na wspomnieniach Barbary - nestorki rodu Mostowiaków. Cennym dodatkiem są pełne ciepła wypowiedzi aktorów i osób odpowiedzialnych za produkcję serialu.
Kultowy już serial polski w formie książki. I wcale mi to nie przeszkadza, że niektórych bohaterów znam ekranu tv. Cieszy mnie to, że dużą część poświęcono początków historii rodu Mostowiaków, gdyż dokładnie ich nie znałam. Dzięki tej lekturze co nieco uporządkowałam fakty, lepiej rozumiałam motywy niektórych bohaterów, których zachowań nie rozumiałam. Dlaczego serial i...