Gotowe na zmiany

Gotowe na zmiany
2011-12-05
2011-12-05
978-83-76741-55-0

Kup Gotowe na zmiany w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gotowe na zmiany

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gotowe na zmiany

Książka niejednoznaczna. Ciekawy początek , mniej więcej na 60 stronie utknęłam i rzuciłam na 2 tygodnie. Wróciłam do niej i doczytałam kilkanaście stron i ponownie utknęłam. Można przeczytać ale nie zapada w pamięć. Inna - ukazuje raczej męski punkt widzenia, ale brakuje jej iskry, tego czegoś, co sprawia, że nie można się oderwać.

Świetna książka przy której się ubawiłam . Dwóch facetów poszukuje kobiet swoich , okazało się że uciekły z wygraną jednego z nich . Nie raz mąż się pytał co ja tak się śmieje . A ja nie mogłam taka super książka :)

Dzisiaj opowiem Wam o książce, którą polecam nie tylko na wakacje:

"Podnosząc się rano z łóżka, nie mamy pojęcia, jakie niespodzianki zgotuje nam rozpoczynający się właśnie dzień /.../"
/Epilog/

"Gotowe na zmiany" Krystyny Śmigielskiej to właśnie taka powieść wręcz naszpikowana niespodziankami.

Dwóch zrozpaczonych i nieco przerażonych mężczyzn: uroczy mecenas Konstanty oraz zwariowany Stanisław wyruszają w podróż pełną przygód w poszukiwaniu swoich ukochanych. Bowiem Lucyna, żona Kostka i Kasia, ukochana Stana nagle zniknęły. Zostawiły jednak bardzo, z pozoru, niejednoznaczne wskazówki...

Przezabawna, lekka i napisana z ogromnym poczuciem humoru historia, która mogłaby przydarzyć się każdemu.

"Ze zdziwieniem musiał przyznać, że męskie towarzystwo, bardzo mu odpowiadało, zwłaszcza brak pytań w stylu "Jak minął dzień, kochanie?" oraz jakichkolwiek pretensji czy wyrzutów. Jedynym mankamentem tego dziwnego związku był celibat. No, cóż..."
/str. 39/

Jednak ma ta historia drugie dno. Konstantemu, kochającemu, wiernemu i dbającemu o żonę adwokatowi nagle świat wali się na głowę. Zniknięcie żony, tajemniczy Stan Łaski, który nagle pojawia się w jego życiu, kupon loterii oraz ponętna i intrygująca pani Basia, poważnie zaburzyło spokój i do głębi wstrząsnęło zrównoważonym prawnikiem.

Barwne i zabawne opisy zarówno postaci jak i sytuacji i wydarzeń dopełniają świetność Gotowych na wszystko. Autorka, Krystyna Śmigielska, wszak znana jest z tych pięknych, "okrągłych", dopracowanych zdań.

"Fizjonomię miał Szukalski wprost wymarzoną do prawniczego zawodu. Już na pierwszy rzut oka można było spodziewać się po nim niewzruszonego spokoju, cierpliwości i nieustępliwego dążenia do wybranego celu. Takie połączenie ciapy z upierdliwym, niczym niedającym się przekonać twardzielem."
/str. 248/

Nie podoba mi się okładka powieści. I wcale nie dlatego, że nie lubię wizerunków twarzy na nich, ale te postaci jak i tło oraz napis rodem z Hollywoodu mają się nijak do treści Gotowych na wszystko.

Gorąco polecam tę opowieść nie tylko jako wakacyjną lekturę.

Dzisiaj opowiem Wam o książce, którą polecam nie tylko na wakacje:

/Epilog/

Dwóch zrozpaczonych i nieco przerażonych mężczyzn: uroczy mecenas Konstanty...

149 użytkowników ma tytuł Gotowe na zmiany na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Gotowe na zmiany na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gotowe na zmiany

Cytaty z książki Gotowe na zmiany

Krystyna Śmigielska Gotowe na zmiany Zobacz więcej