Kontynenty nr 2/2013

Okładka książki Kontynenty nr 2/2013 autorstwa Raja Alem, Jerzy Bralczyk, Monika Bułaj, Wojciech Jagielski, Michał Książek, Marcin Kydryński, Marek Pernal, Wojciech Ponikiewski, Redakcja kwartalnika Kontynenty, Małgorzata Rejmer, Magdalena Skopek, Paweł Smoleński, Magdalena Środa, Witold Szabłowski, Małgorzata Szejnert, Tomasz Tomaszewski, Ed Vulliamy, Mariusz Wilk
Redakcja kwartalnika KontynentyRaja Alem Wydawnictwo: Agora czasopisma
czasopisma
2013-01-01
2013-01-01
20849915
„Kontynenty” to kwartalnik skierowany do osób ciekawych świata, dla których podróż i czytanie są przygodą, a intrygująca fotografia to ich pasja.

Na łamach „Kontynentów” publikowane są osobiste relacje reporterów, fotografów i podróżników dobrze władających piórem i migawką, historie podróży i wielkich odkryć, wywiady, a także fragmenty najciekawszych, przygotowywanych do druku książek podróżniczych i reporterskich oraz zapowiedzi nowości wydawniczych z tego nurtu.
Duchowym patronem czasopisma jest Ryszard Kapuściński, a do grona jego autorów należą znani pisarze, nagradzani reporterzy, fotografowie i podróżnicy, m.in. Wojciech Jagielski, Jacek Hugo-Bader, Andrzej Stasiuk, Maria Wiernikowska, Krzysztof Varga, Paulina Wilk, Adam Wajrak.

„Oddajemy łamy «Kontynentów» nagradzanym reporterom, znanym pisarzom, fotografom i eseistom – podróżnikom i wędrowcom. To pismo ma dawać przyjemność czytania i pobudzać wyobraźnię” – mówi Dariusz Fedor, redaktor naczelny tytułu. – „Chcemy, aby «Kontynenty» były prawdziwą ucztą dla zmysłów i pasjonującą lekturą dla wszystkich, dla których cztery ściany domu nie są żadnym ograniczeniem, a Przygoda to ich drugie, tajne, imię”.

Kup Kontynenty nr 2/2013 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Kontynenty nr 2/2013

Opinie i dyskusje o książce Kontynenty nr 2/2013

To jeden z najlepszych numerów po reaktywacji pisma. Wszystkie teksty przeczytałam z zainteresowaniem, a największe wrażenie zrobiły na mnie reportaże z Kongo (o ofiarach gwałtów wojennych) oraz z Indii (o dramatycznej sytuacji wdów).
Za najsłabszy uważam tekst Mariusza Wilka - przegadany i jakby pisany na siłę. Zdziwiło mnie to, bo autor zapisał się w mojej świadomości jako doskonały gawędziarz. Widocznie jemu też zdarzają się słabsze publikacje.

Na wyróżnienie na pewno zasługują zdjęcia, których jest w tym numerze bardzo dużo.

31 użytkowników ma tytuł Kontynenty nr 2/2013 na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Kontynenty nr 2/2013 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kontynenty nr 2/2013

Okładka książki Wygadane o Wschodzie Anna Dziewit-Meller, Wojciech Jagielski, Mateusz Marczewski, Marcin Meller, Małgorzata Szejnert, Ilona Wiśniewska
Okładka książki NieObcy Jan Bajtlik, Joanna Bator, Katarzyna Bonda, Halina Bortnowska, Sylwia Chutnik, Joanna Fabicka, Paweł Huelle, Piotr Ibrahim Kalwas, Ignacy Karpowicz, Hanna Krall, Jarosław Mikołajewski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Małgorzata Rejmer, Paweł Smoleński, Olga Stanisławska, Andrzej Stasiuk, Dionisios Sturis, Ziemowit Szczerek, Małgorzata Szejnert, Olga Tokarczuk, Mirosław Wlekły
Okładka książki Reporterzy. Ich świat Wojciech Jagielski, Ryszard Kapuściński, Daniel Lis, Andrzej Muszyński, Krystyna Strączek, Małgorzata Szejnert
Małgorzata Szejnert
Małgorzata Szejnert
Książka Małgorzaty Szejnert "Usypać góry. Historie z Polesia" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura faktu. Małgorzata Szejnert jest dziennikarką, absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego. Współtworzyła „Gazetę Wyborczą" i prawie 15 lat prowadziła w niej dział reportażu. Jest autorką m. in. książek Szczecin: Grudzień, Sierpień, Grudzień (z Tomaszem Zalewskim) i Sława i infamia (rozmowa z prof. Bohdanem Korzeniewskim). Obecnie pracuje nad książką o polskich emigrantach w Ameryce.

Czytelnicy Kontynenty nr 2/2013 przeczytali również

Bluszcz, nr 4 (43) / kwiecień 2012 Etgar Keret
Bluszcz, nr 4 (43) / kwiecień 2012
Etgar Keret Julia Hartwig Éric-Emmanuel Schmitt Ignacy Karpowicz Remigiusz Grzela Krzysztof Varga Zbigniew Mentzel Tomasz Jastrun Sylwia Chutnik Katarzyna Enerlich Joanna Bator Łukasz Drewniak Rafał Bryndal Adam Wajrak Marta Szarejko Agnieszka Wolny-Hamkało Dawid Rosenbaum Zuzanna Głowacka Anna Saraniecka Tomasz Pindel Szymon Kloska Stanisław Łubieński Urszula Dudziak Gerald Gustavsson Wojciech Krzyżaniak Maliwna Wapińska Redakcja magazynu Bluszcz
Niestety, nie wszystkie teksty okazały się ciekawe... I za mało w tym numerze literackich tematów! Hitem numeru jest dla mnie (podobnie jak przed miesiącem) wywiad z Julią Hartwig. Druga część rozmowy w niczym nie ustępuje pierwszej części. Poetka z pasją opowiada o literackiej przeszłości, roli malarstwa w swoim życiu i twórczości, o przyjaźniach i uniwersalnych wartościach etycznych. Czyta się z prawdziwą przyjemnością. I nic dziwnego, bo poetka jest niezwykłą osobą (i moją faworytką do Nagrody Nobla - mam nadzieję, że ją dostanie...). Ciekawa jest też rozmowa z E.E. Schmittem - niestety, bardzo krótka, gdyż ...pisarz spóźnił się na spotkanie z Martą Szarejko, która miała zaledwie 12 minut na przeprowadzenie wywiadu (i to z udziałem tłumacza). Świetny okazał się wywiad z Wajrakiem, ale to akurat żadne zaskoczenie, bo potrafi on barwnie i żywo opowiadać o świecie przyrody, w którym nawet zwykły kruk czy żaba urastają do rangi najciekawszych stworzeń. Sporo tu rozważań o ekologii i jej miejscu w polskim dziennikarstwie. Polecam także wywiad z Krzysztofem Vargą, tekst Dawida Rosenbauma o Annie Leibovitz, opowiadania Katarzyny Enerlich i Etgara Kereta, tekst o tłumaczach i zawiłościach oraz pułapkach literackich przekładów oraz fragment książki "Żony mojego ojca: J. E. Agualusy - mnie zachęcił do sięgnięcia po całość.
allison - awatar allison
Książki. Magazyn do czytania, nr 2 (9) / czerwiec 2013 Marek Bieńczyk
Książki. Magazyn do czytania, nr 2 (9) / czerwiec 2013
Marek Bieńczyk Etgar Keret Janusz Rudnicki Wojciech Orliński Oliver Sacks Katarzyna Surmiak-Domańska Wojciech Nowicki Redakcja magazynu Książki Milena Rachid Chehab
9 numer kwartalnika dla czytających, wydawanego pod auspicjami Gazety Wyborczej. O wcześniejszych nie pisałam, ale może jeszcze do nich wrócę, ponieważ inspirują do poszukiwania własnych dróg literackich, rozmów o literaturze i czytania w ogóle. O czym czytałam z przyjemnością: Małgorzata I. Niemczyńska popełniła naprawdę świetny tekst o Gombrowiczu, do napisania którego impulsem jest wydanie "Kronosu" - tajnego dziennika pisarza. Romans interesuje mnie tylko wtedy kiedy podrywam ja wyznaje w swoim ciekawym felietonie Mariusz Szczygieł. Nasz wiek? To klęska - o współczesności i swoim Brooklynie opowiada Wojciechowi Orlińskiemu - Paul Auster. O pamięci i niepamięci, figlach jakie płatają oraz tych którzy dali się przyłapać na oszustwach wyobraźni pisze Oliver Sacks. Do czytania swoich powieści historycznych Hilary Mantel mnie raczej nie przekonała, ale udzieliła ciekawego wywiadu Łukaszowi Grzymisławskiemu. Ryszard Koziołek w tekście Kto jeszcze umrze przez Robespierre'a? daje wskazówki, jak poprawnie napisać o Polce - Stanisławie Przybyszewskiej powinna, przymierzająca się do tego Niemka - Hilary Mantel. Spowiedź u Toma Cruise'a? Niezwykle ciekawy artykuł Piotra Tarczyńskiego o scjentologii. Bardzo przyjemne opowiadanie Etgara Kereta p.t. Ted. Cyfrowe technologie w krytycznym ujęciu Wojciecha Orlińskiego, czyli KGB na Fejsie. Wysokość liter 2 milimetry. Poezja, fetysze, schizofrenia... Robert Walser i jego Mikrogramy - najlepszy, w tym numerze, tekst spod pióra Janusza Rudnickiego p.t. Kto tu leży w czarnej odzieży. Co takiego Wiktoria zamiotła pod londyński dywan? Hipokryzję królowej obnaża Katarzyna Surmiak-Domańska. Zrób sobie arcydziełko - Agnieszka Sowińska zaciekawia książeczką dla dzieci autorstwa Marion Deuchars. O czym czytałam bez przyjemności: Marcin Sendecki popłynął za pisarzami. Wakacje obligują do pisania o wodzie? Uwaga, bo można pójść na nudy dno... Kreacje diabła reklamy Charlesa Saatchi według Karoliny Sulej. Psy, ich właściciele i ich wspólne dylematy - problematykę rozpatruje Ignacy Karpowicz. Tekst który najbardziej mnie zawiódł - Dzika głowa Verne'a. Spodziewałam się, że Wojciech Nowicki "wyciśnie" z Verne'a coś ciekawszego. Lepiej być biednym czy ubogim? Tomasz Bielecki udowadnia papieżowi Franciszkowi, że jego idee są spalone na starcie. I rację ma, tylko jakaś taka szarzyzna. Komunizm haute couture - artykuł Marka Bieńczyka o towarzyszach z Francji. I na żadną z 50 książek które czyta świat mnie nie namówiono. http://polkanaksiazki.blogspot.com/2013/06/ksiazki-magazyn-do-czytania-czerwiec.html
Marta Rozwadowska - awatar Marta Rozwadowska
oceniła na612 lat temu
Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012 Marek Bieńczyk
Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012
Marek Bieńczyk Janusz Rudnicki Wojciech Orliński Eustachy Rylski Salman Rushdie Włodzimierz Kalicki Przemysław Czapliński Jan Gondowicz Filip Łobodziński Marcin Sendecki Dorota Wodecka Piotr Cieśliński Mariusz Zawadzki Redakcja magazynu Książki
Podczas porządków można znaleźć stare czasopismo. Radość nie trwała długo. Numer mało inspirujący, zapełniony sensacjami niczym plotkarski portal. :-( Grzegorz Wysocki rozkminia trylogię sado-maso E.L. James. Janusz Rudnicki przypomina, że w 2015 po raz pierwszy od 70 lat księgarnie i bilbioteki niemieckie zaleje "Mein Kampf." Wojciech Orliński rozpatruje zachwyt popkultury nad mormonami, między których szeregami zdarzali się męczennicy, spiskowcy, seksualni popaprańcy. O francuskiej kolaboracji w czasie II wojny światowej rozpisuje się niezawodny Marek Bieńczyk, frankofil. O Jeremym Clarksonie prześmiewczo pisze Radosław Leniarski. O spirytystycznym zakręceniu mieszkańców Zakopanego na początku XX w., i udziale w seansach ekscentrycznego Witkacego napomyka Jan Gondowicz. Pani Dorota Masłowska i jej dywagacje, delikatnie ujmując, mnie nie zachwyciły. Jedyną perełką w numerze okazała się rozmowa Łukasza Grzymisławskiego z Salmanem Rushdim. Autor “Dzieci Północy”, “Szatańskich wersetów” z całą mocą mówi o potrzebie buntu przeciw fundamentaliźmie, czego przejawem mogą być zwyczaje zachodnie, wolnomyślicielstwo, otwarty umysł ludzi. Pisarz wspomina też lata spędzone w Anglii, pod obligatoryjną ochroną rządu Wielkiej Brytanii ze względu na bardzo prawdopodobny zamach na jego życie (islamska fatwa z wyrokiem śmierci). Dość przypomnieć, że zabiegi Arabii Saudyjskiej doprowadziły do wprowadzenia zakazów sprzedaży i kolportażu “Szatańskich wersetów” w Pakistanie, Republice Południowej Afryki, Egipcie, Bangladeszu, Malezji, Sri Lance i Sudanie (w 1989 r. do tej grupy dołączyły jeszcze: Kenia, Tanzania, Indonezja, Tajlandia, Singapur i Wenezuela). Zaś 14. II 1989 Iran i cały świat z ust Chomeinego usłyszał klątwę: „W imię Boga miłosiernego, litościwego. Wszyscy należymy do Allaha i do niego wrócimy. Informuję wszystkich nieustraszonych muzułmanów na świecie, że autor »Szatańskich wersetów«, które zostały przygotowane, wydrukowane i opublikowane przeciwko islamowi, Prorokowi i Koranowi, oraz wydawcy, którzy mieli świadomość, co książka zawiera, są skazani na śmierć.” Ciekawa jest też lista 50 książek, które czytają aktualnie ludzie na całym świecie oraz rewelacyjny felieton Mariusza Szczygła.
Melissa Tygrys - awatar Melissa Tygrys
Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011 Irena Grudzińska-Gross
Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011
Irena Grudzińska-Gross Olga Tokarczuk Maria Janion Anna Bikont Janusz Rudnicki Zbigniew Mikołejko Jacek Podsiadło Michel Houellebecq Krzysztof Varga Joanna Bator Mariusz Szczygieł Maria Poprzęcka Joanna Olczak-Ronikier Joanna Tokarska-Bakir Jan Gondowicz Witold Szabłowski Redakcja magazynu Książki
Chociaż czasopism w kioskach i salonikach prasowych jest zatrzęsienie, to tych o książkach raczej jak na lekarstwo. Osobiście znam i regularnie czytuję dwa miesięczniki: 1) "Nowe Książki" - jeden duży wywiad w każdym numerze i sporo długich recenzji, w zasadzie miniesejów, traktujących głównie o literaturze popularno-naukowej i literaturze faktu, niestety bez nowości; 2) "Książki. Magazyn literacki" - także dużo recenzji, krótkich aczkolwiek treściwych, z przewagą beletrystyki, niestety z zaporową ceną 14,50. Wadą obu jest trudna dostępność, nabyć je można chyba tylko w empiku. "Książki. Magazyn do czytania" przywitałam więc z entuzjazmem i czytałam z rosnącym zainteresowaniem. Uważam, że ten tytuł świetnie wpasowuje się w lukę wydawniczą. Znajdziemy tu wywiady z autorami, recenzje krótsze i dłuższe, eseje krytyczno-literackie, rankingi i "50 książek, które czyta świat". Jedne artykuły są lepsze ("Palę lektury" to hit numeru),inne gorsze, z pewnymi tezami można się zgodzić, z innymi polemizować, ale przeczytać naprawdę warto. Trzy gwiazdki daję z ostrożności. Pożyjemy, poczytamy, zobaczymy czy i jak długo wydawcy uda się utrzymać wysoki poziom pisma.
Melancholia - awatar Melancholia
oceniła na614 lat temu