Cztery nowele grozy

- Biblioteka Narodowa: Seria II
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- Bronisław Falk, Juliusz K. Palczewski
"Cztery nowele grozy" to: "Kwitnienie dziwnej orchidei", "Gwiazda", "Ćma" i "Sen o Armageddonie". Z wyjątkiem "Gwiazdy" w przekładzie Bronisława Falka, nowele zawarte w niniejszym zbiorze, przełożone przez Juliusza K. Palczewskiego, nie były przedtem tłumaczone i wydawane w języku polskim.
Kup Cztery nowele grozy w ulubionej księgarni
Oceny książki Cztery nowele grozy
207 użytkowników ma tytuł Cztery nowele grozy na półkach głównych- Chcę przeczytać 119
- Horror 4
- Fantastyka 4
- 2024 4
- Literatura angielska 4
- 2018 2
- 2021 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cztery nowele grozy
„Przypominają mi białe palce wysuwające się z czegoś brązowego powiedziała gospodyni. - Nie podobają mi się.[…] Wyglądają jak palce, które chciałyby cię pochwycić.”
„Jakże smutny był los milionów ludzi owej nocy - ucieczka w niewiadomym kierunku, gdy nogi słabły w upale i oddech stawał się krótki i nieregularny, a poza nimi biała ściana posuwającej się w szybkim pędzie powodzi. A potem śmierć.”
„Wody spłynęły z wszystkich lądów, pozostawiając zamulone gruzy i Ziemię zasłaną, jak nawiedzona przez burzę przystań, przyniesionymi przez fale przed- miotami i ciałami jej dzieci, zmarłych ludzi i zwierząt. Dnie całe woda ustępowała z lądów unosząc z sobą najrozmaitsze przedmioty, drzewa i domy zagradzające jej drogę, tworząc namuliska i żłobiąc olbrzymie wyrwy na polach.”
Herbert George Wells to autor, który już do końca życia będzie kojarzył mi się z niezapomnianym „Wehikułem czasu” , jednak okazuje się, że w przeciągu swoich twórczych poczynań miał też epizod z literaturą grozy. Na chwilę obecną nie jestem w stanie napisać w jakim stopniu zachwycił się wewnętrznym mrokiem, jednak faktem jest, że Ossolineum wydało mini zbiorek składający z czterech nowel grozy.
Prezentowany zbiór to sympatyczna uczta dla wyobraźni, będąca jednocześnie krótką rozrywką na wolne popołudnie. Z perspektywy współczesnego czytelnika, opowiadania nie zapewniają już nutki niepokoju, którym zachwycali się ówcześni, jednak w dalszym ciągu zaciekawiają i wywołują w odbiorcy szereg pytań. Wells, który w swoich innych dziełach pokazał piękno swojej wyobraźni, w dalszym ciągu zachwyca nas bogatymi opisami, wizjonerstwem wyprzedzającym swoje czasy a także feerią barw, które pomimo upływu lat nie straciły swoich kolorów.
"Kwitnienie dziwnej orchidei", "Gwiazda", "Ćma" i "Sen o Armageddonie” to przekrój różnych życiowych spojrzeń i tematów, połączonych w całość poprzez spotkanie z czymś nowym, nadnaturalnym. Jednym razem będzie to tajemnicza roślina, innym stopniowo rosnąca gwiazda, a jeszcze innym osobliwy jegomość dosiadający się na miejsce obok.
„Cztery nowele grozy” nie są typową klasyczną grozą, a jednak emanuje z nich magnetyczna siła, która przyciąga czytelnika i pochłania jego uwagę. Po lekturze przychylam się do stwierdzenia, że Wells był w większym stopniu pisarzem fantastyki niż nadnaturalności, jednak jego „eksperymenty” były bardzo przyjemne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jakże smutny był los milionów ludzi owej nocy - ucieczka w niewiadomym kierunku, gdy nogi słabły w upale i oddech stawał się krótki i nieregularny, a poza nimi biała ściana posuwającej się w szybkim pędzie...
Wells i jego rozważania o naturze ludzkiej w krótkich formach, podszytych tajemniczością i grozą. Wydanie od Ossolineum, wraz ze wstępem, miodzio.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa. Na początku można znaleźć przydługi i odrobinkę nudny wstęp, gdzie można znaleźć informacje o autorze oraz rozwoju jego kariery, Jeśli ktoś ma trudności z interpretacją utworów (ponieważ każde jest tak naprawdę rozważaniem nad naturą ludzi) również znajdzie informację o tym we wstępie.
"Cztery Nowele Grozy" są przełomem w historii nowelek, inna narracja, duża rozpiętość czasowa oraz przede wszystkim wykształceni i bogaci ludzi jako główni bohaterowie.
Może nie są to "horrory do czytania" tak jak się nastawiałam, ale zdecydowanie skłaniają do przemyśleń, szczególnie dwie ostatnie - "Ćma" i "Sen o Armagedonie".
Polecam wszystkim, którzy w książkach szukają czegoś więcej niż zwyczajnej rozrywki (choć tu też można ją znaleźć).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Cztery Nowele Grozy" są przełomem w historii nowelek, inna narracja,...
Grozy tu niewiele. Najbardziej podobała mi się nowela "Gwiazda"opowiadająca jak to o mało co nie doszło do zagłady Ziemi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera cztery nowele pt.: Kwitnienie dziwnej orchidei, Gwiazda, Ćma oraz Sen o Armageddonie.
Herbert George Wells próbował mnie przestraszyć w inny sposób, niż większość autorów, których książki ostatnio wybierałam. Miło było poczytać o czymś innym niż duchy, nawet jeżeli lubię ghost stories. W ciekawym wstępie można przeczytać o różnych aspektach grozy w tych opowiadaniach: będzie groza biologiczna, kosmiczna, psychologiczna i na koniec społeczno-militarna.
Najbardziej spodobały mi się trzy pierwsze opowiadania, a za najlepsze uważam to pt. "Ćma". Bardzo ciekawe ujęcie środowiska naukowego i czasami dość brutalnych metod w nim stosowanych, a poza tym wydaje mi się, że opowiadanie to można interpretować w wieloraki sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHerbert George Wells próbował mnie przestraszyć w inny sposób, niż większość autorów, których książki ostatnio wybierałam. Miło było poczytać o czymś innym niż duchy, nawet jeżeli lubię ghost stories. W ciekawym wstępie można przeczytać o różnych aspektach grozy w tych...
7,5/10
7,5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie wciągające
Niesamowicie wciągające
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBy w pełni odebrać klimat i nastrój noweli powinniśmy przeczytać ją w ciągu godziny - czytamy we wstępie "Czterech nowel grozy". Każda inna, każda zajmuje faktycznie około godziny i po każdej zachwyca przenikliwość Autora w sądach a także swego rodzaju wizjonerstwo, gdy opisuje przyszłość na pięćdziesiąt lat przed poszczególnymi krokami postępu technicznego.
Podczas czytania (co również jest zaznaczone we wstępie) wyraźnie widać, że niektóre sceny czy motywy stały się podstawą do produkcji wielkich filmów Hollywoodu.
Zbiór czyta się szybko i nie pozwala się od siebie oderwać dopóki nie wybrzmi ostatnie słowo w noweli, a przez cały tomik nieprzerwanie towarzyszy nam tytułowe poczucie grozy, nieuchwytnej, ale jednak gdzieś w głębi obecnej, niesprecyzowanej mimo że dotyczącej konkretnych tematów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas...
"Sen o Armagedonie" oczarował mnie całkowicie.
"Sen o Armagedonie" oczarował mnie całkowicie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno mi ocenić ten zbiorek czterech króciutkich nowel Wellsa, nie każda wzbudziła mój zachwyt. Najbardziej podobała mi się "Gwiazda", wybitnie katastroficzny kawałek genialnej prozy, gdzie klimat, poczucie zagrożenia z kosmosu są aż namacalne. W tej chwili motyw gwiazdy, planety lub asteroidy, która ma uderzyć w Ziemię, nie jest niczym nowym zarówno w filmie, jak i w literaturze, ale wciąż robi na mnie wrażenie. Oczekiwanie na zderzenie, zachowania ludzkie wobec nadchodzącej zagłady - lubię ten motyw i nigdy mi się nie znudzi.
Dwie kolejne nowele: "Kwitnienie dziwnej orchidei" i "Ćma" również są na bardzo dobrym poziomie, chociaż według mnie trochę zbyt pobieżnie potraktowały temat, są za mało rozbudowane. Natomiast "Sen o Armageddonie" nie zainteresował mnie, znużył, wręcz ledwo dobrnęłam do końca. Zabrakło mi tu klimatu i uczucia niepokoju...
Mimo moich zastrzeżeń to wciąż bardzo dobra proza autora słynnej "Wojny światów" i warto po nią sięgnąć.
Trudno mi ocenić ten zbiorek czterech króciutkich nowel Wellsa, nie każda wzbudziła mój zachwyt. Najbardziej podobała mi się "Gwiazda", wybitnie katastroficzny kawałek genialnej prozy, gdzie klimat, poczucie zagrożenia z kosmosu są aż namacalne. W tej chwili motyw gwiazdy, planety lub asteroidy, która ma uderzyć w Ziemię, nie jest niczym nowym zarówno w filmie, jak i w...