Hartland. Pieszo przez Amerykę

Okładka książki Hartland. Pieszo przez Amerykę autora Wolfgang Büscher, 9788375365214
Okładka książki Hartland. Pieszo przez Amerykę
Wolfgang Büscher Wydawnictwo: Czarne Seria: Orient Express literatura podróżnicza
literatura podróżnicza

Konto usunięte
Konto usunięte

Oceny książki Hartland. Pieszo przez Amerykę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hartland. Pieszo przez Amerykę

Myślę, że bardzo prawdziwy obraz Stanów Zjednoczonych, daleki od wyobrażeń. Pouczający i ciekawy reportaż.

Nie wiem co myśleć o tej książce i o obrazie Ameryki, którą przedstawia.
Przejscie USA na piechotę, od Kanady do Meksyku, to naprawdę wyczyn. Mimo, że czasem autor korzystał z autobusu czy stopa. Jednak wcale tej wielkiej przygody tutaj nie czuję. Jest jakoś tak nużąco.
Ameryka, mimo różnych krajobrazów i ludzi wydaje się w tej książce pusta i monotonna. Nie widzę w niej ciekawości autora tym co go otacza. Mam wrażenie, że jedynie podąża do celu.

Nie wiem co myśleć o tej książce i o obrazie Ameryki, którą przedstawia.

Jeśli ktoś liczy na standardowy reportaż z podróży z mnóstwem niesłychanych przygód, może się rozczarować. Książka inna od tych, które do tej pory miałam okazję przeczytać z kategorii "literatura podróżnicza".
Napisana jak świetna powieść. Naprawdę urzekający styl i język. Sposób, w jaki autor charakteryzuje napotkane osoby zdradza jego dojrzałość. Czytelnik od pierwszych stron wie, że nie mógł napisać tej książki młody człowiek, niewiele wiedzący o życiu. Bo ta książka jest bardziej o życiu właśnie, nie o podróżowaniu. Piękne opisy miejsc i ludzi. Teraźniejszość w spójny sposób przeplatająca się z historią.
Niezwykła.
Pozostawia z niedosytem. Zdecydowanie za krótka.

630 użytkowników ma tytuł Hartland. Pieszo przez Amerykę na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Hartland. Pieszo przez Amerykę na półkach dodatkowych

Wolfgang Büscher
Wolfgang Büscher
Wolfgang Büscher, urodzony w 1951 roku, dziennikarz (wspólpracował m. in. z "Süddeutsche Zeitung", "Die Zeit", "Die Welt" i "Neue Züriche Zeitung"). Obecnie pracuje w tygodniku "Die Zeit". W 1998 roku ukazała się jego książka "Drei Stunden Null. Deutsche Abenteuer" ("Trzy godziny zero. Niemieckie przygody"). W 2002 roku otrzymał nagrodę dziennikarską Theodora Wolffa. W 2003 roku ukazała się druga jego książka "Berlin-Moskau. Eine Reise zu fuss" ("Berlin-Moskwa. Podróż na piechotę", polskie wydanie 2004),która odniosła wielki sukces. Po upadku Związku Radzieckiego jeździł do Kirgizji i Kazachstanu, był też jednym z pierwszych reporterów w Kaliningradzie. W 2005 roku opublikował "Deutschland, eine reise".

Cytaty z książki Hartland. Pieszo przez Amerykę

Dodaj cytat z książki Hartland. Pieszo przez Amerykę