Ocean na końcu drogi

2013-10-09
2013-10-09
Paulina Braiter
Inne
Książka jest historią opowiadaną przez mężczyznę, który wspomina pewne zdarzenie ze swojego życia - kiedy miał 7 lat, lokator mieszkający u jego rodziny ukradł ich samochód i popełnił w nim samobójstwo. Śmierć ta przywołuje starożytne złe moce, których rodzina może uniknąć jedynie dzięki pomocy trzech tajemniczych kobiet mieszkających na końcu ulicy. Najmłodsza z nich uważa, że staw przy jej domu to ocean, a najstarsza pamięta Wielki Wybuch…
Ta błyskotliwie opowiedziana historia autorstwa współczesnego mistrza cudów i grozy jest pierwszą powieścią Neila Gaimana skierowaną do dorosłych czytelników od czasów notowanych na .1 miejscu listy bestsellerów New York Times „Chłopaków Anansiego”.

Neil Gaiman, światowej sławy pisarz, scenarzysta, reżyser, autor tekstów piosenek, scenarzysta komiksowy. Uznany przez krytyków i kochany przez czytelników jest laureatem kilkudziesięciu międzynarodowych nagród. Jego powieści „Koralina”, „Gwiezdny pył” i „Amerykańscy bogowie” zostały sfilmowane. „Amerykańscy bogowie” to serial wyprodukowany przez HBO, którego emisja 6 sezonów zapowiadana jest na jesień 2013.

Kup Ocean na końcu drogi w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Ocean na końcu drogi i

Opinia społeczności książki Ocean na końcu drogii

Książki 1736 Opinie 207

Oceny książki Ocean na końcu drogi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ocean na końcu drogi

Rzeczywistość miesza się z oniryzmem, niby mamy świat realny ale jednak nie do końca. I autor zostawia to właśnie tak - nie wyjaśnia, czy to była dziecięca wyobraźnia czy może trochę magii w naszym świecie? Pomysłowe, zaskakujące, a jednocześnie bardzo proste.
Polecam!

Polecam!

Przyjemnie mi się ją czytało. Jest wciągająca i ogólnie w stylu Neila Gaimana

Przyjemnie mi się ją czytało. Jest wciągająca i ogólnie w stylu Neila Gaimana

Baśnie dla dorosłych, to raczej nie będzie mój ulubiony gatunek literacki, łagodnie rzecz ujmując. Nie mogę odebrać Gaimanowi ponadprzeciętenego warsztatu w operowaniu słowem, niemniej fabularnie jego opowieść mnie w ogóle nie przekonała. “Ocean Na Końcu Drogi” to rzecz bardzo krótka i u mnie trafia do kategorii “do zapomnienia”.

10450 użytkowników ma tytuł Ocean na końcu drogi na półkach głównych
3024 użytkowników ma tytuł Ocean na końcu drogi na półkach dodatkowych

Okładka książki Księga Cmentarna - tom 2 Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Księga Cmentarna - tom 2 Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Okładka książki Good Omens: the Official (and Ineffable) Graphic Novel Colleen Doran, Neil Gaiman, Terry Pratchett
Okładka książki Uniwersum DC według Neila Gaimana Neil Gaiman, Alan Grant, Mark Verheiden
Uniwersum DC według Neila Gaimana Neil Gaiman, Alan Grant, Mark Verheiden
Okładka książki Księga Cmentarna - tom 1 Neil Gaiman, Scott Hampton, Tony Harris, Kevin Nowlan, P. Craig Russell, Stephen B. Scott, Galen Showman, Jill Thompson
Okładka książki Sandman: Noce nieskończone Glenn Fabry, Neil Gaiman, Milo Manara, Miguelanxo Prado, Frank Quitely, P. Craig Russell, Bill Sienkiewicz, Barron Storey
Neil Gaiman
Angielski pisarz, scenarzysta i redaktor, autor licznych powieści, opowiadań i komiksów fantasy, science fiction i grozy. W „Dictionary of Literary Biography” jest wymieniony jako jeden z najwybitniejszych żyjących pisarzy fantasy, urban fantasy i SF. Otrzymał wiele nagród i wyróżnień, m.in. Will Eisner Comic Industry Awards dla Najlepszego Pisarza, Najlepszą serię i Najlepszą powieść graficzną za „Sandmana”; Harvey Award dla Najlepszego Autora i Najlepszej Serii za „Sandmana”; GLAAD Award dla Najlepszego Komiksu 1996 za „Death: The Time of Your Life”; Eagle Award for Best Graphic Novel za „Violent Cases”; International Horror Critics' Guild Award dla Najlepszego Zbioru Opowiadań za „Angels and Visitations”. Książka Neila Gaimana „Drażliwe tematy. Krótkie formy i punkty zapalne” została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Fantastyka, fantasy.

Drażliwe tematy. Krótkie formy i punkty zapalne Neil Gaiman
Drażliwe tematy. Krótkie formy i punkty zapalne
Neil Gaiman
„Drażliwe tematy” Neila Gaimana to prawdopodobnie przedostatnia książka autora, którą przeczytam; na półce została mi jeszcze „Koralina”. Ten zbiór opowiadań należy jednak do tych tytułów, których nie czytało mi się najlepiej. I nie chodzi nawet o jego treść jako taką, a bardziej o to, jak ułożone jest jego wnętrze. Dlatego że w tym zbiorze znajduje się dużo bardzo krótkich tekstów, w różnorodnej formie, w tym wierszy. Pewnie są osoby, które lubią takie rzeczy przyswajać, ja jednak raczej do nich nie należę. Gdy czytam książkę ciągiem (a zwykle czytam) bezustanne wskakiwanie i wyskakiwanie z historii jest dla mnie po prostu męczące. Niemniej, nie da się ukryć, że nie jest to obiektywna wada, a raczej po prostu moja preferencja. Jeśli jednak pominiemy tę kwestię: „Drażliwe tematy” naprawdę udowadniają, jak wszechstronnym twórcą jest Gaiman. Kiedy ma napisać baśń, pisze ją jak baśń. Tworzy swoją wersję Sherlocka Holmesa? Pisze tak, jak mógłby pisać Doyle. Jeśli ma być dziwnie, jest dziwnie, jeśli ma być przygodowo, jest przygodowo. Gaiman nie ma problemu ze zmianą swojej perspektywy, bez wątpienia jest pisarzem wprawionym, z dobrym warsztatem. Forma sprawia jednak, że trudno jest mi czuć przywiązanie do tego zbiorku. Najbardziej podobał mi się tekst o wymyślonej dziewczynie oraz Doktorze Who, ale raczej nie będę do nich szczególnie często wracać myślami. Jeśli chodzi o tę najgorszą część zbiorku to pomijając zupełnie nie interesują mnie wiersze, czerwone majteczki na długo zostaną mi w pamięci; w zbiorze znajduje się jedno opowiadanie o statule, która tak naprawdę żyje i która zakochała się w kobiecie, kilkukrotnie wspominając o kolorze jej bielizny. Nie jest to postać pozytywna, ale w kontekście oskarżeń Gaimana… cóż, trudno było moim myślom nie zbaczać. Cóż więcej? Chyba nie mam potrzeby dodawania niczego więcej. „Drażliwe tematy” to zbiór sensownych pod względem warsztatowym opowiadań, które jednak raczej nie zostaną ze mną na dłużej.
Katrina - awatar Katrina
oceniła na63 miesiące temu

Cytaty z książki Ocean na końcu drogi

Książki były znacznie bezpieczniejszym towarzyszem od ludzi.

Książki były znacznie bezpieczniejszym towarzyszem od ludzi.

Neil Gaiman Ocean na końcu drogi Zobacz więcej

Różni ludzie inaczej pamiętają różne rzeczy, nie znajdziesz dwóch osób, które zapamiętałyby coś tak samo, nieważne, były tam czy nie. Choćbyście nawet stali obok siebie, równie dobrze moglibyście znaleźć się na różnych kontynentach.

Rozwiń
Neil Gaiman Ocean na końcu drogi Zobacz więcej

- No nie wiem. Dlaczego sądzisz, że w ogóle czegoś się lęka? Jest przecież dorosła, prawda? Dorośli i potwory niczego się nie boją.
- Och, potwory się boją - nie zgodziła się Lettie. - Dlatego właśnie są potworami. A co do dorosłych... - Umilkła i potarła palcem piegowaty nos. - Powiem ci coś ważnego. Wewnątrz dorośli też nie wyglądają jak dorośli. Na zewnątrz są wielcy, bezmyślni i zawsze wiedzą co robią. W środku wyglądają tak jak zawsze. Jak wtedy, gdy byli w twoim wieku. Tak po prawdzie dorośli nie istnieją. Nie ma żadnego na całym świecie.

-...

Rozwiń