Ballada o ciotce Matyldzie

- Nasza Księgarnia
- 2013-03-13
- 2013-03-13
- miłość macierzyństwo przyjaźń
Wszystko zaczęło się od tego, że ciotka Matylda postanowiła umrzeć. Joance trudno się pogodzić z tą stratą, do tego los postawił przed nią jednocześnie tyle wyzwań… Macierzyństwo, kłopoty małżeńskie i tajemnicza firmę w spadku – tego doprawdy zbyt wiele. Na szczęście Joanka nie jest sama, ma Olusia i Przemcia, dwóch osiłków o gołębich sercach, i ukochaną ciotkę, która z nieba śledzi poczynania siostrzenicy.
Ciepła i pełna humoru książka o sile kobiet, które potrafią walczyć o swoje szczęście. Historia o przyjaźni, która przychodzi niespodziewanie, i miłości, której trzeba się uczyć na nowo. Powieść o tym, że jedni odchodzą, żeby zrobić miejsce innym, i że dobrych ludzi na świecie nie brakuje.
- 2 001
Ciepła, niosąca dużo pozytywnej energii, choć bardzo wyidealizowana opowieść. Książka na jeden, dwa wieczory na poprawę humoru.
Pokaż mimo toJak zwykle czyta sie ekspresowo, można sie pośmiać, można sie wzruszyć, dlatego na dobry nastrój, ku pokrzepieniu serca i dla relaksu. Każdy powód jest dobry, żeby sięgnąć po tę książkę.
Pokaż mimo toNie udało mi się przeczytać całej, ponieważ nie lubię powtarzalności... Teksty ' świeć Panie nad jej duszą ' albo obić twarzyczkę byłyby dobre do kabaretu, ale w książce było to dla mnie męczące
Pokaż mimo toTa opowieść jest jak ciepły, brzoskwiniowy, szydełkowy szal, który otula milutko. Jak gorąca, słodziutka herbatka wypita z ukochaną ciocią (babcią, mamą, przyjaciólką). Dodaję nadziei, radości z życia oraz takiego wewnętrznego uśmiechu. Idealna na odstresowanie.
Pokaż mimo toŚwietna książka na odstresowanie. Ciepła, pełna optymizmu i humoru. Idealna na wieczór
Pokaż mimo toŚwietna i pełna pozytywnej energii książka. Polecam.
Świetna i pełna pozytywnej energii książka. Polecam.
Pokaż mimo toTeż chcę taką ciotkę!!! Jak nie lubię książek Magdaleny Witkiewicz, tak ta jest przecudna. Daje nadzieję, że nawet jak z jednej strony dostaniemy kopa, to z drugiej przyjdzie przytulenie i troska, daje siłę. Coś pięknego! Żałuję, że nie ma dalszego ciągu.
Pokaż mimo toBardzo wciągająca ksiazka Ciocia Matylda nie daje się nudzić od początku do końca. Polecam serdecznie
Pokaż mimo to"Ballada o ciotce Matyldzie" to ciepła opowieść o mądrej życiowo Matyldzie i Joance, młodej kobiecie szukającej pomysłu na swoje życie.
Matylda, ciotka Joanki, zastępowała dziewczynie mamę. Jako najbliższa krewna, była przyjaciółką dziewczyny, dawała jej dobre rady, wysłuchiwała, wspierała, pocieszała i cieszyła się szczęściem swojej podopiecznej. Dla bezdzietnej Matyldy, Joanka była jak przyszywana córka.
Joanka, zakochana w nieodpowiedzialnym facecie, musi stawić czoła problemom związanym z byciem świeżo upieczoną mamą, wiecznie nieobecnym partnerem, poszukiwaniem pomysłu na karierę zarobkową.
Jako wiekowa kobieta, Matylda szykowała Joankę na dzień, gdy jej zabraknie. Kiedy nadeszła ta chwila, dziewczyna nie została jednak sama ze swoimi problemami - Oluś i Przemcio z żoną, dwa osiłki mające serce po prawidłowej stronie, postanowili dzielnie wspierać młodą mamę. A to wszystko dzięki ciotce Matyldzie.
Wzruszająca opowieść, niezbyt słodka, miejscami zabawna, ale czasami skłaniająca do refleksji. Ciepła i otulająca. Być może niezbyt realna, bo ilu z nas może liczyć na takiego anioła stróża jak ciotka Matylda. Ale może właśnie dzięki temu książka stanowi dobrą odskocznię od codziennych trosk.
Jest to jedna z takich pozycji, którą czyta się na poprawę humoru. Znakomita na każdą porę roku. Pokazuje, że warto dążyć do spełniania marzeń. I że przede wszystkim warto marzyć!
więcej Pokaż mimo toMatylda, ciotka Joanki, zastępowała dziewczynie mamę. Jako najbliższa krewna, była przyjaciółką dziewczyny, dawała jej dobre rady, wysłuchiwała, wspierała, pocieszała i cieszyła się szczęściem swojej podopiecznej. Dla bezdzietnej Matyldy,...
Przyjemna, lekka i z humorem. Dobra na leni wieczór. Nie przytłaczająca.
Przyjemna, lekka i z humorem. Dobra na leni wieczór. Nie przytłaczająca.