Medycyna tradycyjna w Polsce

- Ocalić od Zapomnienia
- Muza
- 2012-10-03
- 2012-10-03
- medycyna historia historia medycyny w Polsce
Diagnostyka, zabiegi terapeutyczne, przeciwdziałanie cierpieniu i próby przedłużenia życia są stare jak ludzkość. Można je zaliczyć do najdawniejszych i najbardziej podstawowych dziedzin wiedzy. W kolejnej publikacji z popularnej serii "Ocalić od zapomnienia" Autorka opisuje choroby w wierzeniach i pierwotnej diagnostyce. Następnie przybliża wiedzę o dawnych lekach, lekarzach i cyrulikach oraz terapii (np. puszczaniu krwi, bańkach, pijawkach, kąpielach leczniczych, ziołach).
W książce znalazły się obszerne informacje o afrodyzjakach, profilaktyce, położnictwie i higienie. Końcowy rozdział dotyczy pierwszych szkół, uczelni medycznych i starych podręczników.
Autorka zadaje pytanie: medycyna tradycyjna to zabobon czy zapomniana bezcenna wiedza wielu pokoleń?
Książka jest bogato ilustrowana starymi rycinami i zdjęciami.
Bardzo trudno było zdobyć tę książkę, przepłaciłam słono kupując w Internecie, ale warto było. Mnóstwo ciekawych informacji, piękne ilustracje!
Pokaż mimo tohttp://kasandra-85.blogspot.com/2012/11/medycyna-tradycyjna-w-polsce-barbara.html