Święta polskie. Tradycja i obyczaj
To opowieść o tradycjach polskiego świętowania, o przechodzących z pokolenia na pokolenie świętach i uroczystościach wielkich i małych, obchodzonych w cyklu rocznym. Opowieść ta ma układ kalendarza, w którym znajdują się, opisane w porządku chronologicznym, najbardziej w Polsce znane, najpowszechniej obchodzone i najsilniej z naszym życiem związane święta doroczne, a także towarzyszące im zwyczaje i obrzędy dawne i późniejsze oraz wierzenia, legendy i wróżby. Kalendarz ten ukazuje ciągłość tradycji świątecznych, ich trwanie w społecznej pamięci i kulturze polskiej.
Kup Święta polskie. Tradycja i obyczaj w ulubionej księgarni
Oceny książki Święta polskie. Tradycja i obyczaj
15 użytkowników ma tytuł Święta polskie. Tradycja i obyczaj na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Czarostwo 1
- Kolory Polski/Folklor/Niepodległa Ojczyzna 1
- Słowianie, folklor, diobły i beboki 1
- Slavic, Pagan 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Święta polskie. Tradycja i obyczaj
Książka towarzyszy mi cały, okrągły rok - doczytuję sobie o tradycjach związanych z różnymi świętami i ich źródłach. Idealny skrót dla osób zainteresowanych folklorem - wiedza w pigułce. :)