Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie

Okładka książki Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie autora Marcin Chruściel, Amelia Horodecka, Katarzyna Leszczyńska, Piotr Marecki, Monika Mostowik, Sławomir Shuty, Jan Sowa, Aleksandra Więcka, 8388668471
Okładka książki Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie
Jan SowaPiotr Marecki Wydawnictwo: Wydawnictwo Ha!art nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2003-01-01
2003-01-01
83-88668-47-1

Kup Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie

Osiem esejów (każdy innego autorstwa) traktujących o problemach i sferach współczesnego życia: o edukacji, o religii, o kulturze, o bezrobociu, o stylach życia, o konsumpcji, o polityce i o mediach.

Hanna Arendt pisała, że istotnym czynnikiem determinującym kształt współczesnych społeczeństw zachodnich jest "pokoleniowa akceleracja": pokolenia następują po sobie coraz szybciej i ludzie różniący się wiekiem zaledwie o kilka lat mogą żyć w zupełnie innej sytuacji społeczno-ekonomicznej. Ogólna akceleracja tempa zmian społecznych i politycznych to cecha odróżniająca wiek XX od wszystkich poprzednich - dwie wojny i przemiany roku 1989 doprowadziły do licznych zerwań i skoków w procesie społecznej transformacji Europy jako kontynentu i jako kultury. Pokolenia X, Y, Z i najmłodsi z pokolenia Alfa - to w zasadzie ludzie z różnych planet, których życie determinuje zarówno polityka, jak i rozwój nowych technologii - a jedno i drugie wzajemnie napędza się, powodując jeszcze silniejsze i szybsze zmiany pokoleniowe.

W tej książce głos zabrali przedstawiciele pokolenia X - w szczególności urodzeni w latach 70. XX wieku - oskarżani o bezideowość, obojętność polityczną i koncentracje na sferze konsumpcji. Jest to ostatnie pokolenie pamiętające komunizm i życie sprzed "pokojowej rewolucji" roku 89., która na zawsze zmieniła Europę Środkową i Wschodnią. Jeszcze pamiętają życie w zniewoleniu, polityczną indoktrynację w szkołach, niemożliwość publicznego wyrażania poglądów niezgodnych z programem partii (a więc programem narodu) i przedziwne uwięzienie w Polsce Ludowej (niedostępność paszportów, a tym samym niemożność wyjazdu). To pokolenie, którego dzieciństwo upłynęło w otoczeniu koloru szarego. Pamiętające rzeczywistość polityczną, w której rząd/państwo było realnym wrogiem.

Opisują swoje doświadczenia życia w młodym kapitalizmie z perspektywy tych, którzy w latach 90. XX w. jeszcze byli zbyt młodzi, aby cokolwiek osiągnąć, a potem - zbyt starzy aby się dostosować do kompletnie innej rzeczywistości. Można im współczuć, można empatyzować, albo wzruszyć ramionami. To moje pokolenie, więc czuje i rozumiem. Ale dzisiaj - z perspektywy roku 2021 i poczynań polskiego rządu i Jedynie-Słusznej-Partii - przede wszystkim przeżywam déjà vu. I szkoda mi, że pokolenie urodzone po 2000 r. będzie zmuszone powtórzyć całą tę drogę, strząsając z siebie skutki dobrej zmiany...

dobry materiał dla osób urodzonych w latach 90.

dobry materiał dla osób urodzonych w latach 90.

Bardzo dobra publikacja mimo iż niewielka ale poruszająca wiele ważnych kwestii poprzedniego i obecnego systemu państwowego. Polecam dla koneserów dobrej książki

65 użytkowników ma tytuł Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie na półkach dodatkowych

Okładka książki Opowiadania szkolne Grażyna Bąkiewicz, Zbigniew Górniak, Katarzyna Grochola, Marek Harny, Manula Kalicka, Jarosław Klejnocki, Janusz Majewski, Irena Matuszkiewicz, Iwona Menzel, Zofia Mossakowska, Monika Mostowik, Daniel Odija, Ewa Maria Ostrowska, Maciej Przepiera, Michał Rusinek, Bartłomiej Świderski, Antonina Turnau, Małgorzata Warda
Okładka książki Opowiadania letnie, a nawet gorące Grażyna Bąkiewicz, Małgorzata Domagalik, Marek Harny, Manula Kalicka, Jarosław Klejnocki, Magdalena Kordel, Bartosz Łapiński, Katarzyna Leżeńska, Irena Matuszkiewicz, Iwona Menzel, Zofia Mossakowska, Monika Mostowik, Filip Onichimowski, Ewa Maria Ostrowska, Maciej Przepiera, Dominika Stec, Bartłomiej Świderski, Monika Szwaja, Małgorzata Warda, Janusz Leon Wiśniewski

Cytaty z książki Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie

Dodaj cytat z książki Frustracja. Młodzi o Nowym Wspaniałym Świecie