Kroniki krwi

Okładka książki Kroniki krwi autora Richelle Mead, 9788310122377
Okładka książki Kroniki krwi
Richelle Mead Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Kroniki krwi (tom 1) fantasy, science fiction
Kroniki krwi (tom 1)
Bloodlines
2012-09-05
2012-09-05
Monika Gajdzińska

Kup Kroniki krwi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kroniki krwi

2027 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kroniki krwi

Najlepsza książka z całej serii. Fabuła nie daje nam odpocząć, zmusza do myślenie i analizowania.

Hmmm...gdyby z tyłu na okładce nie napisano, że między Adrianem a Sydney zaiskrzy to domyśliłabym się dopiero pod koniec. Sam koniec... Intrygi wspaniałe, a pomysł z tatuażami boski. Jedyne co mnie zdziwiło to liczba zalotników Jill, za to bardzo polubiłam nauczycielkę Sydney panią o dziwnym nazwisku na T. Lekko szalona ale oryginalna i wspaniała. Bardzo mnie ciekawi co zdarzy się w drugiej części, zapewne nieunikniona będzie konfrontacja Adrian/Dymitr. Polecam;)

Świetna przygoda! Byłam zachwycona tym, że mogę dłużej pozostać w świecie wykreowanym przez R. Mead. 🥰
W tej książce poznajemy bliżej postaci, które w "Akademii wampirów" były na drugim planie. Tych bohaterów od razu obdarza się sympatią, chce się śledzić ich rozterki miłosne i problemy, a także przekonać się jak się rozwiną w trakcie trwania tej historii.
Dialogi są przyjemnie rozpisane, dosłownie tak jakby było się w pokoju z tymi osobami i się im przysłuchiwało, dlatego łatwo jest się zaangażować w akcję.
Intrygi można rozpracować w połowie książki, jednak to nie odbiera żadnego uroku z czytania.
Adrian jest postacią bardzo skomplikowaną, z jednej strony się go rozumie, a z drugiej ma się do niego pewien niesmak. Uważam jednak, że w odpowiednim towarzystwie jest w stanie rozwinąć się ku dobremu.
Sydney to przeciwieństwo Rose czy Adriana, jest ułożona i odpowiedzialna, poniekąd bardzo zagubiona i właśnie to jest w niej wyjątkowe. Nie miałam problemu, aby przestawić się na jej narrację.
Naprawdę nie mogę się doczekać, aby zobaczyć do czego doprowadzą, Sydney i Adriana, ich wspólne przygody.
Jeśli ktoś chce od razu miłosnych fajerwerek to niestety, ale na to musi poczekać do drugiej części. Jak dla mnie to jak najbardziej udany zabieg, biorąc pod uwagę, że najpierw powinniśmy poznać osobowości bohaterów, ich życiowe rozterki i nowych wrogów, a dopiero potem mogą oni powoli zacząć nawiązywać jakieś bliższe relacje.
Akcja i tak przebiega w krótkim przedziale czasowym, o czym nie chciałam myśleć, żeby nie psuć sobie wrażeń, bo ja bym na miejscu autorki bardziej rozwlekła wszystko w czasie. 😄
Co nie zmienia tego, że dla mnie przeczytanie tej książki było miłym doświadczeniem.

Dialogi są...

Losy Adriana i Sydney, czego chcieć więcej? Pamiętam jak byłam zdziwiona gdy dowiedziałam się, że ta seria powstała. Ściągnęłam wszystkie książki na czytnik, i w mniej niż tydzień je pochłonęłam. Jeśli podobała się Wam "Akademia Wampirów" to koniecznie musicie przeczytać serię "Kroniki Krwi" uważam, że jest dużo lepsza, ciekawsza, no i opowiada sporo o Adrianie.

To jest mój kolejny powrót do jednej z ulubionych serii Kroniki krwi. Bohaterowie drugoplanowi w Akademii wampirów powracają. Alchemiczka Sydney Sage dostaje nową misję. Ma pomagać Jill ukrywać się przed ludźmi, którzy chcą ją zabić. Jednak oprócz Jill w jej życiu pojawia się Eddie oraz Adrian. No właśnie mój ulubieniec Adrian. Już wiadamo czemu ta seria jest moją ulubioną. Ciekawa akcja, fajne postacie. Polecam!

Czyta się z ciekawością , pełna dialogów z życia młodzieży połączona z krótkimi nieistotnymi wydarzeniami, jest jedna akcja, mała i na koniec.
Ale ma klimacik tajemnic, pełnych układów.

Ale ma klimacik tajemnic, pełnych układów.

Fajna i bardzo wciągająca książka. Mimo mojego sceptycznego nastawienia do głównej bohaterki, za którą nie przepadałam w Akademii Wampirów, bawiłam się na prawdę świetnie. Zauważyłam podobny zabieg fabularny jak w AW, ale nie zepsuło mi to dobrej zabawy z czytania tej książki. Polecam fanom Akademii i zalecam czytać po przeczytaniu tamtej serii.

Do owej serii powracałam już dwa razy, stanowi jedną z moich ulubionych. W miarę lekka i zabawna, jak na gatunek young adult przystało; nie brak jednak ciekawej fabuły i zaskakujących zwrotów akcji. Bohaterów kocham, na zawsze pozostaną w moim sercu nawet po zakończeniu lektury całej serii.

Książka jest super. Przeczytałam ją z zapartym tchem. Zauważyłam że najpierw trzeba przeczytać serię "Akademia wampirów" potem "Kroniki krwi". Nie spodziewałam się że będzie takie zakończenie.Polecam :)

Świetna książka. Mogę polecić ją wszystkim, którzy uwielbiają mroczne tajemnice oraz miłosne dylematy.

5000 użytkowników ma tytuł Kroniki krwi na półkach głównych
1283 użytkowników ma tytuł Kroniki krwi na półkach dodatkowych

Okładka książki Doctor Who: Thirteen Doctors 13 Stories Naomi Alderman, Holly Black, Malorie Blackman, Eoin Colfer, Neil Gaiman, Charlie Higson, Derek Landy, Richelle Mead, Patrick Ness, Philip Reeve, Alex Scarrow, Michael Scott, Marcus Sedgwick

Cytaty z książki Kroniki krwi