Ognista

Okładka książki Ognista autora Sophie Jordan, 9788362478057
Okładka książki Ognista
Sophie Jordan Wydawnictwo: Bukowy Las Cykl: Ognista (tom 1) fantasy, science fiction
Ognista (tom 1)
Małgorzata Słabicka-Turpeinen

Kup Ognista w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ognista

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ognista

Lekkie, ciekawe fantasy, szczególnie dla młodzieży. Wciągająca, dobrze się czyta. Miła rozrywka. Polecam

Pamiętam jak w naszym małym literackim świecie była moda na książki z wampirami. Każdy wie, co przyczyniło się do owego boomu na krwiopijców. Później przyszedł czas na anioły - też niezła zabawa z tym była, lecz nie o tym chciałam mówić. Pomiędzy ostrymi zębami a pięknymi skrzydłami znalazło się niewielkie miejsce na coś innego - na smoki w ludzkiej skórze. Oczywiście okraszone namiętnym uczuciem i trójkątem miłosnym ale to już chyba klasyka gatunku.

Jacinda jest Ognioziejką - smokiem, który umie... zionąć ogniem. Nadmienić trzeba, że jest jedyną przedstawicielką tego podgatunku smoków. Skutkuje to tym, że przywódcy stada chcą mieć nad nią kontrolę i podejmować decyzje za nią. Już zaplanowano, że zwiąże się z synem króla, Cassianem. Nic dziwnego, że dziewczyna postanawia zasmakować buntu i łamie zasady wyznaczone przez smoczą społeczność ze zdolnością przybierania ludzkiej postaci. Za swoje nieposłuszeństwo Jacinda mogła zapłacić życiem, jednak pewien Myśliwy o imieniu Will, który widział ją w całej smoczej krasie, postanowił się nad nią zlitować. Jednak za złamanie zasad, Jacinda może słono zapłacić i wraz z matką i siostrą ucieka do pewnego miasteczka. Traf chciał, że właśnie tam mieszka Will...

Czujecie ten klimat? Taaak, stare dobre czasy, kiedy powieści były na jedno kopyto, bo jakaś tam babeczka osiągnęła sukces na pewnym schemacie... No ale do rzeczy!

Powieść jest zdecydowanie dla rozrywki - tak, uprzedzam niemal na początku, wiem, ale to konieczne. Fabularnie powieść nie jest odkrywcza, skupia się głównie na uczuciu między Jacindą i Willem. Naturalnie jest to niemały problem, dziewczyna przez bodaj to połowę książki stara się chłopaka do siebie nie dopuszczać. Oczywiście, kończy się to fiaskiem, co chyba już nawet nie stanowi zbytniego spoileru w tego typu powieściach. Pod koniec dopiero tak na poważnie wychodzi aspekt różnicy pochodzenia, przynależności do grupy społecznej - choć ten wątek przewija się przez całą powieść, to dopiero na ostatnich stronach gra pierwsze skrzypce.

Jak mam być szczera, nie czułam tej chemii między Jacindą a Willem. Nim się zorientowałam, oni już za sobą świata nie widzieli - tak, zakochali się od pierwszego wejrzenia, tylko, matoły o tym nie wiedziały lecz to też klasyk gatunku. Pomimo tego, że wydarzenia w książce płynęły naprawdę wartko i niby jakieś tam "niespodziewane zwroty akcji" były, to nie uniknięto tu pewnej przewidywalności. Aczkolwiek nadal still better than Twilight.

Najbardziej żałuję, że przez ten romans, na bok został zepchnięty wątek smoków. Ja te stworzenia uwielbiam i widziałam w tym większy potencjał. No cóż, lekko się przeliczyłam, bo myślałam, że można dla "typowych nastolatek" pisać coś nietypowego. Niestety, autorka ustawiła sobie poprzeczkę naprawdę nisko, najwidoczniej by powieść się jak najlepiej sprzedawała.

Książkę czytało mi się bardzo szybko. Rozrywka charakteryzuje się tym, że długo nie trwa - podobnie było z tą lekturą. Trzy godziny i po sprawie, powieści nie było. To zasługa naprawdę prostego języka, który pozwala na chwilowy relaks. Dodajmy do tego naprawdę błahą fabułę i voila! - dostajemy do czytania naprawdę małostkową książkę.

Ognista to powieść napisana w czasach wojny między wampirami i aniołami, najwidoczniej mająca być nowym, pożądanym kanonem w literaturze dla nastolatek. Coś chyba nie wyszło, bo o książka przeszła bez większego echa. W moim mniemaniu, książka jest dobra dla tych, którzy potrzebują krótkiego odpoczynku, chwilowego zapomnienia znajdującego się w problemach uczuciowych Jacindy. Dla ambitniejszych są znacznie lepsze lektury niż ta. Wierzcie mi.

swiatyzpolki.blogspot.com

🔥🐉 Recenzja książki "Ognista" by Sophie Jordan 🔥🐉

Witajcie, pasjonaci literatury fantasy! Dziś podróżujemy w świat tajemniczych potworów i zakazanej miłości, w powieści "Ognista" autorstwa Sophie Jordan. Ta historia obiecuje nam zagadki, smoki i skomplikowane uczucia, ale niestety, nie wszystko w niej zapłonęło tak, jak się tego spodziewałem.

Główną bohaterką jest Jacinda, wyjątkowa postać w świecie pełnym ograniczeń i reguł. Tęskni za wolnością i buntuje się przeciwko oczekiwaniom społeczności, co prowadzi ją do kłopotów. Kiedy zostaje uratowana przez przystojnego nieznajomego, który jest jednocześnie jej śmiertelnym wrogiem, jej życie wchodzi na nowe tory. Jacinda to potomkini smoków, a jej zdolność do przybierania ludzkiej postaci stanowi jej największą broń. Gdy zmuszona jest uciekać z rodziną i ukrywać się w świecie ludzi, musi znaleźć sposób na utrzymanie swojej smoczej natury, zanim straci ją na zawsze.

Opowieść zaczyna się od intrygującego konceptu, łączącego smoki i zakazaną miłość. Wizja świata, w którym smoki istnieją w ukryciu, dodaje powieści pewnego uroku i tajemniczości. Niestety, mimo potencjału, wykonanie pozostawia pewne niedoskonałości. Wątek miłosny między Jacindą a przystojnym Will'em ma w sobie pewną słodycz, ale również brakuje mu czasem głębi i autentyczności. Ich relacja rozwija się nierównomiernie, a uczucia nie zawsze są przekonujące.

Warto docenić autorkę za wciągającą atmosferę i tworzenie smoczej mitologii. Jednakże, w miarę jak fabuła postępuje, niektóre wydarzenia zdają się być przewidywalne, a zaskoczenia często zostają zepchnięte na drugi plan. Ostatecznie, emocje, które powinny nas poruszyć, często tracą na intensywności.

Podsumowując, "Ognista" to historia pełna smoków, tajemniczych zdolności i zakazanej miłości. Choć ma w sobie pewien urok i potencjał, nie wykorzystuje go w pełni. Opowieść wydaje się czasami płaska, a relacje między postaciami mogłyby być bardziej rozbudowane. Ocena, którą przyznaję tej książce, to 3/10. Jeśli jesteście miłośnikami fantasy, które łączy romantyczne wątki z nadnaturalnymi elementami, ta lektura może was zainteresować, choć warto być gotowym na pewne niedoskonałości.

🔥🐉 Recenzja książki "Ognista" by Sophie Jordan 🔥🐉

Główną bohaterką jest...

4065 użytkowników ma tytuł Ognista na półkach głównych
908 użytkowników ma tytuł Ognista na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ognista

Sophie Jordan
Sophie Jordan
Sophie Jordan grew up in the Texas hill country where she wove fantasies of dragons, warriors, and princesses. A former high school English teacher, she's also the New York Times and USA Today bestselling author of Avon historical romances. She now lives in Houston with her family. When she's not writing, she spends her time overloading on caffeine (lattes and Diet cherry Coke preferred),talking plotlines with anyone who will listen (including her kids),and cramming her DVR with true-crime and reality-TV shows. Sophie also writes paranormal romances under the name Sharie Kohler.

Cytaty z książki Ognista