Droga do Różan

- Droga do Różan (tom 1)
- Otwarte dla Ciebie. Romans
- 2012-03-07
- 2012-03-07
Wszystkie chcemy kochać i być kochane. Ta historia, która zaczyna się w latach dwudziestych, a kończy współcześnie, jest właśnie o tym. O mężczyznach, którzy pozwalają się kochać, i o tych, którzy nas kochają. O miłości, zdradzie, samotności. O przyjaźni i wspólnym piciu herbaty z cynamonem. O ogrodach, tajemnicach krakowskich zaułków i gotowaniu. O nas, bo każda z nas ma swoje Różany.
Kup Droga do Różan w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Droga do Różan
Sielsko, anielsko
Książka autorstwa Bogny Ziembickiej „Droga do Różan” otwiera cykl Wydawnictwa Otwarte „Otwarte dla Ciebie“ i jest pierwszą książką wydaną w serii „Romans”.
Jest to wielowątkowa powieść z historycznym, jak i ze współczesnym tłem, skierowana do czytelniczek w każdym wieku. Książka opowiada o kobietach należących do różnych pokoleń, ale mających wiele wspólnego. Łączy je uczuciowa natura, pragnienie kochania i bycia kochaną oraz romantyczne usposobienie. Książka ta ma dwie główne bohaterki. Na pierwszy plan wysuwa się ta młodsza, Zosia – córka dziedzica dworu w Różanach. Jest absolwentką wyższych studiów, mieszka wraz z ojcem i nianią w odzyskanym po upadku komunizmu rodzinnym domu, w oddalonej o trzydzieści kilometrów od Krakowa małej miejscowości. Zajmuje się uprawą sporego ogrodu oraz sadu. Dorodne owoce i warzywa uprawiane w zgodzie z ekologią są z powodzeniem sprzedawane. Ponadto dom pełni rolę dworskiego hotelu. Mimo tego, rodzina ma spore trudności finansowe. Odzyskanie świetności rodzinnego majątku, zaniedbanego od czasów wojny, pochłania olbrzymie pieniądze. Pomóc może Krzysztof, w którym kocha się Zosia. Ojciec dziewczyny również liczy na ślub pary, jednak Krzysztof związany jest ze znaną pisarką kryminałów i prowadzi intensywne życie biznesowe. Czy Zosi i Krzysztofowi pisane jest bycie razem ? Czy Różany odzyskają płynność finansową ?
Jeśli chcecie poznać dalsze losy Zosi i jej rodziny, historię niani Zuzanny, przyjaciół młodej dziedziczki – Mariannę i Eryka oraz zatopić się w prześlicznej lekturze, sięgnijcie po „Drogę do Różan”. Mnie lektura ta urzekła i niesamowicie przypadła do gustu. Z przyjemnością wystawiam jej najwyższą ocenę. Dlaczego ? Jest napisana z rozmachem, opowiada ciekawą i porywającą historię, a autorka stworzyła oryginalne i skomplikowane postacie. Bohaterki tej książki są uczuciowe, romantyczne i pragmatyczne zarazem, wrażliwe i nowoczesne. Marzą o miłości, kochają ciepło rodzinnego domu, przyrodę, dobrą kuchnię i sielankę wiejskiego życia. Ale są także pełne wiary w swoje możliwości i ambitne, znają swoją wartość. Nie wieszają się na męskich ramieniu, zdolne do poświęcenia i uczuć wyższych, chcą być równorzędnymi partnerkami.
„Droga do Różan” to doskonałe połączenie powieści obyczajowej, z historycznym tłem i sagi rodzinnej. To książka o miłości, namiętności, zawiłych kolejach losu rodzin w XX i XXI wieku. To powieść pełna aromatu kwiatów i ziół, zapachu kwitnącej łąki, ciszy wiejskiej prowincji. Czytając ją, odczujemy piękno letniego popołudnia, spędzanego w cieniu lipy, rosnącej obok staropolskiego dworku, literacko zasmakujemy w opisach tradycyjnej, staropolskiej kuchni. W trakcie lektury czytelnik będzie miał okazję poznać klimat wyjątkowego miasta, jakim jest Kraków, zagościć w tatrzańskiej i pienińskiej scenerii.
„Drogę do Różan” czyta się lekko i przyjemnie. Wciągają losy postaci, opisy piękna przyrody, uwodzą zapachy przepysznych potraw. Ciężko oderwać się od tak wybornej lektury, choćby dla zrobienia sobie kubka herbaty. Nie miałam najmniejszej ochoty rozstawać się z debiutancką powieścią Bogny Ziembickiej. Chciałam dalej i dalej towarzyszyć Zosi i Mariannie, Krzysztofowi i Erykowi. Polubiłam te postacie. Zakochałam się w różańskim dworku, w uroczym ogrodzie, w zapachu letniego wiejskiego popołudnia i atmosferze krakowskiego świata Zosi. Ta powieść ma niesamowity klimat i idealnie trafiła w moje upodobania. Na pochwałę zasługuje też cudna okładka, która świetnie wprowadza w nastrojową fabułę. Doskonały debiut. Mam nadzieję, że pani Bogna napisze kolejne perełki dla rzeszy fanek, którą sobie z pewnością tą książką zjedna. Gorąco polecam! Kapitalne czytadło dla Pań.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Oceny książki Droga do Różan
1849 użytkowników ma tytuł Droga do Różan na półkach głównych- Przeczytane 1 073
- 2013 19
- 2012 17
- 2014 15
- Literatura polska 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Droga do Różan
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterka jak i cała książka jest tak infantylna, że aż boli.
Bohaterka jak i cała książka jest tak infantylna, że aż boli.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno było polubić Zosie - była bardzo irytująca. Zachowanie jak u nastolatki, a nie 30 letniej kobiety. Reszta historii w porządku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę bardzo polecam. Na początku dość mocno irytowała mnie naiwność głównej bohaterki ale z czasem zrozumiałam że w sumie dziewczyny w tym wieku często takie są i z czasem dojrzewają. Generalnie bardzo fajna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterka tak irytująca, że ma się ochotę wytargać Zosię za uszy, żeby wzięła się w garść...
Historia sama w sobie ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria sama w sobie ciekawa.
Czy tylko ja nie polubiłam Zosi i miałam ochotę palnąć ją w łeb za głupotę? I to nie jeden raz? Zosia - trzydziestolatka. Mentalnie - trzynastolatka. Ładna, zgrabna... rozpieszczona, głupia gąska. Dziewczyna z sąsiedztwa. Idealna w sytuacji, gdy ma się ochotę na seks, a chwilowo nie ma nikogo lepszego na horyzoncie, z czego skwapliwie korzystał Krzysztof. O nim można również powiedzieć wiele złego, ale jedno muszę mu przyznać - chyba jako jedyny zdawał sobie sprawę z jej intelektualnych niedomogów. Wszyscy pozostali bohaterowie byli nią zaślepieni, a połowa w niej zakochana. W zamyśle autorki Zosia miała mieć w sobie to "coś", jednak nie udało się jej tego "czegoś" ukazać.
Pomimo irytujących bohaterów historia całkiem interesująca. Książkę bardzo szybko się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDworek w Różanach jest rodzinnym domem Zosi. Kiedy traci to swoje miejsce na ziemi, zaczyna nowe życie w Krakowie. Jakie ono będzie?
Przesłuchałam tę książkę i realizacja audiobooka jest godna polecenia. Samej książki polecić nie mogę. Nie zagrało po prostu. Główna bohaterka ma trzydzieści lat, a czytając o niej, miałam poczucie, że czytam o niedojrzałej nastolatce. Fabuła niestety nieciekawa. Książka mi się dłużyła, męczyła momentami. Gdyby nie postać Zuzanny, to chyba porzuciłabym czytanie w połowie.
No cóż. Bywa i tak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzesłuchałam tę książkę i realizacja audiobooka jest godna polecenia. Samej książki polecić nie mogę. Nie zagrało po prostu. Główna bohaterka ma trzydzieści lat, a czytając o niej, miałam poczucie, że czytam o niedojrzałej nastolatce. Fabuła...
Opowieść o trzydziestoletniej Zosi Boruckiej mieszkającej w dworku w Różanach wraz ojcem Stanisławem i nianią Zuzanną.
Zosia kocha kwiaty, zna się na nich jak mało kto. Kocha też skrycie Krzysztofa Doliwę, którego od roku nie widziała, a on sam spotyka się z piękną pisarką o imieniu Judyta. Pewnego dnia Krzysztof przyjeżdża do Różan w celu omówienia z ojcem Zosi kwestii pieniędzy jakie im pożyczył. Zosia jest szczęśliwa widząc Krzysztofa, spędzają ze sobą parę gorących chwil... ale do Różan przyjechał ktoś jeszcze. Eryk - przyjaciel Zosi, który poza nią nie widzi świata. W powietrzu czuć rywalizację między mężczyznami, której Zosia nie zauważa wciąż wpatrzona w Krzysztofa. Zauważa ją jednak Zosi przyjaciółka - Marianna...
Kto zdobędzie serce Zosi? Jak potoczy się jej życie? Ta słodko-gorzka opowieść przeniesie każdego zaciekawionego czytelnika do Różan oraz do Krakowa, by przybliżyć co nieco o tej sympatyczniej Zosi i wielu osobach, które są obok niej...zatem nic tylko czytać !
Od siebie:
Długo czytałam, ale warto. Autorka wplotła do powieści nie tylko opis pięknego ogrodu w Różanach, ale też pokazała Kraków. Aż zachciało mi się tam być 😊 Ciekawostką są też przepisy kulinarne niani Zuzanny i znajdujące się na niektórych stronach rysunki kwiatów. Zawsze to jakoś inaczej i bardziej miło. Książkę serdecznie polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZosia kocha kwiaty, zna się na nich jak mało kto. Kocha też skrycie Krzysztofa Doliwę, którego od roku nie widziała, a on sam spotyka się z piękną pisarką o imieniu Judyta. Pewnego dnia Krzysztof przyjeżdża do Różan w celu omówienia z ojcem Zosi kwestii...
Niestety książka mnie nie zachwyciła.
Liczyłam na dobrą ciekawą obyczajówkę, a dostałam taka sobie historyjkę z infantylną główną bohaterką. Aż się wierzyć nie chce że Zosia ma 30 lat, bo wszyscy wokół i ona sama zachowują się jakby to było 15-letnie dziewczątko. A już tego że każdy mężczyzna który na owo dziewczątko spojrzał natychmiast się w zakochiwał po prostu nie dało się czytać.
Książkę ratują te fragmenty, w których przenosimy się w czasie do lat przedwojennych i wojennych poznając historię Zuzanny. Drugą część przeczytam tylko dlatego że liczę na dalsze losy Zuzanny.
Niestety książka mnie nie zachwyciła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiczyłam na dobrą ciekawą obyczajówkę, a dostałam taka sobie historyjkę z infantylną główną bohaterką. Aż się wierzyć nie chce że Zosia ma 30 lat, bo wszyscy wokół i ona sama zachowują się jakby to było 15-letnie dziewczątko. A już tego że każdy mężczyzna który na owo dziewczątko spojrzał natychmiast się w zakochiwał po prostu nie dało...
Książkę czytałam bardzo dawno temu ale często ją wspominam, widząc w księgarniach podobne tego typu... Ona jest po prostu inna, niesamowita i wcale nie taka ,że wszystko jest piękne i cudowne a życie to jedna wielka sielskość....tutaj właśnie są przedstawione realia, że nie zawsze jest różowo, a emocje są naprawdę żywe!!!