Godziny

Okładka książki Godziny autora Michael Cunningham, 9788375108255
Okładka książki Godziny
Michael Cunningham Wydawnictwo: Rebis Ekranizacje: Godziny (2003) Seria: Salamandra literatura piękna
Salamandra
Godziny (2003)

Kup Godziny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Godziny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Godziny

Trzy historie kobiet przeplatające się ze sobą: Virginia Woolf (lata 40),Laura Brown (lata 50) i Clarissy (lata 90). Książka napisana w niespiesznym, pulsującym rytmie, pokazuje obawy i nadzieje kobiet, ile kosztuje każdą z nich wybieranie życia i przeżywanie każdej kolejnej godziny. Urzekło mnie zakończenie z Laurą Brown!

Pogmatwana, ciężko mi ją było zrozumieć. Nie dla mnie. Zbędne opisy doświadczeń takich jak np. rozpatrywanie w sposób erotyczny pocałunku siostry z siostrą. Może kiedyś przeczytam jeszcze raz i więcej zrozumiem...

Męcząca powieść, którą traktuję jako przykład zderzenia oryginalnego pomysłu z monotonną narracją i bezbarwnym językiem. Z oczywistych względów nie można poprosić Virginii Woolf o wyrażenie opinii w przedmiocie uwspółcześnienia „Pani Dalloway”, a co wobec licznych zachwytów nad tekstem Michaela Cunninghama mogłoby wywołać ciekawą dyskusję na temat kreacji bohaterek oraz ich nieszczęśliwego życia. Literacką autopsję ograniczono do cudzego strapienia. Z kolei skromna objętość powieści z równoczesnym odebraniem kobietom umiejętności artykułowania swoich potrzeb skutkuje powierzchownym sportretowaniem każdej postaci.

Pozostawienie bohaterek w pułapce niedoli byłoby uzasadnione, gdyby w określonym układzie stosunków społecznych lub relacji rodzinnych prowadziło do zaskakującego finału albo zaakcentowania prawd uniwersalnych. W powieści Michaela Cunninghama nie doszukałem się konkretnych powodów, dla których kobiety uwięziono w stanie wewnętrznego rozchwiania. Pomimo zadbania o właściwy rozkład punktów wspólnych ich historii, postacie nie są wiarygodne. Przeczytałem powieść w oderwaniu od ekranizacji, ponieważ tekst sam powinien się bronić, czego jednak nie mogę napisać o „Godzinach” Michaela Cunninghama.

6103 użytkowników ma tytuł Godziny na półkach głównych
1047 użytkowników ma tytuł Godziny na półkach dodatkowych

Michael Cunningham
Michael Cunningham
Cunningham wychowywał się w Pasadenie w Kalifornii. Studiował literaturę na Uniwersytecie Stanforda, gdzie uzyskał tytuł licencjata, później uczył się na Uniwersytecie Iowa, gdzie zdobył stopień magisterski. Podczas pobytu w Iowa publikował krótkie opowiadania w "The Atlantic Monthly" i "Paris Review". Jego opowiadanie "White Angel" – część pierwszej książki Cunninghama – "Dom na krańcu świata" – zostało w 1989 opublikowane na łamach "The New Yorker" i wybrane do antologii najlepszych opowiadań amerykańskich "Best American Short Stories". W roku 1993 otrzymał Stypendium Guggenheima, a w 1998 National Endowment for the Arts Fellowship. W 1995, kiedy ukazała się jego druga książka – "Z ciała i z duszy", zdobył nagrodę literacką Whiting Writers Award. W 1998 wydał trzecią książkę – "Godziny", która jest uznawana za jego najlepsze dzieło. "Godziny" otrzymały wiele prestiżowych nagród, m.in. Pulitzera, PEN/Faulkner Award i Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgendered Book Award. Cunningham wykłada na Fine Arts Work Centre w Provincetown i na Brooklyn College. "Godziny" i "Dom na krańcu świata" zostały zekranizowane. "Godziny", film z roku 2002, wyreżyserował Stephen Daldry, a główne role zagrali: Meryl Streep, Julianne Moore, Nicole Kidman i Ed Harris. Obraz otrzymał 9 nominacji do Oscara, ostatecznie zdobył 1 statuetkę (Nicole Kidman za rolę pierwszoplanową). "Dom na krańcu świata" wyprodukowała w 2004 wytwórnia Warner Independent Pictures, scenariusz do filmu napisał sam autor, reżyserem był Michael Mayer, w rolach głównych wystąpili Colin Farrell, Robin Wright Penn i Dallas Roberts oraz Sissy Spacek. W roku 1993 otrzymał Stypendium Guggenheima, a w 1998 National Endowment for the Arts Fellowship. W 1995, kiedy ukazała się jego druga książka – "Z ciała i z duszy", zdobył nagrodę literacką Whiting Writers Award. W 1998 wydał trzecią książkę – "Godziny", która jest uznawana za jego najlepsze dzieło. "Godziny" otrzymały wiele prestiżowych nagród, m.in. Pulitzera, PEN/Faulkner Award i Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgendered Book Award.

Okładka książki Zadie Smith przedstawia. Poparzone dzieci Ameryki Judy Budnitz, Dave Eggers, Jeffrey Eugenides, Jonathan Safran Foer, David Foster Wallace, Myla Goldberg, Ken Kalfus, Jonathan Lethem, Zadie Smith

Cytaty z książki Godziny