Najnowsze artykuły
-
Artykuły„Kobiety rodzą i wychowują cywilizację” – rozmowa z Moniką RaspenBarbaraDorosz1
-
ArtykułyMagiczne sekrety babć (tych żywych i tych nie do końca…)corbeau0
-
ArtykułyNapisz recenzję powieści „Kroczący wśród cieni” i wygraj pakiet książek!LubimyCzytać2
-
ArtykułyLiam Hemsworth po raz pierwszy jako Wiedźmin, a współlokatorka Wednesday debiutuje jako detektywkaAnna Sierant1
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Biblioteczka
Filtry
Książki w biblioteczce
[1]
Generuj link
Zmień widok
Sortuj:
Wybrane półki [1]:
Przeczytał:
2017-03-09
2017-03-09
Średnia ocen:
7,8 / 10
50 ocen
Ocenił na:
2 / 10
Na półkach:
Zobacz opinię (7 plusów)
Czytelnicy: 192
Opinie: 17
Zobacz opinię (7 plusów)
Popieram
7
Ksiazka bardzo dopracowana pod wzgledem graficznym i to stanowi jej glowny i jedyny atut ale niestety merytorycznie autor zupelnie nie wie o czym pisze. Straszenie cholesterolem i tluszczami nasyconymi w zywnosci swiadczy o tym, ze autor zupelnie nie przestudiowal tematu piszac takie brednie. Amerykańskie Biuro d.s Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia w najnowszych doniesieniach z 2015 podaje, ze istniejące dowody naukowe NIE wskazują na istotny związek pomiędzy spożyciem cholesterolu w diecie i poziomem cholesterolu we krwi. Cholesterol nie jest substancją odżywczą, która stanowiłaby zagrożenie z powodu jej nadmiernego spożycia. Z najnowszych wytycznych dietetycznych 2015 roku usunieto ostrzeżenie, że ludzie powinni ograniczyć ilość cholesterolu jaki spożywają. Wiec demonizowanie tu tematu cholesterolu i pisanie o unikaniu pewnych grup produktow bo zawieraja cholesterol pokazuje, ze autor nie dotarl do najnowszych naukowych zrodel i bazuje na starych dogmatach WHO, ktore nie maja naukowego uzasadnienia, co w moim odczuciu merytorycznie bardzo obniza wartosc tej ksiazki. Oczywiscie warto zachecac ludzi do spozywania duzej ilosci warzyw i owocow, unikania cukrow dodanych ale bezpodstawne sianie fobii cholesterolowej bez dokladnego zglebienia tematu swiadczy o tym, ze ksiazka w zaden sposob nie moze stanowic dietetycznego drogowskazu z uwagi na duze braki merytoryczne.
http://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/Scientific-Report-of-the-2015-Dietary-Guidelines-Advisory-Committee.pdf
https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/eggs-fats-and-the-new-dietary-guidelines/
Ksiazka bardzo dopracowana pod wzgledem graficznym i to stanowi jej glowny i jedyny atut ale niestety merytorycznie autor zupelnie nie wie o czym pisze. Straszenie cholesterolem i tluszczami nasyconymi w zywnosci swiadczy o tym, ze autor zupelnie nie przestudiowal tematu piszac takie brednie. Amerykańskie Biuro d.s Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia w najnowszych...
więcej Pokaż mimo to