Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dieta odżywcza

Wydawnictwo: Salaterka
7,81 (16 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
1
8
4
7
2
6
3
5
0
4
0
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788394580605
liczba stron
314
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski

Dieta odżywcza jest odpowiedzią na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka dokładnie ukazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne dla nas składniki odżywcze. Pod lupę wziętych zostało 40 najważniejszych składników odżywczych w 460 produktach, co dało łącznie ponad 18 tysięcy danych liczbowych. Dane te zestawione z wytycznymi najważniejszych instytucji zdrowotnych, dały...

Dieta odżywcza jest odpowiedzią na towarzyszące nam dziś ogromne dietetyczne zamieszanie. Książka dokładnie ukazuje, które pokarmy są najbogatsze w cenne dla nas składniki odżywcze. Pod lupę wziętych zostało 40 najważniejszych składników odżywczych w 460 produktach, co dało łącznie ponad 18 tysięcy danych liczbowych. Dane te zestawione z wytycznymi najważniejszych instytucji zdrowotnych, dały obraz diety odżywczej – maksymalnie bogatej pod względem wartości odżywczych oraz świetnie zbilansowanej, która prawdziwie odżywia nasze ciało, zupełnie odmiennie niż dieta najczęściej dziś stosowana.

 

źródło opisu: http://dietaodzywcza.pl/

źródło okładki: http://dietaodzywcza.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (60)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 149
malia | 2017-01-30
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

*W komplecie do książki dołączona jest broszura (dwie kopie) z przepisami. Doceniam nakład pracy nad daną książką. Zebrane informacje są rzetelne i skrupulatnie uporządkowane. Pozycja wiele wniesie do naszej świadomości odżywiania jeśli dopiero zaczynamy przygodę w sferze spożywczej. Jeśli chcemy odżywiać się pokarmem bogatym w składniki odżywcze taka książka z pewnością pomoże. W szczególności polecam bloga autora. Można dzięki niemu uzupełnić wiedzę zdobytą z książki. Warto tu jeszcze zaznaczyć przyjemną formę graficzną zarówno książki jak i dołączonej do niej broszury z przepisami.

Jedynym zastrzeżeniem dla mnie jest podawanie tylko gęstości odżywczej w przeliczeniu na 2000 kalorii. Ciężko zestawić i wybrać odpowiedni pokarm nie mając przeliczenia na gramy czy pojemność. Ile mam jeść tej natki pietruszki żeby chociaż dostarczyć 10% witamin i minerałów w niej zawartych ?

Mimo wszystko jak najbardziej polecam =)

książek: 1
TomaszMichalik | 2017-03-08
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Książka-skarb w kwestii żywienia, bo bazuje na liczbach, a nie na wysnutych i nieudowodnionych teoriach :). Bardzo polecam każdemu kto chce wzbogacić swoją wiedzę o odżywianiu i przybrać tę jedyną, właściwą postawę w zakresie dietetyki.

książek: 236
KlaudiaK | 2017-03-19
Przeczytana: 10 marca 2017

Polecam, fajne ujęcie kwestii związanych z dietą roślinną. Przydatne również przy innych dietach :-)

książek: 1
Zosia | 2017-03-10
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 09 marca 2017

Ksiazka bardzo dopracowana pod wzgledem graficznym i to stanowi jej glowny i jedyny atut ale niestety merytorycznie autor zupelnie nie wie o czym pisze. Straszenie cholesterolem i tluszczami nasyconymi w zywnosci swiadczy o tym, ze autor zupelnie nie przestudiowal tematu piszac takie brednie. Amerykańskie Biuro d.s Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia w najnowszych doniesieniach z 2015 podaje, ze istniejące dowody naukowe NIE wskazują na istotny związek pomiędzy spożyciem cholesterolu w diecie i poziomem cholesterolu we krwi. Cholesterol nie jest substancją odżywczą, która stanowiłaby zagrożenie z powodu jej nadmiernego spożycia. Z najnowszych wytycznych dietetycznych 2015 roku usunieto ostrzeżenie, że ludzie powinni ograniczyć ilość cholesterolu jaki spożywają. Wiec demonizowanie tu tematu cholesterolu i pisanie o unikaniu pewnych grup produktow bo zawieraja cholesterol pokazuje, ze autor nie dotarl do najnowszych naukowych zrodel i bazuje na starych dogmatach WHO, ktore nie...

książek: 9
Ann83 | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Niezwykła, przewrotna książka, która pokazuje jak wiele jest mitów na temat żywienia. Co ciekawe autor jest informatykiem. W sposób "cyferkowy" pokazuje które produkty są warte naszego podniebienia. Na szczęście wszystko pokazane jest w przystępny sposób dla wzrokowców. Co ciekawe z danych pokazanych w książce wyłania się dieta bardzo podobna do diet np. dra Ornisha lub Furhmanna, jednych z największych autorytetów żywieniowych na świecie. Ogromnym plusem jest to, że będąc na diecie wegańskiej już ponad 5 lat, nigdy nie czułam się tak pewna, że dobrze się odżywiam. Książka swoją skrupulatnością dała mi wewnętrzny spokój, że nie zabraknie mi np. wapnia lub białka. Minusem jest słabo wydana książeczka z przepisami dodawana do książki. Otrzymałam 2 dodatkowe książeczki, jednak obie miały te same wady (wytarty lekko tył i zniszczone lekko rogi) - i ewidentnie jest to wina słabych materiałów. Jest to jednak tylko dodatek. Sama książka jest na szczęście wydana bardzo bardzo dobrze....

książek: 1
Bogusia | 2017-03-30
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Znakomita książka przystępnie przekazująca wiedzę. Kto by pomyślał, że np. warzywa strączkowe przewyższają pod każdym względem zboża, a grzyby przewyższają ilością witamin i minerałów prawie wszystkie warzywa? Mimo, że dużo wiedziałam, książka otworzyła mi oczy na wiele spraw. Polecam!

książek: 1
Katie | 2017-10-31
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 października 2017

Bardzo ciekawa książka o zdrowym jedzeniu z bardzo prostym przesłaniem - najlepsza jest dieta najbogatsza w składniki odżywcze. Zadziwiająco szybko i miło mi się ją czytało i oglądało, na co wpłynęła jej przemyślana forma. Przechodzimy od opisu idei gęstości odżywczej do rankingu produktów, a następnie opisu szczegółowego konkretnych grup produktów. Teksty rozdzielone są krótkimi komentarzami autora. Książka jest analityczna, lecz zarazem bardzo przyjemna w odbiorze. Całość jest bardzo rzetelną analizą pokazaną w bardzo przyjemnej formie, podpartej zaleceniami instytucji naukowych i to nie byle jakich - World Health Organization, National Academy of Sciences, National Institutes of Health, World Heart Federation, czy European Society of Cardiology. Bardzo ważna książka dająca szeroki obraz tego co jemy.

książek: 44
Violon | 2017-11-08
Na półkach: Przeczytane
książek: 323
Ewa Balas | 2017-10-24
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
książek: 12
Angelikap19 | 2017-05-03
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 04 lutego 2017
zobacz kolejne z 50 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd