Mój przyjaciel zdrajca

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2005-11-10
- 2005-11-10
- 83-60207-07-0
Dla jednych był zdrajcą, dla innych - bohaterem. Podczas pierwszego spotkania w Waszyngtonie powiedział: „Opisz mnie ze wszystkimi moimi ułomnościami i błędami, jakie popełniłem. Chciałbym, by zapamiętano mnie jako człowieka, a nie jakiegoś Jamesa Bonda o nadludzkich możliwościach". Postawił przy tym jeden warunek - książka ukaże się dopiero po jego śmierci. Był rok 2002, więc Marii Nurowskiej wydawało się, że ma jeszcze dużo czasu na rozmowy, spotkania, opracowanie materiału. I gdy Ryszard Kukliński dwa lata później zmarł, autorka wciąż miała w głowie mnóstwo pytań. Kukliński zdążył jej opowiedzieć o najtrudniejszej decyzji swojego życia, kiedy to postanowił w pojedynkę wydać wojnę zbrodniczemu systemowi. O pierwszych próbach nawiązania kontaktu z Amerykanami, sposobach przekazywania informacji, kobietach, które miały zapewnić mu alibi, i o zimnym pocie spływającym mu po plecach, gdy wydawało się, że został zdekonspirowany. Wspominał pierwsze mieszkanie we Wrocławiu - tak duże, że mógł po nim jeździć na wrotkach, i sukę Kamę, której z tęsknoty za nim pękło serce. Wydobywał z pamięci chudą dziewczynkę w niebieskiej sukience, która została jego żoną, pierwszy romans, nieznaczące przygody i wielkie namiętności. Opowiadał o ucieczce z PRL-u, wojnie z myszami w Ameryce i stracie dwóch synów.
Kup Mój przyjaciel zdrajca w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Mój przyjaciel zdrajca
Tytuł – moim zdaniem - świetny. Bardzo ciekawa, choć kontrowersyjna książka. Taka szczera spowiedź pułkownika Kuklińskiego przed Marią Nurowską. Momentami przypominająca romans. Momentami poruszająca – gdy czytałam jak straszną cenę zapłaciła cała rodzina pułkownika. Można zadać pytanie - czy było warto? – i gdzie jest granica ludzkiego poświęcenia? Bohater – czy zdrajca? - Nie odważyłabym się oceniać postawy pułkownika. Pani Nurowska też tego nie zrobiła. Zdecydowanie polecam.
Oceny książki Mój przyjaciel zdrajca
966 użytkowników ma tytuł Mój przyjaciel zdrajca na półkach głównych- Przeczytane 664
- 2014 13
- 2013 6
- Biografie 6
- 2018 5
- 2019 5
Tagi i tematy do książki Mój przyjaciel zdrajca
Cytaty z książki Mój przyjaciel zdrajca
Bliskość pięknej kobiety odbiera mężczyźnie rozum, a potem są z tego kłopoty.
I wciąż jest aktualne, bo nie wierzę, że Rosja podkuliła ogon na zawsze. Obserwuję Putina, on już ma ciągoty mocarstwowe. Jeszcze jest słaby...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mój przyjaciel zdrajca
To była moja pierwsza książka autorki i zarazem o płk Kuklińskim. Pomimo upływu czasu, pamiętam że zrobiła na mnie mocne wrażenie. Przede wszystkim dlatego, że postać Kuklińskiego była niesamowita, niejednoznaczna i kontrowersyjna. Dobrze się czytało, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostać Ryszarda Kuklińskiego nadal budzi wiele emocji, skrajnych poglądów, wątpliwości.
Nie jest to wywiad-rzeka, raczej reportaż.
Czuje się, że sympatia Autorki jest po stronie R. Kuklińskiego.
Nie chcę wdawać się w szczegóły i oceniać wypowiedzi jej interlokutora, mam jednak wrażenie, iż Maria Nurowska dała się trochę omamić, a jej rozmówca zaprezentował się tak jak chciał, okraszając niekiedy rzeczywistość dobrym słowem...
Brakuje w tej książce pisarskiej dociekliwości, postawienia rozmówcy kontrowersyjnych pytań.
Stąd książka ma posmak raczej hagiograficzny.
Przeczytać ją jednak warto, chociażby dla skonfrontowania swojej dotychczasowej wiedzy, jeśli oczywiście kogoś takie postaci interesują.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaria Nurowska w tej książce oddała mu głos i notowała to, co chciał powiedzieć.
Nie jest to wywiad-rzeka, raczej reportaż.
Czuje się, że sympatia Autorki jest po stronie R. Kuklińskiego.
Dla fanów i nie fanów postaci płk Kuklińskiego.
Dla fanów i nie fanów postaci płk Kuklińskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie napisana. Książka, która jest niejako reportażem i spowiedzią z życia Kuklińskiego. Rzuca nowe światło na tą dość kontrowersyjną postać. Jeżeli kogoś interesuje historia Ryszarda Kuklińskiego to na pewno nie będzie się przy tej pozycji nudził.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo postaci R. Kuklińskiego miałem zawsze stosunek obojętno- pozytywny. To pierwsza książka na jego temat jaką przeczytałem i teraz ten stosunek zmienił się na zdecydowanie pozytywny. Autorka oddaje głos samemu bohaterowi, który okazuje się postacią niezwykle charakterną i tragiczną, postacią która tak mocno trzymała się swoich zasad, że kosztowało go to śmierć obu synów. I w końcu postacią, która przekazywała na zachód dokumenty w języku rosyjskim, co jak dla mnie ucina każdą rozmowę o "zdradzie".
Do postaci R. Kuklińskiego miałem zawsze stosunek obojętno- pozytywny. To pierwsza książka na jego temat jaką przeczytałem i teraz ten stosunek zmienił się na zdecydowanie pozytywny. Autorka oddaje głos samemu bohaterowi, który okazuje się postacią niezwykle charakterną i tragiczną, postacią która tak mocno trzymała się swoich zasad, że kosztowało go to śmierć obu synów. I...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam już za sobą kilka książek o Kuklińskim. Jedna go gloryfikowała (Weiser),druga dyskredytowała (Puchała),a trzecią stanowilą w miarę obiektywną "biografię" (Cenckiewicz). W tej książce autorka pozwala się w pełni pułkownikowi wypowiedzieć na temat jego historii i tym czym kierował się decydując się nie współpracę z Amerykanami. Czasami można odnieść wrażenie że Kuliński stara się wybielić, czasami że przesadza, a czasami że naprawdę zrobił dobrą robotę szczególnie w konteksice tego co mowi o kwestiach wojskowych. Mnie czytało się tą książkę bardzo dobrze ale ponieważ postać Ryszarda Kulińskiego budziła, budzi i zapewne budzić będzie mieszane odczucia, niech czytelnik sam się przekona.
Mam już za sobą kilka książek o Kuklińskim. Jedna go gloryfikowała (Weiser),druga dyskredytowała (Puchała),a trzecią stanowilą w miarę obiektywną "biografię" (Cenckiewicz). W tej książce autorka pozwala się w pełni pułkownikowi wypowiedzieć na temat jego historii i tym czym kierował się decydując się nie współpracę z Amerykanami. Czasami można odnieść wrażenie że Kuliński...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana po obejrzeniu filmu „Jack Strong” Pasikowskiego. No cóż, reżyser na pewno się na niej nie wzorował. Autorka właściwie oddaje głos swojemu bohaterowi, ale generalnie to nie wspomnienia ani autobiografia, tylko beletrystyczna kreacja postaci Kuklińskiego.
Abstrahując od spraw politycznych (aczkolwiek lekko się prześlizguje po PPR-owskim i PZPR-owskim okresie życia bohatera),jest to próba stworzenia polskiego Jamesa Bonda ze zwyczajnego wysoko postawionego żołnierza LWP, pochodzącego z awansu społecznego. Człowiek, który maturę zrobił w wieku 30 lat, będąc od 9 lat oficerem (nie matura lecz chęć szczera …) ma pozować na intelektualistę i sztabowca? Konus o wzroście 164 cm (aby być w zgodzie z faktami w „Jacku Strongu” jego rolę powinien zagrać raczej Braciak, niż Dorociński) miał być pierwszym amantem Układu Warszawskiego? I tak dalej i w tym stylu.
Autorka mogła przycisnąć swojego bohatera, zamiast przed nim klęczeć i łykać upiększające historyjki. Bo te fragmenty, które naprawdę wyglądają na prawdziwe, jak chociażby propeerelowskie nastawienie jednego z synów i problemy z tym związane w 1981 roku, wyglądają najbardziej wiarygodnie i ciekawie.
Tym niemniej trzeba przyznać Marii Nurowskiej, że prosty i poprawny język powoduje, że czyta się ją szybko i lekko. Z drugiej strony napisana jest zbyt naiwnie i bezrefleksyjnie, by ją traktować jako źródło jakiejkolwiek wiedzy. Dla fanów lub wrogów postaci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbstrahując od spraw politycznych (aczkolwiek lekko się prześlizguje po PPR-owskim i PZPR-owskim...
Książka o wybitnym człowieku pokazująca jak zakłamana potrafiła być polska historia, jak wielu bohaterów musiało czekać na zostanie bohaterami i jak wielu być może jeszcze czeka. Ciekawa w swojej treści, ukazująca historię jakby zaczerpniętą z amerykańskiego filmu akcji, a jednak dziejącą się na ziemiach polskich niegdyś, naprawdę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja, można się zgadzać ze sposobem przedstawienia bohatera lub nie, można się doszukiwać kłamstw i przeinaczeń, a można dać się po prostu ponieść tej historii i nie szukać "prawdy absolutnej" o życiu bohatera. Świetnie się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam tą książkę z zapartym tchem i szeroko otwartymi oczami. Zarys postaci i przebieg akcji są niesamowite. Wątki są tak poukładane, że czyta się ją jednym tchem. Historia niebagatelna, a do tego znakomicie przedstawiona. Na mnie wywarła ogromne wrażenie. Wszystkim polecam.