Uroczysko

- Uroczysko (tom 1)
- 2010-04-06
- 2010-04-06
Pełna humoru, ciepła opowieść o tym, jak malownicze miasteczko w Sudetach odmieniło życie pewnej warszawianki.
Porzucona przez męża Maja, mama piętnastoletniej Marysi, właścicielka dwóch psów i kota, myśli, że limit przypisanych jej nieszczęść został już wyczerpany. Wkrótce przekonuje się, że to zaledwie początek. Nieszczęścia, jak to mają w zwyczaju, chodzą nie tylko parami, ale wręcz stadami. Paradoksalnie jednak to co złe prowadzi do zmian na lepsze. I tak Majka – pomimo zmagań z samotnym rodzicielstwem i mężem, który niczego nie ułatwia – znajduje w sobie siłę, o której istnieniu wcześniej nie miała pojęcia. Pobyt w Sudetach, w domku należącym kiedyś do jej ciotki, daje początek zmianom, które odmienią egzystencję całej jej rodziny. A wszystko to w malowniczej scenerii gór i lasów, przesycone ciepłem nowych i starych przyjaźni oraz okraszone humorem, którego nigdy nie powinno zabraknąć ani w książce, ani w życiu.
Kup Uroczysko w ulubionej księgarni
Oceny książki Uroczysko
3106 użytkowników ma tytuł Uroczysko na półkach głównych- Przeczytane 2 115
- Literatura polska 21
- 2014 19
- Z biblioteki 17
- E-book 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uroczysko
Opowieść o kobiecie ,która po rozstaniu z mężem , wraz z córką wyjeżdża do domku w górach. Historia pełna perypetii i przygód . Polecam - warto zobaczyć jak radzi sobie nasza bohaterka w małej mieścinie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie Majki wywraca do góry nogami niewierny mąż, ale to, co miało się wydarzyć w jej życiu po doznanym upokorzeniu przeszło chyba najśmielsze oczekiwania głównej bohaterki. Gdy spontanicznie dość, zdecydowała się na przeprowadzkę, jej bliscy nie byli do końca przekonani o słuszności tej decyzji. Z resztą, sami się przekonajcie, sięgając po książkę. Ode mnie zaś kilka przemyśleń.
Fabuła jest tak zwariowana, że czytałam to jak dobrą komedię, która wprost zmuszała mnie do głośnych śmiechów. Ilość nieprawdopodobnych wpadek, które można było zaliczyć w najbardziej absurdalnych okolicznościach, po prostu napędza całą fabułę, a dzięki temu historię czyta się bardzo szybko. Główna bohaterka wcale nie jest idealna, ma swoje wzloty i upadki, a jej otoczenie stara się jak umie, żeby nadążyć za nią, choć z różnym skutkiem. Postacie drugoplanowe są dość barwne, sytuację generowane z ich udziałem bywają jednym wielkim pomieszaniem
z poplątaniem, ale to właśnie jest świetne w tej książce. Polecam każdemu, kto lubi się pośmiać, trochę wzruszyć i poszukać wśród bohaterów potencjalnych przyjaciół 😉
Życie Majki wywraca do góry nogami niewierny mąż, ale to, co miało się wydarzyć w jej życiu po doznanym upokorzeniu przeszło chyba najśmielsze oczekiwania głównej bohaterki. Gdy spontanicznie dość, zdecydowała się na przeprowadzkę, jej bliscy nie byli do końca przekonani o słuszności tej decyzji. Z resztą, sami się przekonajcie, sięgając po książkę. Ode mnie zaś kilka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca i wzruszająca.
Interesująca i wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz przekonałam się, że styl Magdaleny mi bardzo odpowiada. Zaczęłam od serii Malowniczego, a teraz w czasie ferii usiadłam do Uroczyska.
Pierwszy rozdział opisujący pogodę idealnie pasuje do tego co mam za oknem, pierwszy znak, że odpowiedni moment na lekturę. Później było tylko lepiej… fabuła dzieje się w Sudetach (pochodzę z Kotliny Kłodzkiej a teraz mieszkam na drugim końcu Polski) do tego główna bohatera „ucieka” do domku po cioci Klaudii (ja mam tak na imię, przypadek?).
Sama książka? Polecam! Rozbudowana ale nienudna fabuła, która pokazuje, że czasem koniec świata, otwiera drzwi na nowe, lepsze życie. Do tego wiele zabawnych wątków, nie raz głośno się śmiałam, czytając. Już jutro siadam do kolejnego tomu!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy rozdział opisujący pogodę idealnie pasuje do tego co mam za oknem, pierwszy znak, że odpowiedni moment na lekturę. Później było tylko lepiej… fabuła dzieje się w Sudetach (pochodzę z Kotliny Kłodzkiej a teraz mieszkam na...
Wyjątkowa książka po którą naprawdę warto sięgnąć!
Wyjątkowa książka po którą naprawdę warto sięgnąć!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałem książki napisanej w tak lekki i zarazem przystępny sposób
Polecam
Dawno nie czytałem książki napisanej w tak lekki i zarazem przystępny sposób
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
„Uroczysko” to pierwszy tom serii, która już po kilku stronach przenosi czytelnika w miejsce pełne ciepła, humoru i… życiowego chaosu. Majka – bohaterka tak zwyczajna, że aż bliska – ma na głowie nastoletnią córkę, niewiernego męża i kredyt, który spędza sen z powiek. Brzmi znajomo? A jednak Kordel z lekkością zamienia to wszystko w historię o odnajdywaniu własnej siły.
Wyjazd w góry, który miał być ucieczką, staje się dla Majki początkiem czegoś zupełnie nowego. Uroczysko – stary dom po ciotce – nieoczekiwanie otwiera przed nią drzwi do życia, o którym kiedyś nawet nie śmiała marzyć.
Magdalena Kordel po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o trudnych chwilach z ogromnym sercem. Jej bohaterowie są ludzcy, ich emocje – prawdziwe, a klimat powieści koi i dodaje otuchy. To idealna lektura na momenty, kiedy potrzebujemy przypomnienia, że zawsze można zacząć od nowa.
📚 Ciepła, pogodna, pełna nadziei i humoru. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiem wam, że ten pierwszy tom jest idealnym podkreśleniem tezy, że człowiek jest zwierzęciem stadnym. Poważnie. Już nie raz przekonałam się, że kiedy cierpimy, to mamy ogromne pragnienie komuś o tym opowiedzieć. Jako kobieta z książki, pozostawiona na pastwę losu w zimnym domu, nastolatką i dwójką zwierząt, Majka pierwsze co zapragnęła, to żeby inni ludzie ujrzeli, że jest już sama. Że zwolniło się miejsce na mądrego i przystojnego mężczyznę, który spełniając te wymogi mógłby otoczyć ją troską i opieką. Najgorsze jest jednak to, że urodzenie dziecka się ogłasza. Zaręczyny i ślub się ogłasza. Nawet rozwód można ogłosić co głośniejszym kobietom z dobrymi zasięgami plotkarskimi, ale opuszczenie przez męża? Czy kobieta nie czuje się wtedy jak totalne dno? Zwłaszcza, że nie spodziewała się tego. Na jej wielkie szczęście ma przyjaciółkę od wszystkiego. A najważniejsze, od racjonalnego myślenia, które jakoś naszą postać również omijało w tym czasie. Kontakty z piętnastoletnią córką również nie należały do najlepszych. Nie wspominając już o braku ogrzewania w domu. Czy mogło być dla niej gorzej? Mogło. Wyszło na to, że inwestycja życia jej uciekającego małżonka upadła i to na jej barkach spoczywa jego spłata. Zastaw chłodnego domu. Jedyna rzecz, która jej pozostała. W przypływie nagłego impulsu i braku perspektyw na jakiekolwiek pozytywne myśli, wyjeżdża do miejsca, które pamięta z dawnego czasu. Jednak problemy mają to do siebie, że lubią powracać. Jak zatem sądzicie, czy w nowym miejscu ludzie okażą jej odrobinę serca?
Wspaniała książka, naprawdę. Dzięki niej można ujrzeć, że kiedy spotyka nas coś złego, to nie jesteśmy w tym sami. Gdzieś na świecie są ludzie, którzy mają więcej problemów i dają radę. Nie poddają się. Może zatem warto wziąć z nich przykład?
Kto raz przeczytał książkę autorki ten wie, że takiego zrozumienia jak u niej, nieprędko dostanie gdzieś indziej:-) Pozycja bardzo mi się podobała, bo pomimo smutku, była żywiołowa i jednak pozytywna. Serdecznie polecam:-)
Powiem wam, że ten pierwszy tom jest idealnym podkreśleniem tezy, że człowiek jest zwierzęciem stadnym. Poważnie. Już nie raz przekonałam się, że kiedy cierpimy, to mamy ogromne pragnienie komuś o tym opowiedzieć. Jako kobieta z książki, pozostawiona na pastwę losu w zimnym domu, nastolatką i dwójką zwierząt, Majka pierwsze co zapragnęła, to żeby inni ludzie ujrzeli, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMajka ma poukładane życie: jest żoną, ma dziecko, jakoś się jej wiedzie. Pewnego dnia budzi się i okazuje się, że męża już nie ma, ale ma nastoletnią córkę i długi na głowie, o których nie miała pojęcia. Dlatego Majka postanawia rzucić wszystko i wyjechać w góry, by rozpocząć swoje życie od nowa.
Powieści Magdaleny Kordel mają w moim sercu szczególne miejsce i „Uroczysko”, podobnie jak czytani przeze mnie poprzednicy, szturmem zdobyło moje serce. Autorka z lekkością, humorem, ale również należytą powagą kreśli losy bohaterów we wzruszający, zabawny, ale jednocześnie skłaniający do przemyśleń sposób. Życie bywa przewrotne, a nasza główna bohaterka doświadczyła tego na własnej skórze w jeden z najbardziej drastycznych sposobów.
Całe szczęście losy Majki przypominają, że nawet po najgorszej śnieżycy, mrozie i burzy z piorunami w końcu wychodzi słońce i ciągnie za sobą wiosnę. Choć losy bohaterów chwytają za serce i wzbudzają współczucie, to cała otoczka, pełna przyjaznych uczuć i domu z ludźmi o dobrych sercach, daje wiarę w lepszy czas. Niekiedy do szczęścia wystarczy kilka drogich win i dom na wsi, o czym dość dosadnie przekonała się Majka. Co jak co, ale główna bohaterka posiada dwa talenty: jeden do pakowania się w kłopoty, a drugi do spotykania na swojej drodze dobrych dusz. Ta mieszanka sprawia, że historia jest niebanalna i lekka jednocześnie, plus zdaje się stworzona ku pokrzepieniu ludzkich serc.
Ja całkowicie zakochałam się w bohaterach „Uroczyska” i z największą przyjemnością wkrótce zatopię się w lekturze ich dalszych losów. Bardzo mnie cieszy, że tak piękne wydanie współgra z równie zachwycającym wnętrzem. Dla mnie 10/10. 🫶🏻
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieści Magdaleny Kordel mają w moim sercu szczególne miejsce i „Uroczysko”,...
"Uroczysko" - to właśnie od tej powieści rozpoczęła się moja przygoda z twórczością Magdaleny Kordel, która trwa nieprzerwanie do dziś.
Porzucona przez męża, z rezolutną nastolatką u boku i bandą niesfornych zwierzaków na dokładkę, Majka staje przed trudnym wyzwaniem. Bez dachu nad głową, postanawia uciec na wieś, do odziedziczonego po ciotce starego domu. To właśnie tam rodzi się pomysł na stworzenie pensjonatu o wdzięcznej nazwie Uroczysko. Wraz z nowym miejscem pojawia się też nadzieja na świeży start i odnalezienie się w zupełnie innej rzeczywistości.
Malownicze, położone w Sudetach miasteczko, w którym toczy się akcja powieści, staje się prawdziwą przystanią dla dusz poranionych przez los. Magdalena Kordel niezwykle ciepło i humorystycznie przedstawia bohaterów, których nie sposób nie pokochać. Ta barwna, pełna temperamentu menażeria wprowadza mnóstwo radości i wywołuje szczery uśmiech - a dobrego humoru w tej książce zdecydowanie nie brakuje!
Wznowienie serii w tak pięknym wydaniu, z malowanymi brzegami, to prawdziwa gratka dla czytelników, a "Uroczysko" to książka, do której warto wracać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorzucona przez męża, z rezolutną nastolatką u boku i bandą niesfornych zwierzaków na dokładkę, Majka staje przed trudnym wyzwaniem. Bez dachu nad głową, postanawia uciec na wieś, do odziedziczonego po ciotce starego domu. To właśnie tam...