Ludzkość poprawiona. Jak najbliższe lata zmienią świat, w którym żyjemy

- popularnonaukowa
- 2018-10-17
- 2018-10-17
Rozwój nauki i technologii w ostatnich latach jeszcze bardziej przyspieszył. Wkrótce świat będzie wyglądał zupełnie inaczej. Nawet człowiek za kilkanaście lat może diametralnie różnić się od tego, kim jest dzisiaj. Ingerencje w DNA roślin, zwierząt i ludzi staną się powszechne. Z jednej strony pozwoli to na eliminację setek śmiertelnych chorób, z drugiej da szansę na ukształtowanie człowieka według naszych oczekiwań. Sztuczna inteligencja gwałtownie się rozwija i przejmuje coraz więcej naszych obowiązków. Świat, w którym nie będziemy musieli pracować, to niedaleka przyszłość, bo specjaliści dążą do tego, aby jak najszybciej stworzyć AI co najmniej równą ludzkiej.
Możemy negować te procesy, ale nie zmieni to faktu, że one już się dzieją. Będziemy więc musieli odnaleźć się w nowej rzeczywistości i przewartościować nasze życie.
Grzegorz Lindenberg opisuje, na czym polega rewolucja w genetyce, jak działa i co dziś potrafi sztuczna inteligencja. Pokazuje też świat, jaki czeka na nas za rogiem.
To książka, którą musisz przeczytać.
Kup Ludzkość poprawiona. Jak najbliższe lata zmienią świat, w którym żyjemy w ulubionej księgarni
Oceny książki Ludzkość poprawiona. Jak najbliższe lata zmienią świat, w którym żyjemy
748 użytkowników ma tytuł Ludzkość poprawiona. Jak najbliższe lata zmienią świat, w którym żyjemy na półkach głównych- Chcę przeczytać 474
- 2019 10
- Popularnonaukowe 5
- Do kupienia 4
- Nauka 4
- 2020 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzkość poprawiona. Jak najbliższe lata zmienią świat, w którym żyjemy
Warto i trzeba to przeczytać! Morał: Ludzie, czy wy w ogóle wiecie, co robicie?
Warto i trzeba to przeczytać! Morał: Ludzie, czy wy w ogóle wiecie, co robicie?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z 2018 roku przeczytana 7 lat później. Przewidywania o rozwoju AI sprawdziły sie prawie dokładnie (a nawet trochę wcześniej)! Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dostarcza imponującą ilość informacji w zwięzłej formie, co czyni ją wartościową lekturą dla osób poszukujących konkretnej wiedzy.
Przedstawiona wizja przyszłości jest niepokojąca i wydaje się nieuchronna, co skłania do refleksji nad kierunkiem, w jakim zmierza świat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak druga część, utrzymana w formie eseju, sprawia wrażenie mniej uporządkowanej – autor zdaje się nie mieć jasno określonego planu, co prowadzi do pewnego chaosu i powtórzeń w narracji.
Przedstawiona wizja przyszłości jest...
lekko przerażające, dużo informacji 😍 skłania do dyskusji i myślenia
lekko przerażające, dużo informacji 😍 skłania do dyskusji i myślenia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytałem krótko po przeczytaniu innej, bardzo podobnej ale dużo świeższej pozycji - "Nadchodząca fala" Mustafy Suleymana. Porównując obie pozycje uważam, że "Ludzkość poprawiona" jest dużo lepsza, sprawniej napisana i bardziej wciągająca. Objętość również wiele mówi bo książka nie jest tak przegadana jak nowsza pozycja Sulejmana.
Jeśli chodzi o tematykę to są to wręcz bliźniaczo podobne książki. Obie zaczynają od rozważań na temat rozwoju biotechnologii, poprzez rozwój AI a kończą na możliwych konsekwencjach dla ludzkości oraz perspektywach dalszego rozwoju tych technologii.
Książka Lindenberga pisana była z perspektywy świata sprzed Chat'a GPT (w książce wspomina o OpenAI tylko jednym zdaniem jako o świeżo założonej firmie o sporych perspektywach). Jednak perspektywa roku 2018 niczego nie ujmuje tej książce ponieważ analizy i perspektywy rozwoju nakreślone przez autora są zaskakująco trafne. Z tym większym zaciekawieniem czytałem o możliwych rozwojach tej technologii w ciągu następnych lat.
Podsumowując - "Ludzkość poprawiona" świetnie się czyta, wspaniale nakreśla obecny stan rozwoju AI oraz dalsze jego perspektywy, książka nie nudzi a autor merytorycznie dużo lepiej wypada na tle innych podobnych książek. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o tematykę to są to...
Ciekawa książka napisana bardzo przystępnym językiem i w bardzo prosty aczkolwiek cały czas trzymający się faktów (co jest naprawdę trudne i rzadko spotykane!) sposób przedstawia dwa ważne - najważniejsze zdaniem autora - wynalazki technologiczne ludzkości z ostatnich lat: wzrost mocy obliczeniowej komputerów i związany z nim postęp rozwoju sztucznej inteligencji oraz modyfikacje genetyczne na poziomie DNA za pomocą metody CRISPR. Z perspektywy czasu okaże się na ile autor miał rację w ocenianiu tych technologii za najważniejsze i przełomowe, aczkolwiek dane przedstawione w książce robią wrażenie i pokazują, że za niedługi czas rzeczywistość wokół może wyglądać zupełnie inaczej. Oby było to science-fiction...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"W 1986 roku na świecie trwał w najlepsze komunizm, istniał Związek Radziecki i Układ Warszawski z tysiącami głowic atomowych oraz dziesiątkami tysięcy czołgów przygotowanych do ataku na Europę Zachodnią. Ludzi uciekających z Niemieckiej Republiki Demokratycznej zabijała straż graniczna. Chiny były potwornie zacofanym krajem biednych chłopów. Żadnych telefonów komórkowych ani tym bardziej smartfonów nie było. Nie było też internetu (z wyjątkiem elitarnej sieci łączącej niektóre uczelnie na świecie),nie było więc stron www. Wszyscy czytali papierowe gazety. Jeśli potrzebna była jakaś informacja, szukało się jej mozolnie w bibliotece. Nie istniały komunikatory, Skype, WhatsApp ani nawet e-maile, wiadomości przesyłano zwykłą pocztą, pilne zaś – telegraficznie. Komputery osobiste były rzadkością nawet na Zachodzie, nie powstał jeszcze system Windows. Nie było strefy Schengen ani tanich linii lotniczych. W Polsce na studia szła co dziesiąta osoba, a połowa młodzieży kończyła edukację w trzyletnich szkołach zawodowych. Telefon miała co trzecia rodzina, reszta dzwoniła od sąsiadów, z budki telefonicznej albo wcale nie dzwoniła. Na wsi pracowało więcej koni niż traktorów. Nie było bankomatów ani kart kredytowych. Istniały tylko dwa kanały telewizyjne, oba państwowe, cenzura kontrolowała telewizję, radio, prasę i książki, a Służba Bezpieczeństwa – zachowanie obywateli. W wyborach uczestniczyło, według komunistycznej propagandy, 99 procent uprawnionych do głosowania, mających do wyboru wyłącznie komunistycznych kandydatów. Dwuletnia służba wojskowa dla mężczyzn była obowiązkowa.
Przynajmniej tak samo różny od dzisiejszego będzie świat w 2050 roku."
Niezły wstęp, co?
Z cybernetyczną wszechwiedzą pana Lindenberga zetknęłam się przypadkowo, podczas oglądania na Polsacie Punktu widzenia, programu Pana Jankowskiego, w którym gościem był właśnie Pan Grzegorz.
Czytałam sobie coś tam wtedy i kątem oka i ucha zahaczałam tą rozmowę, a potem nie wiem kiedy mega się w nią wkręciłam - brzmiało to jak prawdziwe sci-fi.
Pomyślałam, że tak mądry facet musi coś publikować i oto po którkich poszukiwaniach znalazłam jedyną (jak na razie) propozycję.
Cóż o niej można napisać?
Trudna, ale fascynująca.
Dwie wizje.
Ale nie wiem, czy to wizje, czy przewidywania.
Obietnice.
Przyszłość. Która już się dzieje. Genetyka i sztuczna inteligencja.
Co jest bardziej przerażające?
Dla mnie genetyka. Pomimo wszystkich ostrzeżeń i potencjalnych zagrożeń, jestem fanatyczką postępu i rozwoju cywilizacji, nie widzę w tym zagrożenia dla osób, które wiedzą, jak z niej korzystać i mają swój rozum, więc sztuczna inteligencja jakoś mnie nie zastrasza 😁
Co innego, jeśli chodzi o genetykę, chociaż już teraz właściwie po naszej Ziemi chodzą początkowe Robocopy, którym uratowano życie.
Nie napiszę nic więcej - świat jaki znamy z Terminatora i książek sci-fi JUŻ SIĘ DZIEJE!
Polecam też stronę autora!
"W 1986 roku na świecie trwał w najlepsze komunizm, istniał Związek Radziecki i Układ Warszawski z tysiącami głowic atomowych oraz dziesiątkami tysięcy czołgów przygotowanych do ataku na Europę Zachodnią. Ludzi uciekających z Niemieckiej Republiki Demokratycznej zabijała straż graniczna. Chiny były potwornie zacofanym krajem biednych chłopów. Żadnych telefonów komórkowych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która w intencji autora jest próbą pokazania zmian, które nieuchronnie nadchodzą, a których społeczeństwo nie jest do końca świadome. Potrzeba szerokiej dyskusji na temat nadchodzących modyfikacji genetycznych i rozwoju sztucznej inteligencji. Te zmiany będą szybkie i przyniosą zarówno dobre, jak i złe następstwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka niesie ze sobą duża wartość intelektualną, a jednocześnie jest napisana tak przystępnie jak powinna być książka popularnonaukowa. Do przeczytania w jeden wydłużony wieczór (ew. wieczór z popołudniem).
Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza problematykę dwóch, z trzech rewolucji XXI wieku, a konkretnie: redagowania genów i sztucznej inteligencji.
Warto.
Książka jest dość ciekawa, dla tych niektórzy zaczęli interesują się tematyką genów i sztucznej inteligencji. Dla tych którzy od lat się interesują tą tematyką, książka może być za nudna, bo tak naprawdę mało rzeczy nowych się dowiedziałam z tej ksiązki. Wolałbym więcej informacji na temat ingerencji DNA, genów itd niż sztucznej inteligencji. Więcej autor książki poświecił na tematyce o sztucznej inteligencjii.
Książka została wydana w 2018 roku i niektóre z tych rzeczy co były przepuszczeniami; albo się sprawdziły już albo i nie.
Przydałbym się aktualizacja i więcej informacji.
Książka oprócz testu posiada pojedyncze zdjęcia, rysunki schematów.