Wiedźmi spisek

- fantasy, science fiction
- Kroniki Wardstone (tom 4)
- The Spook's Battle
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Paulina Braiter
Klany Wiedźm z Pendle zawsze skakały sobie do gardeł. Dzięki temu, że nieustający konflikt absorbował ich uwagę, ludzie byli względnie bezpieczni. Ale oto dwa zgromadzenia połączyły swe siły, a niedługo dołączy do nich trzecie. zjednoczone wspólnym celem będą miały dość mocy, by przywołać do tego świata potęgę tak mroczną, że nikt na ziemi nie będzie w stanie jej pokonać. Ale nim Stracharz i jego uczeń wyruszą do Pendle, Tom musi udać się do rodzinnego domu. Jego matka powróciła do swojej ojczyzny, Grecji, na farmie zaś pozostawiła tajemnicze szkatułki, które tylko on może otworzyć. Czy w zamkniętych skrzyneczkach Thomas znajdzie wyjaśnienia wydarzeń z przeszłościa I czy prawda na temat matki nie sprowadzi na rodzinę jeszcze większego niebezpieczeństwaa
Kup Wiedźmi spisek w ulubionej księgarni
Oceny książki Wiedźmi spisek
2594 użytkowników ma tytuł Wiedźmi spisek na półkach głównych- Przeczytane 1 907
- Fantastyka 41
- Fantasy 36
- Kroniki Wardstone 18
- Joseph Delaney 11
Tagi i tematy do książki Wiedźmi spisek
Cytaty z książki Wiedźmi spisek
- Świetnie się bawiłam! Zagrajmy w coś jeszcze - zaproponowała, zlizując krew. - Co powiesz na Wyzwania? Je też lubię.
- Mnie odpowiada, ale niech chłopak wybiera pierwszy... - Jennet spojrzała na mnie, mrużąc oczy. - Prawda, wyzwanie, pocałunek czy obietnica? - spytała ostro Beth, wbijając we mnie wzrok. W jej głosie zabrzmiała prowokująca nutka. Teraz obserwowała mnie ...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiedźmi spisek
Była bardzo super jednak to, że mama głównego bohatera jest lamią można było się domyślić
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z ulubionych serii w dzieciństwie <3
Jedna z ulubionych serii w dzieciństwie <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna już część przygód Stracharza i jego ucznia - Toma Warda. Przedstawiony świat cały czas się rozwija, dochodzi do niego coraz więcej intryg i tajemnic. Przyjemnie jest brnąć w ich historię i jestem ciekaw jak to się dalej potoczy. Bardzo kibicuję Alice, jest moją ulubioną postacią w tej serii. Trochę też jej współczuję, że musi męczyć się z przytępawym Tomem i cały czas go ratować, no ale taki już jej los.
Kolejna już część przygód Stracharza i jego ucznia - Toma Warda. Przedstawiony świat cały czas się rozwija, dochodzi do niego coraz więcej intryg i tajemnic. Przyjemnie jest brnąć w ich historię i jestem ciekaw jak to się dalej potoczy. Bardzo kibicuję Alice, jest moją ulubioną postacią w tej serii. Trochę też jej współczuję, że musi męczyć się z przytępawym Tomem i cały...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7,5 wiedźm na 10
7,5 wiedźm na 10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny znakomity tom.
Wiedźmi spisek to dotychczas najdłuższa część serii co nie zmienia faktu, że czyta się ją niezwykle szybko i ciężko się od niej oderwać. Podobnie jak w poprzednich tomach mamy tu wciągającą i nieraz zaskakującą fabułę. Postacie zostały świetnie nakreślone, nie zawodzą także relacje między nimi. Na plus oceniłbym także mroczny klimat. Los zdecydowanie nie oszczędza naszych bohaterów, ich zmagania z rozmaitymi przeciwnościami i niezwykle niebezpiecznymi wrogami śledzi się z zapartym tchem.
Czuć też, że książka jest naprawdę dobrze przemyślana. Wątki z poprzednich części są ładnie rozbudowane i wiele rzeczy się wyjaśnia. Ten tom wprowadza także wiele ważnych postaci, które z pewnością odegrają w przyszłych wydarzeniach kluczową rolę (np. wiedźmy Grimalkin i Mab czy też głównego antagonistę całej serii). Autor również ujawnia nam kolejne informacje o swoim uniwersum, w tym tomie dowiadujemy się więcej o rejonie wzgórza Pendle, a także o działających tam trzech wielkich klanach czarownic.
Zdecydowanie polecam ten tom jak i wcześniejsze. Jeśli następne części utrzymają poziom, to będę mógł z czystym sumieniem przyznać, że Kroniki Wardstone są najlepszą fantastyką młodzieżową jaką przeczytałem. Ode mnie 8/10.
Kolejny znakomity tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedźmi spisek to dotychczas najdłuższa część serii co nie zmienia faktu, że czyta się ją niezwykle szybko i ciężko się od niej oderwać. Podobnie jak w poprzednich tomach mamy tu wciągającą i nieraz zaskakującą fabułę. Postacie zostały świetnie nakreślone, nie zawodzą także relacje między nimi. Na plus oceniłbym także mroczny klimat. Los...
Póki co uważam, że tom 4 to najlepsza książka z całej serii. W porównaniu do wcześniejszych - bardzo mało krwawych scen, a nawet opisy ich nie były specjalnie angażujące wyobraźnię (dla mnie na plus, bo nie chciałam sobie tego wyobrażać). Główny bohater ograniczył swoje głupie decyzje do minimum. A i miejscami akcja była tak wartka, że ciężko było książkę odłożyć. Bardzo fajny pomysł z tymi skrzyniami był (odkrycie ich zawartości),to takie rozwiązanie zagadki z poprzednich tomów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic szczególnego, ale można przeczytać.
Nic szczególnego, ale można przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko jest się uwolnić od tej książki - wciąga, fascynuje, po jej zakończeniu ma się ochotę sięgnąć po kolejną część. Bardzo polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca.
Wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ każdym kolejnym tomem seria coraz bardziej odchodzi od konwencji powieści dla dzieci/młodszej młodzieży i coraz bardziej uśmiecha się do dojrzalszego odbiorcy. Każda kolejna odsłona przygód Thomasa Warda jest bardziej mroczna, a atmosfera staje się coraz gęstsza. Cieszy na pewno głębszy rys postaci i coraz pełniejszy obraz świata przedstawionego, ale dalej nie jest to literatura wybitna
Z każdym kolejnym tomem seria coraz bardziej odchodzi od konwencji powieści dla dzieci/młodszej młodzieży i coraz bardziej uśmiecha się do dojrzalszego odbiorcy. Każda kolejna odsłona przygód Thomasa Warda jest bardziej mroczna, a atmosfera staje się coraz gęstsza. Cieszy na pewno głębszy rys postaci i coraz pełniejszy obraz świata przedstawionego, ale dalej nie jest to...