Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie

Okładka książki Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie autora Jean Sasson, 9788324035335
Jean Sasson Wydawnictwo: Znak literatura piękna
Yasmeena's Choice: A True Story of War, Rape, Courage and Survival
2016-01-11
2016-01-11
2013-10-03
Grzegorz Łuczkiewicz

Kup Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie

Jak zwykle w przypadku autentycznych wydarzeń - historie takie są niezbędne, ofiary muszą dostać głos i móc powiedzieć, co przeżyły. Dla mnie nie podlega dyskusji, że jest to wartościowe i potrzebne. Jednak nie do końca podobał mi się sposób pisania autorki. Wydawało mi się, że czasami autorka próbował podkręcić dramatyzm historii, a było ta naprawdę niepotrzebne, wszak ta historia jest przesiąknięta ludzkimi dramatami i cierpieniami.

Prawdziwe historie nigdy nie są przyjemne i miłe. Książka napisana prostym językiem dla każdego. Przy okazji można zgłębić wiedzę dotyczącą krajów arabskim, życia kobiet oraz historii konfliktów. Jednak nie zapominajmy, że w każdym kraju są problemy i w wielu miejscach toczą się wojny. W naszym kraju również były takie cierpienia....

Wyjątkowo ciężka i brutalna historia. Fakt, że wydarzyła się naprawdę, że nie mamy tu do czynienia z czyjąś wynaturzoną fantazją, ale z reportażem, literaturą faktu, mrozi krew w żyłach. Nie mieści się to w głowie, ilość cierpienia jaka spadła na bohaterki tej powieści jest niewyobrażalna. Tak samo jak niewyobrażalny jest sadyzm i okrucieństwo ich oprawców. Warto przeczytać, ten skrawek historii Bliskiego Wschodu był mi jak dotąd nieznany.

913 użytkowników ma tytuł Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie na półkach głównych
179 użytkowników ma tytuł Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie

Cytaty z książki Wybór Jasminy. Prawdziwa opowieść o niewolnicy, która wywalczyła sobie życie