Moralność Pani Dulskiej

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Pani Dulska (tom 1)
- 1977-01-01
- 1977-01-01
Dom mieszczański z przełomu wieków. Pani Dulska nawet nie przypuszcza, że coś może zakłócić jej spokojną, sytą, kołtuńską egzystencję. Mocną ręką dzierży ster domowych rządów. Tymczasem syn, Zbyszko Dulski, usiłujący wieść żywot młodopolskiego cygana, nieprzyjemnie ją zaskakuje. Być może wkrótce pani Aniela zostanie babcią.
Czy miasto weźmie na języki rodzinę, w której syn ożenił się ze służącą? Czy pani Aniela zdoła utrzymać skandal w tajemnicy? Jak rozwiąże się sprawa Hanki, którą w domu Dulskich pozbawiono złudzeń co do ludzkiej uczciwości i prawości?
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Moralność Pani Dulskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Moralność Pani Dulskiej
14888 użytkowników ma tytuł Moralność Pani Dulskiej na półkach głównych- Przeczytane 13 136
- Chcę przeczytać 1 752
- Lektury szkolne 103
- Dramat 58
- 2021 54

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moralność Pani Dulskiej
Pozycja aktualna we wszystkich czasach. Moralność Pani Dulskiej obrazuje obłudę i życie na pokaz. Osobę, która innemu potrafi wytknąć najmniejsze przewinięcie, a udaje że nie widzi tego co dzieje się pod jej własnym dachem. Byleby skandalu nie było!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoralność Pani Dulskiej, to lektura która mało kto czytał w wieku szkolnym, odrabiam straty po 40 latach i dochodzę do wniosku, że moralność p.Dulskiej była jak najbardziej właściwa. Czasy opisane w dramacie, to czasy ciężkie dla mieszczan, a szczególnie dla kobiet, które jak widać na przykładzie głównej bohaterki, miały mało rozgarniętego męża, któremu było wszystko jedno, niedorosłe rozpuszczone dzieci, as do tego całą kamienicę na głowie. Pani Dulska nie była zakłamaną wyzyskiwaczką, była przedsiębiorczą feministką swoich czasów, która nie skarżyła się na ból głowy, tylko brała wszystko na swoje barki. Lokatorka truje się w jej mieszkaniu - skandal, syn romansuje z podkuchenną - dopóki nie wychodzi to poza mury kamienicy nie ma sprawy, ale gdy pierworodny oficjalnie się oświadcza Hance - skandal, ta dziewczyna nawet poprawnie nie umie rozmawiać, gdzie z taka na salony - skandal. Nie wiem dlaczego ktoś dopatruje się dwulicowości u tej kobiety. Dbała o dom i rodzinę najlepiej jak umiała.
Moralność Pani Dulskiej, to lektura która mało kto czytał w wieku szkolnym, odrabiam straty po 40 latach i dochodzę do wniosku, że moralność p.Dulskiej była jak najbardziej właściwa. Czasy opisane w dramacie, to czasy ciężkie dla mieszczan, a szczególnie dla kobiet, które jak widać na przykładzie głównej bohaterki, miały mało rozgarniętego męża, któremu było wszystko jedno,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria rodziny Dulskich. Choć nie wszyscy bohaterowie są postaciami pozytywnymi, niemniej wzbudzają naszą sympatię. Wspaniałe role pani Magdaleny Cieleckiej, Agaty Buzek, Roberta Więckiewicza i pozostałych aktorów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFelicjan to mój comfort character, ale jestem zdenerwowana, że Hanka x Zbyszko to nie canon >:(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokopalnia cudownych cytatów!!!
kopalnia cudownych cytatów!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałem oczekiwań, więc się nie zawiodłem.
Nie miałem oczekiwań, więc się nie zawiodłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorszy skąpiec w polskich realiach, przesłanie jest na tyle proste, a książka na tyle krótka, że półtorej godziny w pociągu każdemu powinno wystarczyć.
Historia nadal aktualna i wyśmienicie odsłaniająca ludzkie przywary. Mamy tu przykłady: obłudy, hipokryzji, niemoralności, braku odwagi, naiwności, manipulacji, zepsucia, kłamstwa, dwulicowości, oportunizmu, wyparcia, snobizmu, egotyzmu, egoizmu, tchórzostwa, fałszywie pojmowanej etyki, cynizmu. Wspaniały portret kołtuństwa i dulszczyzny!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPatrząc oczami dzisiejszych czasów, jest to zwyczajna, niezbyt wyróżniająca się książka, ale jakby się zastanowić, to na tamte czasy była to przełomowa książka, która bezlitośnie ujawniała jak to ludzie z lepszych domów nie byli tacy idealni, jak to publicznie pokazywali.
Warto przeczytać, jak się lubi klasyki, zwłaszcza, że jest króciutka. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać, jak się lubi klasyki, zwłaszcza, że jest króciutka. :)
Dosyć zabawna komedia, z tego co wiem to dobrze obrazuje ówczesne społeczeństwo. Można spojrzeć na to jako "Trudne sprawy" dawnych czasów, ale jak poświęci się chwilę czasu na refleksję, może to być bardzo dobra pozycja do autorefleksji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam! Mimo upływu lat - wciąż aktualna, chociaż już nie szokująca.
Uwielbiam! Mimo upływu lat - wciąż aktualna, chociaż już nie szokująca.