Nic bardziej mylnego! Twórca Polimatów obala 50 popularnych mitów

- popularnonaukowa
- 2015-10-19
- 2015-10-19
Czy faktycznie Napoleon był niski?
Czy naprawdę wykorzystujemy tylko 10% możliwości naszego mózgu?
Czy rzeczywiście zjadamy kilka pająków rocznie podczas snu?
Czy to prawda, że seks przed zawodami odbiera szansę na złoty medal?
Czy należy odczekać 48 godzin przed zgłoszeniem zaginięcia osoby?
Nic bardziej mylnego!
RADEK KOTARSKI, twórca POLIMATÓW, prowadzący jeden z najpopularniejszych kanałów na YouTube, autor popularnonaukowych programów telewizyjnych, nieustraszony pogromca absurdów rozprawia się z PIĘĆDZIESIĘCIOMA POPULARNYMI MITAMI.
Kup Nic bardziej mylnego! Twórca Polimatów obala 50 popularnych mitów w ulubionej księgarni
Oceny książki Nic bardziej mylnego! Twórca Polimatów obala 50 popularnych mitów
3548 użytkowników ma tytuł Nic bardziej mylnego! Twórca Polimatów obala 50 popularnych mitów na półkach głównych- Przeczytane 1 852
- Chcę przeczytać 1 596
- 2018 24
- Popularnonaukowe 23
- 2021 19
- E-book 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nic bardziej mylnego! Twórca Polimatów obala 50 popularnych mitów
Książka dla każdego głodnego wiedzy! Treści poparte obszerną bibliografią! Czyta się z przyjemnością. Serdecznie polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to//Czyszczenie półki z książkami
//Czyszczenie półki z książkami
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdcinki polimatów spisane na papierze (niektóre rozdziały się nawet kopiami odcinków). Z jednej strony daje informacje w przystępnej formie z drugiej krótkie rozdzialiki wielce wiedzy nie zwiększą. Rozstrzał tematyczny też jest spory lepiej dla książki chyba byłoby skupienie się na mitach z jednej dziedziny.
Radek Kotarski rozprawia się z 50 popularnymi mitami. Sporo ciekawostek plus specyficzne poczucie humoru autora. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo przeczytania tylko kilku mitów, które mnie interesowały, bardzo mi sie ta ksiazka spodobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli macie chociaż trochę oleju w głowie I mieliście jakąkolwiek ciekawość świata to 90% rzeczy w tej książce was nie zaskoczy. Książka próbuje nas przekonać jak łatwo i zabawnie mozna przekazywać wiedzę, ale momentami wychodzi z tego okropny cringe. Jedyne co na plus to mozna znaleźć tu wyjaśnienia, skąd dane mity sie wzięły, chociaż tez nie zawsze mamy to powiedziane. Mocno średnia pozycja
Jeśli macie chociaż trochę oleju w głowie I mieliście jakąkolwiek ciekawość świata to 90% rzeczy w tej książce was nie zaskoczy. Książka próbuje nas przekonać jak łatwo i zabawnie mozna przekazywać wiedzę, ale momentami wychodzi z tego okropny cringe. Jedyne co na plus to mozna znaleźć tu wyjaśnienia, skąd dane mity sie wzięły, chociaż tez nie zawsze mamy to powiedziane....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy z przytoczonych mitów mógłby zająć 2-3 zdania, zamiast kilku stron i nie czulibyśmy, że czegoś nam wiedzowo brakuje.
Do przeczytania, jeśli komuś się mocno nudzi a chce poczytać coś lekkiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo przeczytania, jeśli komuś się mocno nudzi a chce poczytać coś lekkiego.
Radek Kotarski, dziennikarz i popularyzator nauki, przez większość osób znany jako prowadzący kanału „Polimaty” w serwisie YouTube, w swoim książkowym debiucie „Nic bardziej mylnego” podjął się ambitnego zadania obalenia pięćdziesięciu ośmiu pseudonaukowych mitów, które nadal funkcjonują w powszechnej świadomości. Sama książka i jej styl wskazują na to, że jest czymś pomiędzy literaturą popularnonaukową i lekką, nieskomplikowaną publicystyką. Autor pisze w sposób, jakby chciał przełożyć swoją internetową działalność na kartki książki, co może jednak rodzić pytania o rzeczową jej wartość.
Po pierwsze, przystępność stylu, czy również zwięzłość z jaką Kotarski przedstawia każdy z mitów jest zdecydowanym atutem. „Nic bardziej mylnego” świetnie spełnia swoją popularyzatorską rolę i sprawia, że książka jest dostępna i zrozumiała dla szerokiego grona odbiorców. Potęguje to również zachęcający do lektury dobór tematów. W książce znajdziemy argumenty przeciw przekonaniom, które z pewnością kiedyś słyszeliśmy od swoich najbliższych, albo już od dawna w nie wierzyliśmy. Ich tematyka przechodzi od przekonań pokroju: najwięcej ciepła traci się przez głowę, włos po strzyżeniu odrasta grubszy czy tego że szanse na przeżycie wypadku lotniczego są bliskie zeru, aż po całe mnóstwo mitów o tematyce ściśle historycznej. Autor, wyjaśniając nawet dość skomplikowane teorie, pełnymi garściami czerpie z popkultury, czy internetowego humoru, który z drugiej jednak strony bardzo szybko się dezaktualizuje.
Książka mimo swojego dużego edukacyjnego potencjału, nie do końca go wykorzystuje. Możemy odnieść wrażenie, że analiza niektórych z mitów bywa dość powierzchowna. Na pewne rozdziały składa się jedynie od trzech do czterech stron, które są równie bogato zilustrowane i strojnie oprawione graficznie co reszta. Zostawia to czytelnika z lekkim poczuciem niedosytu i braku właściwego tekstu, szczególnie kogoś oczekującego większej dawki wiedzy i zagłębienia się w dany temat. Lektura może miejscami przypominać jakość przyswojonej wiedzy z oglądania filmiku na YouTube, która to uchodzi nam równie szybko co przychodzi. Równie frustrującym faktem jest często poziom merytoryczny. Radek Kotarski wyjaśnia nam fakty, które wydają się być wiedzą elementarną, a wnioski możemy sprowadzić do wiedzy ze szkoły średniej czy podstawowej.
Autorowi z pewnością nie możemy zarzucić braku naukowego przygotowania. Książka opatrzona jest obszerną bibliografią, co pozwala na weryfikację faktów i ewentualne poszerzenie swojej wiedzy w tematach, które nas szczególnie zainteresowały. Podanie źródeł pomaga również zapobiec problemowi selektywnej prezentacji wyników czy dobierania danych pasujących do narracji autora, co niestety częste jest dla literatury popularnonaukowej.
Podsumowując, „Nic bardziej mylnego” to książka lekka i przyjemna, o dużym potencjale popularyzatorskim. Choć bardziej wymagający czytelnicy mogą uznać ją za zbyt powierzchowną, nie umniejsza to zawartej w niej wiedzy i jej sukcesowi. Skutecznie promowana przez autora za pośrednictwem swojego kanału YouTube, zyskała zaskakująco szerokie grono odbiorców. Jest to godna polecenia propozycja dla osób, które dopiero odkrywają literaturę popularnonaukową i ciekawy wydaje im się fakt kwestionowania zakorzenionych w społeczeństwie, a merytorycznie bezpodstawnych przekonań.
Jakub Lewandowski
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO wszystkim czyli o niczym
O wszystkim czyli o niczym
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Nic bardziej mylnego. Radek Kotarski obala 58 popularnych mitów to zbiór ciekawostek z wielu różnych dziedzin życia codziennego, przedstawionych w bardzo zabawny i nowatorski sposób. Radek Kotarski, wykorzystując doświadczenie z prowadzenia kanału na youtubie, obala najbardziej znane „fakty”, które okazują się być powszechnymi kłamstwami.
Osobiście zaskoczyło mnie to, że ciepło jednak nie ucieka najszybciej przez głowę! To znaczy ucieka, ale z równą prędkością, jak przez odkryte nogi, ręce, czy twarz. Naukowe wyjaśnienie, poparte wieloma doświadczeniami, tego zjawiska, jak i wielu innych, znajdziecie już w samej publikacji – Nic bardziej mylnego.
Dzięki książce, oprócz poznania prawdy o popularnych mitach, można także dowiedzieć się, w jakie głupoty, jako społeczeństwo, jesteśmy w stanie uwierzyć. Najbardziej chyba zdziwiło mnie przekonanie niektórych, że podczas snu połykamy pająki. Oczywiście i z tym kłamstwem autor się rozprawił.
Nic bardziej mylnego to publikacja z jednej strony naukowa, dzięki której czytelnik ma szansę dowiedzieć się więcej o świecie, a z drugiej – komediowa. To połączenie sprawia, że książka Radka Kotarskiego to dobra, ale nie bezowocna, rozrywka dla każego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsobiście zaskoczyło mnie...
Miałam ochotę na lekką lekturę zawierająca różnego rodzaju ciekawostki i krotkie niepowiązane rozdziały, aby moc w trakcie czytania robić dluzsze przerwy, więc sięgnęłam po tę pozycję i zrobiłam jej re-read (nowsze wydanie zawierajace 58 mitów). Styl pisania autora może być miejscami denerwujący, na kanale yt jakoś te żarciki lepiej się przyjmują niż w książce. To co rzuciło mi się na minus w tej książce jest liczba pustych stron. W tej chwili książkę można nabyć tylko w formie ebooka, z tego co sprawdziłam- i całe szczęście! Dzięki temu tona papieru zostanie zaoszczędzona. W ogólnym rozrachunku książka jest ok i zaspokoiła moje widzimisię.